Data en het gemak waarmee deze kunnen worden vastgelegd, kunnen helpen de kwaliteit en veiligheid van een sportveld te verbeteren. De industrie heeft hiervoor zowel geautomatiseerde als gerobotiseerde technologieën ontwikkeld. Dit artikel bespreekt een paar van deze oplossingen en kijkt wat ze te bieden hebben.

Moderne groundsman hebben de beschikking over een groot aantal tools die hen kunnen helpen de bespeelbaarheid van een veld te behouden of te verbeteren. Sommige van deze technologieën kunnen worden verbonden met andere technologieën of putten uit andere bronnen om hun efficiëntie te verbeteren. De efficiëntie van deze technologieën is echter beperkt of bestaat zelfs niet wanneer de huidige status van het veld niet wordt vastgelegd.

Een FIFA- of UEFA-veldentest kan twee tot vier uur vergen en vereist ten minste één getrainde persoon en vaak een assistent om te helpen met het dragen van de verschillende testtoestellen en uitrusting. Hoewel conventionele testprocedures zeker een nauwkeurig beeld kunnen geven van de toestand van het veld, betekent hun afhankelijkheid van het handmatig vastleggen van de testresultaten ook dat er een risico op fouten bestaat. Als deze onopgemerkt blijven of niet worden opgevolgd, zullen veel onderhoudsactiviteiten vrijwel vruchteloos zijn.

Verschillende bedrijven hebben de kans gegrepen om fouten uit te roeien. Ze hebben ook het proces verbeterd en minder veeleisend gemaakt. “Hoe gemakkelijker en sneller het is om de conditie van het veld vast te stellen, hoe waarschijnlijker het is dat mensen het vaker zullen doen”, zegt Reece Watson van Raw Stadia consultants. “Mensen houden van data en zullen de kennis gebruiken om direct verbeteringen in te plannen. We merken dat zodra mensen de uitslag krijgen, ze de afwijkingen proberen te begrijpen en daarnaar gaan handelen,” merkt Menke Steenbergen van techbedrijf HI-Sports op. “Het regelmatig vaststellen van de conditie van een veld zal ook helpen om de kosten te verlagen en duurzame praktijken te bevorderen waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van zo min mogelijk water, chemicaliën en energie,” zo vult Erwann Lompech-Leneveu van tech start-up E-Nano aan.  Alle drie hebben ze hun eigen oplossing.

Geautomatiseerd  proces

De Raw Stadia oplossing maakt gebruik van een aangepaste Advanced Artificial Athlete (AAA) en een tractietester. “De AAA weegt 10 kg, terwijl de roterende tractietester slechts 4,5 kg weegt. Hierdoor zijn ze gemakkelijker te vervoeren,” zegt Watson. “Het proces is volledig geautomatiseerd. Het enige wat men hoeft te doen is ze op het deel van het veld te plaatsen waar je de conditie wilt vastleggen. Vervolgens druk je op een knop om de meting uit te voeren. De verzamelde gegevens worden automatisch toegevoegd aan de database. Het is een proces dat door iedereen kan worden uitgevoerd en het geeft de groundsman meer tijd, want het enige dat hij nog hoeft te doen is beslissen over de onderhoudsactiviteiten.” Volgens Watson vergt het slechts 10 minuten duurt om de toestand van het veld vast te stellen. “Clubs kunnen alle door FIFA gespecificeerde tests uitvoeren en nog veel meer. Ook voegen we andere datapunten toe zoals het weer, onderhoudslogboeken en bodemsensoren.“ De twee testapparaten worden aangevuld met een app om de grasconditie vast te stellen. “De app maakt gebruik van de cameratechniek van een mobiele telefoon om een foto van het veld te maken en een speciaal algoritme bepaalt de toestand van het veld. Ook deze data wordt automatisch toegevoegd aan ons cloud-based platform.” Watson wijst erop dat de app beschikbaar is voor zowel Android-telefoons als iPhones. “Bovendien kunnen we data die verzameld zijn door weerstations of sensoren aan het datalake. Gezamenlijk zal de informatie de toestand van het veld visualiseren waardoor de groundsman gegevensanalyses of vergelijkingen kan uitvoeren.”

