High-tech oplossing voor veld Real Madrid

Het stadionveld van Santiago Bernabeu zal na komende zomer in conditie worden gehouden met behulp van Rhenac Sports LED-grasgroeitechnologie.

Santiago Bernabeu stadionveld

Deze video toont hoe het veld straks zal functioneren.

Het stadionveld van Santiago Bernabeu zal na komende zomer in conditie worden gehouden met behulp van Rhenac Sports LED-grasgroeitechnologie.

Het stadion van de Spaanse voetbalclub wordt momenteel omgebouwd tot een evenemententempel. Behalve wedstrijden van Real Madrid FC, zal het Santiago Bernabeu-stadion straks ook gastheer zijn voor andere sportevenementen, concerten en zelfs tentoonstellingen. Dit alles wordt mogelijk dankzij een ingenieuze constructie voor het veld en waarbij LED grasgroeitechnologie zal gebruiken om het gras van voldoende licht te voorzien.

Het stadion heeft ervoor gekozen om het veld in verplaatsbare containers te plaatsen die kunnen worden opgeslagen in een 30 meter diepe bunker wanneer het stadion wordt gebruikt voor andere evenementen. Als het veld eenmaal is opgeborgen, zorgt de combinatie van irrigatie, airconditioning en Rhenac Sports LED-technologie ervoor dat het gras voldoende water, lucht en licht krijgt terwijl het in de bunker staat. De LED grasgroeitechnologie wordt geleverd door de Nederlandse RSI Sports group.

Compleet lichtspectrum

Volgens Rhenac Sports LED is de technologie zo geanvanceerd dat het het volledige lichtspectrum kan leveren. Dat loopt van ultraviolet tot infrarood licht. “Onze beslissing om eerst te begrijpen welke groeiomstandigheden het gras tijdens zijn levenscyclus nodig heeft, heeft Rhenac Sports LED in een unieke positie geplaatst om elke keer een perfect veld te leveren,” legt Horst Theisen, CEO van Rhenac Sports LED, uit. Theisen verwijst naar de 4 jaar durende studie die ze samen met de universiteit van München hebben uitgevoerd en waarbij ze alle lichtvereisten hebben bestudeerd die gras tijdens de verschillende levensfasen nodig heeft voordat het Duitse bedrijf deze kennis vertaalde naar lichtproductie door middel van LED.

Unieke oplossing

Komende zomer zullen zes teams bestaande uit ingenieurs en elektriciens ongeveer 750.000 LED’s installeren die in 6.300 armaturen zullen zijnn geplaatst. De techniek wordt gemonteerd op een staalconstructie die onderdeel uitmaakt van de ondergrondse opslagbunker. Dit is niet de eerste keer dat Rhenac Sports LED LED-grasgroeilampen installeert op een op maat gemaakte stalen constructie. In 2020 deed het bedrijf iets soortgelijks in de Veltins Arena in Gelsenkirchen. Hier overspannen twee stalen balken met LED-grasgroeitechnologie de breedte van het veld en vullen ze het licht aan dat het veld mist tijdens winterse omstandigheden. Agronomen van de Duitse voetbalbond hebben de effectiviteit van de technologie bevestigd.

Het project in Madrid start direct aan het einde van het huidige voetbalseizoen en de oplevering is gepland voor de start van het seizoen 2023-2024.

Geef een reactie