Nieuw veld Sparta Rotterdam bewijst noodzaak bouwteam

Sparta Rotterdam is trots op haar nieuwe stadionveld dat, voor het eerst in zes jaar, vooral uit gras bestaat. Plannen voor gras in het stadion waren er al jaren maar raakte eind 2021 in een stroomversnelling. Volgens Algemeen Directeur Manfred Laros is het vooral de keuze om het als bouwteam aan te pakken, die deze mat uiteindelijk mogelijk heeft gemaakt.

Sparta Rotterdam met Draintalent

Sparta Rotterdam is trots op haar nieuwe stadionveld dat, voor het eerst in zes jaar, vooral uit gras bestaat. Plannen voor gras in het stadion waren er al jaren maar raakte eind 2021 in een stroomversnelling. Volgens Algemeen Directeur Manfred Laros is het vooral de keuze om het als bouwteam aan te pakken, die deze mat uiteindelijk mogelijk heeft gemaakt.

Laros kwam met deze openbaring tijdens een presentatiedag over het nieuwe veld. De Algemeen Directeur van Sparta wordt zowel binnen de club als daarbuiten, geroemd als zijnde een ware teamplayer.

“Vanaf 1999 heeft de focus vooral op de renovatie van ons stadion Het Kasteel gelegen. Het gras was eigenlijk een sluitpost. Dat heeft ons eigenlijk meteen afgestraft want al in het eerste jaar hadden wij problemen met de veldverwarming en vrij snel daarna kregen we te maken met een wormenplaag. We hebben toen alles gedaan dat in ons vermogen lag maar de mat werd er niet beter op.”

Als het regent, dan giet het.

In de jaren daarna had de club het, sportief gezien, niet makkelijk wat z’n weerslag had op de inkomsten. In dat opzicht was de keuze voor kunstgras in 2014 dan ook snel gemaakt.

“De eerste twee jaar speelde we daar met veel plezier op maar daarna werd dat al minder en de laatste paar jaar was er de nadrukkelijke wens om het te vervangen door gras.” Probleem was echter het prijskaartje. Een forse financiële bijdrage van de familie Nolet, trouwe supporters en sponsors van Sparta Rotterdam, deed dat eind vorig jaar veranderen.

Valse start

In zijn toespraak vertelde Laros hoe hij al snel met Grasmeesters om tafel zat. “We gingen op zoek naar expertise omtrent het veld en die vonden we in Grasmeesters.” Grasmeesters heeft nauwe banden met Draintalent terwijl Sparta Rotterdam dat concept al kent omdat het twee velden op trainingscomplex Nieuw Terbregge met behulp van het systeem in conditie houdt. Dat er een Draintalent onder het stadionveld kwam, lag dus al vast.

“Wij hebben eerst het veld onderzocht en gekeken wat we konden hergebruiken voordat we een Programma van Eisen hebben opgesteld,” zo stak Hans Kok van Grasmeesters van wal.

Toen de PvE klaar was, kreeg Kok het nadrukkelijke verzoek van Sparta Rotterdam om ook met AH Vrij te praten. Aangetrokken door het idee dat Sparta Rotterdam op gras wilde overstappen, had Jan Vrij zich bij de club gemeld.

“Een snelle rekensom leerde ons dat een investering in een GrassMaster Sparta Rotterdam veel geld zou besparen”

Arjan Knottnerus, Tarkett Sports

“Eigenlijk kwamen wij pas aan tafel nadat alle keuzes waren gemaakt,” erkent Jan Vrij wiens stoutmoedige aanpak bij Sparta Rotterdam goed was gevallen, zegt ook Manfred Laros. AH Vrij zou het veld mogen onderhouden, maar mocht ook bij de realisatie meepraten. Daarmee was de keuze voor een bouwteam gemaakt.

“Het is belangrijk dat zowel de aanleg als het onderhoud door dezelfde partij wordt gedaan,” erkent Hans Kok. “Doordat AH Vrij uiteindelijk vroeg aan tafel zat, konden ze meedenken en wisten we de lijnen kort te houden.”

Op voorspraak van Jan Vrij schoof ook Arjan Knottnerus aan. “Een snelle rekensom leerde ons dat een investering in een GrassMaster Sparta Rotterdam veel geld zou besparen omdat ze anders speciale lampen hadden aangeschaft die het gras zouden moeten helpen te herstellen. Met de elektriciteitsprijzen van begin dit jaar, bleek dat de exploitatie daarvan vele malen duurder zou zijn dan de investering in een GrassMaster,” zo licht Arjan Knottnerus toe.