Verbeterde ergonomie

HI-Sports heeft z’n Hipster. “We hebben de Hipster ontwikkeld nadat we jarenlang het veld in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam handmatig hadden getest. Daar hadden we meerdere testapparaten voor nodig en sommige waren zwaar of moeilijk te dragen,” zo verklaart Menke Steenbergen. Het is een trolley die lijkt op een grasmaaier maar waarin de belangrijkste testapparatuur is verwerkt die nodig zijn voor een FIFA test. “We meten de balstuit, oppervlaktehardheid, verticale vervorming, energieteruggave, schokabsorptie en rotatieweerstand.” De verschillende meetinstrumenten worden allemaal met een druk op de knop geactiveerd. “Omdat je de trolley eenvoudig over het veld plaatst dat je wilt meten, hoef je je geen zorgen te maken over het correct opstellen van de testapparatuur. Eenmaal geparkeerd, staan de verschillende meetinstrumenten in de juiste hoek.” De hele unit weegt 60 kg en kan, afhankelijk van het aantal metingen dat men wil doen, binnen 45 minuten een volledig veld in kaart brengen. “Er is nog ruimte voor nog twee instrumenten. Afhankelijk van de door de klanten aangegeven wensen kan dit een sensorunit zijn die verdichting, vocht en temperatuur in de bodem meet of een camera die de grasdichtheid, NDVI en grasdichtheid vaststelt.” Hipster wordt al door 15 clubs in de Eredivisie gebruikt en de innovatie wordt nog steeds verder ontwikkeld. “Ons doel is uiteindelijk om klanten de mogelijkheid te bieden om hun eigen reeks testapparatuur en softwareanalysetools te selecteren in het HI-Sports Dashboard.”

Gerobotiseerd testen

Erwann Lompech-Leneveu wijst er op dat E-Nano’s Sprout een volledig autonoom systeem is. “De huidige versie bepaalt de hardheid en consistentie van het veld, de ernst en consistentie van de verdichting, de NDVI, uniformiteit van de zode, het percentage bodembedekking en het volumetrische bodemvochtgehalte en consistentie.” Het bedrijf werkt al aan een toestel dat ook het AAA-testapparaat en een rotatieweerstandstester zal bevatten, evenals technologieën die het onkruidgehalte zullen bepalen om insectenplagen of ziekten te identificeren.

“De prioriteit voor ontwikkeling wordt beïnvloed door de huidige weging in het FIFA-beoordelingssysteem en het gemak van ‘volledige automatisering’ van die testapparatuur. Er is ook ruimte om de FIFA-standaarden in de toekomst te laten evolueren en beter te laten aansluiten bij autonome oplossingen zoals Sprout.” Lompech-Leneveu gelooft dat technologieën zoals zijn robot een toekomst hebben buiten professionele sportlocaties. “Onze oplossing is ook bedoeld om de dagelijkse activiteiten van terreinteams te ondersteunen, inclusief hun zorg voor trainingsfaciliteiten, en hun beslissingen te onderbouwen met als doel hun activiteiten te optimaliseren, kosten te verlagen, veldprestaties te verbeteren en duurzame praktijken te bevorderen.” Als voorbeeld van het laatste geeft Lompech-Leneveu aan dat gegevens die zijn verkregen door middel van regelmatige metingen, het gebruik van inputs zoals water, chemicaliën en energie zullen helpen verminderen. “De gebruiks-case is niet beperkt tot het officieel testen van velden maar omvat een aanzienlijk deel van monitoring.”

