Hoe kan LaLiga duurzamer worden gemaakt?

Vertegenwoordigers van LaLiga waren onlangs in ons land om te zien en te horen hoe bedrijven uit Nederland en België, Spaanse voetbalclubs kunnen verduurzamen. 40 Gegadigden hadden zich aangemeld, en acht kregen de kans om die daadwerkelijk te presenteren.

Vertegenwoordigers van LaLiga waren onlangs in ons land om te zien en te horen hoe bedrijven uit Nederland en België, Spaanse voetbalclubs kunnen verduurzamen. 40 Gegadigden hadden zich aangemeld, en acht kregen de kans om die daadwerkelijk te presenteren.

Hoewel Spaanse voetbalclubs, spelers en coaches in hun eigen stadion moeilijk te verslaan zijn, maken Nederland en Nederlandse bedrijven een grote kans om ze te helpen verduurzamen. Dat geldt niet alleen voor clubs en stadions in Spanje. ” LaLiga was echter wel de eerste die de waarde van het verduurzamen in zag en ze wilde als eerste de industrie betrekken om meer vertrouwd te raken met mogelijke oplossingen,” zei Arno Hermans van Sports + Vitality die zowel de oproep als het evenement waar de acht gelukkigen mochten presenteren, hadden georganiseerd.

Van transport tot het veld

Bedrijven uit België, Luxemburg en Nederland mochten een kans wagen en oplossingen die werden aangedragen varieerde van een app om de CO2-uitstoot te verminderen door fans te laten carpolen tot slimme, herbruikbare plastic bekers met een elektronische tag die automatisch het statiegeld terugbetalen na inlevering van de beker, naar een oplossing om voedselrestanten om te zetten in gas en een softwaredashboard dat meer inzichten verschaft over de verzamelde data.

Het mooiste van alles was dat de helft van de gepresenteerde oplossingen draaide om de grasmat. Daar ligt voor clubs in Spanje een grote kans. “We zijn erg streng op de kwaliteit en alles wat van invloed is op het plaatje op TV. Dit is vrijwel het enige waar clubs beboet kunnen worden als ze steken laten vallen,” zo vertelde Íñigo González Íñigo van LaLiga.

Weg met gasgestookte ketels

Eén van de acht gelukkigen was Teun Wouters van Topgrass die het Collectorveld onder de aandacht bracht. Hier leest u de ins en outs van het concept. “Stadionvelden in LaLiga mogen dan wel van natuurgras zijn, alle clubs hebben tenminste één kunstgrasveld op hun trainingsaccommodatie. Zo’n veld zou ideaal zijn om de kantoren te verwarmen en de douches in de kleedkamers van warm water te voorzien,” zo lichtte hij zijn oplossing toe. De ervaringen in zowel Zwolle als Eindhoven hebben geleerd dat een Collectorveld ter grootte van een voetbalveld, de gasinstallatie van 200 woningen kan vervangen. Het idee zal zeker Enrique Puértolas van RC Celta de Vigo hebben aangesproken. Hij had zojuist opgemerkt dat “we een voetbalclub zijn, maar bestaan dankzij de samenleving.”

Water maximaliseren

Het spreekt voor zich dat elke oplossing dat water, waterberging en watergebruik maximaliseert, door het publiek goed werd ontvangen. Onder de aanwezigen waar, naast vertegenwoordigers van LaLiga zelf, ook drie vertegenwoordigers van clubs. Daarnaast volgde vertegenwoordigers van zo’n 30 clubs de presentaties via een live-stream.

Allen hoorde van Rudolf Molenaar wat nu precies Draintalent voorstelt. Hier leest u meer over de installatie bij Sparta Rotterdam en hier leest u welk resultaat de club het heeft gebracht. “Het zorgt voor een gelijkmatige verdeling van vocht onder het veld, wat de grasplant ten goede komt en de kans op ziektes beperkt. Al met al kun je tot wel 35% aan beregeningswater besparen,” zo was zijn argument. Hij onthulde dat komend seizoen ook FC Utrecht als GO Ahead Eagles de technologie zullen gebruiken om hun stadionveld te onderhouden.