Op basis van zijn ervaring met de lampen voor het veld van het Ado Den Haag stadion, schat Jan Vrij dat Sparta nu jaarlijks 70 tot 80.000 euro bespaart.

Meteen in de tweede versnelling

Omdat de parameters uiteindelijk helder waren, werd besloten af te zien van een aanbesteding. “Dat zou alleen maar meer tijd hebben gekost en die luxe hadden we niet echt,” stelt Jan Vrij.

Vanwege historische afspraken met CSC Sport over het terugnemen van de kunstgrasmat, schoof ook de sportveldenbouwer uit Zeewolde bij het team aan. Daarnaast kwamen ook Bas van Oosterhout, Hendriks Graszoden en Sports Pitch Systems meepraten. Zij hadden namelijk de taak om de beregening, de grasmat of de veldverwarming te plaatsen.

“Vanwege de beperkte tijd en de verschillende partijen zou een bouwteam het beste resultaat moeten geven. De planning was namelijk heilig,” zegt Jan Vrij daarover.

De keerzijde is wel dat Sparta Rotterdam niet de allergoedkoopste producten heeft ontvangen.

“we konden nu tot op de dag precies afspraken maken over het uitvoeren van de werkzaamheden”

Jan Vrij, AH Vrij

“We hebben de toplaag zelf samengesteld met RAG-gekeurde producten waardoor er gegarandeerd geen onkruid aanwezig is in deze laag. Dat hebben we gemixt met een hamermolen en op locatie laten keuren. De analyse duurt drie dagen maar deze aanpak is wel de beste garantie voor een goede toplaag,” erkent Vrij.

Toen die goedkeuring eenmaal was ontvangen, kon de grasmat worden geplaatst.

De grote winst

Doordat er in een bouwteam werd gewerkt, kon iedereen snel schakelen. Jan Vrij: “we konden nu tot op de dag precies afspraken maken over het uitvoeren van de werkzaamheden. Iedereen wist precies wat er werd verlangd en deed er alles aan om het schema te handhaven. Daardoor hebben we de hele renovatie van het stadionveld, ondanks de korte tijd en hete zomer, tijdig kunnen klaren.”

CSC Sport wist de oude kunstgrasmat tijdig uit het stadion te halen waarna de installateur van de veldverwarming, Sports Pitch Systems, min of meer gedwongen was om de veldverwarming handmatig te plaatsen. Er was afgezien van het standaard trekken van de veldverwarming, omdat zes centimeter daaronder de 5km aan leidingen voor de Draintalent al waren geplaatst. Omdat ook Hendriks Graszoden bekend was met alle details van de aanpak, was het gras al op de kwekerij in Heythuysen volledig klaargemaakt.

“Erwin Beltman had al het vilt weggehaald, de mat uitgeharkt en verticaal gemaaid. Zodoende kon de mat in één dag worden geplaatst en was deze na vijf dagen gebruiksklaar,” herinnert Arjan Knottnerus zich.

“Normaal gesproken kunnen onze machines zo’n 25m2 per uur aan omdat je vrijwel altijd wel stenen of andere spullen tegenkomt in de toplaag. Bij Sparta hebben we een snelheid van 35m2 per uur kunnen halen.”

Arjan Knottnerus, Tarkett Sports

Knottnerus kon ook het beste verwoorden welke winst de samenwerking in een bouwteam, Sparta Rotterdam had gebracht. “Aanvankelijk stond het inprikken van de GrassMaster gepland voor medio september maar omdat hier de voorbereidingen al waren gedaan terwijl de voorbereidingen voor een project elders in Europa vertraagd waren, konden we de GrassMastervezels afgelopen zomer al plaatsen.”

Knottnerus roemt daarbij de gekozen toplaag. “Normaal gesproken kunnen onze machines zo’n 25m2 per uur aan omdat je vrijwel altijd wel stenen of andere spullen tegenkomt in de toplaag. Bij Sparta Rotterdam hebben we een snelheid van 35m2 per uur kunnen halen.”

Besparing op termijn

Rudolf Molenaar van Draintalent is er van overtuigd dat Sparta Rotterdam in de toekomst fors geld zal besparen. “Het gras van onderaf bewateren zal zo’n 60% aan water besparen. Het komt namelijk meteen bij de wortels en je hebt geen last van verdamping.”

Molenaar verwacht ook dat de schimmeldruk op het veld lager zal zijn.

“Omdat je zelf kunt bepalen wanneer en hoe droog je de toplaag wilt houden, heb je eigenlijk zelf in de hand hoeveel kans schimmels en algen maken om te overleggen in de mat.”

De grasmat van Het Kasteel lag er vandaag dan ook bij om door een ringetje te halen.

Geef een reactie