Het mooie aan data

De drie verschillende oplossingen hebben verschillende benaderingen en bestrijken verschillende scopes. Toch vereenvoudigen ze allemaal het proces van het vaststellen van een (stadion)veldconditie en maken het minder veeleisend. Ze verminderen ook de kans op fouten, omdat alle verzamelde metingen automatisch worden vastgelegd. “Data is van levensbelang, want het is het uitgangspunt voor vrijwel elke activiteit,” merkt Steenbergen op. “Omdat de gegevens onafhankelijk worden vastgelegd, kunnen mensen beslissingen nemen op basis van de realiteit vertaald naar cijfers in plaats van beinvloed te worden door de eigen subjectiviteit.” Steenbergen noemt data verslavend. “Als je eenmaal begint met het verzamelen, wil je alleen maar meer en frequentere gegevens krijgen om je verbeteringen te meten.”

Alle data die haar Hipster verzamelt, wordt ingevoerd in een data-lake waar de Eredivisie CV en de clubs in de Eredivisie toegang toe hebben. “Clubs hebben via een dashboard toegang tot hun eigen historische data, terwijl de competitieorganisator de verschillende stadionvelden in de Nederlandse competitie kan benchmarken.” Benchmarking is ook iets dat Raw Stadia aan haar klanten aanbiedt. “De gegevens die onze klanten verzamelen, worden opgeslagen in de cloud. De gegevens blijven eigendom van onze opdrachtgevers. We bieden klanten echter wel de mogelijkheid om hun gegevens toe te voegen aan een anonieme database, waardoor ze de prestaties van hun veld kunnen vergelijken met andere vergelijkbare stadionvelden,” zegt Watson. Deze database bevat momenteel de resultaten van ongeveer 85.000 metingen. Gegevens verzameld door E-Nano is niet anders. “E-Nano biedt nauwkeurige, herhaalbare gegevens met een hoge resolutie die zijn voorzien van een tijdstempel en geotags,” zegt Lompech-Leneveu. “Alle verzamelde gegevens worden live beschikbaar gesteld via onze webapp, zodat onze klanten de consistentie van hun velden kunnen controleren, zowel op veldniveau als tussen velden. Gegevens zijn eigendom van onze gebruikers en zij kunnen die resultaten vergelijken met aanbevolen/aangepaste drempels.”

De groundsman ondersteunen

Vaak wordt gezegd dat een hogere testfrequentie de groundsman helpt de noodzaak van hun activiteiten te rechtvaardigen. Er wordt ook vaak opgemerkt dat het begrijpen van een veldconditie de stadionbeheerders helpt om hele jaar door activiteiten te plannen, terwijl hun impact op het veld beperkt blijft. Watson, Steenbergen en Lompech-Leneveu zien nog extra voordelen. “Het zal de kosten verlagen doordat je alleen de kwaliteiten of hoeveelheden water, chemicaliën of energie verbruikt die het veld echt nodig heeft. Dat draagt bij aan duurzaam sportgrasbeheer,” zo merkt Lompech-Leneveu op. Dat is niet te onderschatten, in een tijd waarin duurzaamheid steeds meer het debat domineert. Watson en Steenbergen zien nog meer voordelen. “De gegevens kunnen ook worden ingeplugd in het speler-analyse-systeem,” merkt Watson op. Hierdoor zullen coaches en fysiotherapeuten beter in staat zijn om de capaciteiten van een speler te maximaliseren. Steenbergen gaat nog een stap verder. “Het zal helpen om een blessure te correleren met de conditie van het veld en zal het technische team of het onderhoudsteam in staat stellen dienovereenkomstig te handelen.”

Door de kwaliteit van een veld vast te stellen, hebben groundsman een uitgangspunt dat ze kunnen gebruiken om hun werkzaamheden te plannen. Het kan ook veeleisend zijn. Het gebruik van geautomatiseerde of gerobotiseerde oplossingen versnelt het proces, verkleint de kans op fouten of problemen en vervangt ergonomisch uitdagende testtoestellen.

Geef een reactie