Mat Koning Boudewijnstadion toont Belgisch probleem

De slechte staat van het Koning Boudewijnstadion in Brussel, dwingt het Belgisch nationaal elftal om haar wedstrijd tegen Servië op een andere locatie en óók zonder publiek te spelen.

Het veld van het nationale stadion van België heeft de neerslag van de afgelopen dagen niet kunnen verwerken. Bovendien was het veld al in discutabele staat nadat er onlangs een wedstrijd uit de Challenger Pro League was gespeeld.

In tegenstelling tot veel andere landen, kent België géén actieve ondersteuning of beleid voor de groundsman. Deze zijn niet eens verenigd zoals wel gangbaar is bij diegene die zich bezighouden met golfterreinen.

De Belgische clubs en nationale voetbalbond KBVB zijn dus afhankelijk van de kwaliteit en goede intenties van de aangestelde personen. Op hun beurt zijn die weer afhankelijk van de steun vanuit de club of de gemeente. Sommige gelukkigen leven ‘in een gouden kooi’ maar dat is niet altijd de realiteit.

Vanwege de slechte staat van het veld in Brussel, moet het nu noodgedwongen de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Servië in Leuven spelen. Dat moet achter gesloten deuren omdat de gemeente Leuven niet in staat is om op zo’n korte termijn óók het bij een wedstrijd behoorde veiligheidsprotocol te implementeren.

Zeil als uitkomst

Ondertussen hoopt het management van het Koning Boudewijnstadion dat een geleend zeil hun hulp zal bieden. Dat zeil komt uit Antwerpen rn moet de komende dagen voorkomen dat de verzadigde mat nog verder vol loopt. Met een beetje geluk kan België dan komende zondag haar volgende kwalificatiewedstrijd alsnog in het Koning Boudewijnstadion afwerken.

Afhankelijk van het resultaat tegen Servië zou een overwinning tegen Azerbeidzjan kunnen betekenen dat België zich als groepshoofd kwalificeert. Het is de voetbalbond er daarom veel aan gelegen om die wedstrijd wèl in Brussel af te werken.

Onvoldoende toeschouwers

Bondsbestuurder Manu Leroy wijt het probleem aan het aantal toeschouwers dat het Belgisch voetbal trekt. “Er zijn gewoon niet veel alternatieven in België. Mochten hier 3 à 4 topstadions voor 30.000 à 35.000 toeschouwers zijn, dan was er geen probleem. Dan kun je roteren tussen die stadions.”

“Maar vandaag komt geen enkel stadion qua capaciteit in de buurt van het Boudewijnstadion. Terwijl we voor de topmatchen wel zo’n 40.000 à 42.000 tickets verkopen.”

“We hopen dan ook dat het Boudewijnstadion de komende jaren kan moderniseren én dat clubs die ambitie hebben om te bouwen dat uiteindelijk ook mogen doen.”

“We moeten kijken of we dit de komende jaren kunnen optimaliseren, zodat we onze fans toch een geweldige fan experience kunnen geven in een voetbaltempel. Dat is nu niet het geval.”

Gezien de huidige omstandigheden is dat laatste extra ironisch. Omdat de fans in het treffen tegen Zweden ‘geen waar voor hun geld’ hadden gekregen, waren de kaartjes tegen Servië verkocht met 50% korting. De voetbalbond is nu ook nog eens gedwongen om die kaartjes te vergoeden.

Geef een reactie