Ron van Raam van Permavoid presenteerde een lichtgewicht oplossing om water onder het veld op te slaan. Het is een oplossing dat bij Real Madrid al is toegepast. “Vroeger hadden we een lineaire benadering qua afvoer van water. Tegenwoordig is het belangrijk om meer circulair te worden door ook water te recyclen dat kan worden gebruikt voor het irrigeren van het veld of het koelen van kantoren door middel van een warmtewisselaar,” zo merkte hij op. Zijn pitch besprak ook een manier waarop dat opgeslagen water, rechtstreeks bij de wortels kan worden gebracht.

Volgens Roclo Torres van Atletico Madrid, “voorkomt het terugwinnen van water dat door het veld is gegaan, dat uitgespoelde voedingsstoffen verloren gaan.”

Kennis is de sleutel

De meeste presentaties zaten vol statistieken en data. Echter, “tenzij je weet hoe je het moet interpreteren en de waarde van je datapunten begrijpt, zal het erg moeilijk zijn om de kennis te maximaliseren,” zo betoogde Christian Theil van Turfcoach. Sinds kort hebben zij een vestiging in Breda. Hij presenteerde een oplossing om het veld in kaart te brengen, evenals de software die de verzamelde gegevens zal visualiseren. “We kunnen tot 18.000 datapunten hebben die men kan gebruiken om het veldonderhoud te verbeteren,” zo zei hij. Hij wees erop dat 91% van de blessures die spelers gedurende het seizoen oplopen, rechtstreeks verband houden met de grasmat. Volgens zijn analyse komt dit neer op een omzetverlies van 56 miljoen euro per jaar als gevolg van blessures. “De software die we gebruiken is intuïtief en zal de groundsman helpen om verbeteringen aan te brengen.” Aangezien de kosten voor het herbezoden van het veld op kunnen lopen tot 150.000 euro, kan het verbeteren van de conditie van het veld dus helpen veel geld te besparen.

Het internet van gras

Een innovatie die clubs in veel competities, waaronder LaLiga, al hebben omarmd, is het gebruik van technologieën die een tekort aan licht aanvullen. De volgende generatie van deze oplossing wordt momenteel geïnstalleerd in het Estadio Bernabeu, het stadion van Real Madrid. Op de vraag wat technologie kan doen om stadions en clubs duurzamer te maken, geeft Arnoud Fiolet van Rhenac Sports LED aan dat “we nog maar aan het begin staan. Technologie en de behoefte aan data komen in een stroomversnelling. Binnenkort hebben we het internet van gras dat bijdraagt aan het beheer van grasvelden. Onze LED-grasgroeitechnologie zal de lichthoeveelheid en -intensiteit aanvullen op basis van wat de grasplant nodig heeft. Met de verzamelde data kunnen we het gras laten groeien, de biomassa verhogen of de wortelgroei stimuleren. Wanneer je water- en zuurstofaanvullingstechnologieën in het dashboard integreert en misschien vloeibare bemestingstechnologie aan onze units toevoegt, dan kunnen de besparingen enorm worden. Vooral wanneer gegevens van weerstations, historische analyses en digitale coaches worden gebruikt om ziektedruk te helpen voorkomen of te verkleinen. Hoewel onze LED-technologie, vergeleken met HPS-technologie, al aanzienlijke besparingen op het gebied van energieverbruik oplevert, zal het integreren van meer gegevensverzamelaars en digitale kennis in het dashboard ook helpen besparingen op water, meststoffen of het aantal werkuren te bereiken.”

Meer dan alleen een competitie

“LaLiga is meer dan een competitie: het is een industrie”, benadrukte de innovatieleider van de competitie, Ana Rosa Victoria. De 42 clubs in de Primera Division en LaLiga2 samen zorgen voor ongeveer 185.000 directe en indirecte banen. “Onze bijdrage aan het Spaanse BNP is 1,37%.” Ze legde uit dat Laliga er erg op gebrand is om zowel start-ups als gevestigde bedrijven te leren kennen. “Ze hebben creatieve manieren om uitdagingen op te lossen en hebben zeker veel kennis.”

Het evenement draaide om het pitchen van ideeën in plaats van het selecteren van een winnaar. “Ze zijn allemaal winnaars omdat ze de kans kregen om hun oplossing in LaLiga te introduceren”, zo motiveerde Arno Hermans van Sports + Vitality meermaals.

Geef een reactie