Geld ESPN zou gras voor KKD kunnen financieren

De 21 miljoen euro die de clubs in de Eerste Divisie de komende jaren jaarlijks mogen verdelen, zouden veel van de clubs kunnen helpen om voortaan altijd op gras te spelen. Daarmee beantwoorden ze niet alleen aan de wensen van de meeste spelers: ook verbeteren ze de overgang naar de Eredivisie voor zowel club als spelers en daarmee het Nederlands voetbal in z’n geheel.

Onlangs verkocht de Eredivisie CV haar uitzendrechten opnieuw aan Disney, de moedermaatschappij van ESPN. Daarbij werd afgesproken dat ESPN voortaan ook alle wedstrijden uit zowel de Eredivisie voor vrouwen als uit de Keuken Kampioen Divisie gaat uitzenden.

Bovendien ontvangt de Keuken Kampioen Divisie jaarlijks 15% van de naar schatting 140 miljoen euro die betaald wordt voor de deal.  

Voor dat bedrag kan de Keuken Kampioen Divisie zo het Eredivisie CV concept voor betere gras stadionvelden implementeren.

Daarbij ontvangt de club jaarlijks maximaal 350.000 euro bonus. Voorwaarde is wel dat het stadionveld tenminste twee van de drie verplichtte keuringen doorstaat en dat de club niet aan een Europese competitie deelneemt.

Met jaarlijks tenminste 21 miljoen euro te verdelen, is de pot voor de Keuken Kampioen Divisie nu groot genoeg om zelfs aan alle 20 clubs uit de competitie jaarlijks een riant bedrag uit te keren.

Jaarlijks herbezoden mogelijk

Voor 350.000 euro per jaar, meerdere jaren op rij, kan een goede groundsman heel wat bereiken. Denk aan een betere opbouw en toplaag, eigen testapparatuur, meer machines en een uitbreiding van het onderhoudsteam. Voorwaarde is wel dat dat bedrag in z’n geheel terechtkomt bij het onderhoudsteam.

Eerste Divisieclubs die toch vrees hebben voor de extra en specialistische aandacht dat een natuurgrasmat met zich meebrengt, zouden het regelmatig herbezoden van het stadionveld kunnen overwegen.

Tijdens de Nationale Grasdag wezen verschillende sprekers er onlangs op dat het herbezoden van een sportveld zo’n 100.000 euro kost. Datzelfde bedrag is ook in rekening gebracht voor het herbezoden van het Gelredome.  

FC Utrecht ging nog een stapje verder en liet haar hele veld renoveren. Het kostenplaatje daarvoor kwam uit op anderhalf miljoen euro maar daarvoor kreeg de club uit de Domstad wel een geheel nieuw hybrideveld met veldverwarming en een uniek water- en zuurstofbeheersysteem.

“De economische levensduur van dat veld is 15 jaar dus moeten we jaarlijks 100.000 euro voor de afschrijving reserveren. Een externe risicoanalyse concludeerde onlangs dat we 50% kans hebben dat het veld de komende jaren niet meer voldoet. Als we 50% van de bonus van 350.000 euro nemen, dan zitten we op 175.000 euro. Met 100.000 euro afschrijving per jaar zitten we dus ruim onder wat het ons zou kosten als we niet in ons veld hadden geïnvesteerd,” zo vertelde de club aan Sportvelden.info.  

Zeker nodig

Hoe belangrijk een voortdurende investering in een stadionveld blijft, werd uitgerekend vandaag weer eens duidelijk. Het Eerste Divisie duel tussen De Graafschap en FC Dordrecht gaat niet door omdat het veld is afgekeurd.

Volgens de KNVB heeft de neerslag van de afgelopen dagen, de mat verzadigd. Een renovatie vorig jaar, heeft het veld nu dus niet kunnen redden.

Juist de infiltratie van water is één van de aspecten die de KNVB graag in kwaliteitstandaard voor stadionvelden wil gaan opnemen. Die standaard is meer een richtlijn dan dat het sporttechnische consequenties heeft en heeft juist als doel de groundsman te helpen een hogere kwaliteit te bereiken.

Het probleem in Doetinchem is niet uniek. Vorige week nog werd het Belgisch nationaal elftal vanwege de slechte toestand van het veld in het Koning Boudewijnstadion gedwongen om hun Euro-kwalificatiewedstrijd elders en zonder publiek te spelen. De stad Leuven was wel bereid de wedstrijd te faciliteren maar had onvoldoende tijd om het veiligheidsprotocol te activeren. Als gevolg van de soap kon de bond geen aanspraak maken op inkomsten uit de kaartverkoop.   

Betere aansluiting

Een overstap naar gras of hybride in de Keuken Kampioen Divisie zouden zowel de Eredivisie- als Eerste Divisie clubs profijt brengen. Spelers hoeven dan niet langer te wennen aan de ondergrond waarop ze na verkoop of promotie naar de Eredivisie, voortaan zullen spelen.

De talentontwikkeling die de Keuken Kampioen Divisie nu in gang zet, kent dan een veel natuurlijker verloop en stelt spelers beter en vroeger in staat om volledig tot wasdom te komen.  

Bovendien spelen de beloften van Ajax, AZ, Utrecht en PSV hun wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie op het trainingscomplex van de respectievelijke clubs spelen. Die velden worden nu ook gebruikt door de andere teams vol aanstormende talenten.

Dat de Keuken Kampioen Divisie volledig gaat inzetten op gras of hybride stadionvelden lijkt dus slechts een kwestie van tijd. Zeker nu de gelden van ESPN binnenkort gaan binnenstromen. Maar hoewel er door bestuurders in de wandelgangen al over gepraat wordt is, vooralsnog, niet duidelijk wanneer dit de realiteit wordt.

Geef een reactie