Robotbelijning nader bekeken

De drie meest genoemde robotbelijningsoplossingen hebben elk hun eigen persoonlijkheid maar, opvallend genoeg, ook enkele verrassende overeenkomsten.

De robotbelijners op een rij

De drie meest genoemde robotbelijningsoplossingen hebben elk hun eigen persoonlijkheid maar, opvallend genoeg, ook enkele verrassende overeenkomsten.

Vraag elke club of gemeenteambtenaar die belast is met het voorbereiden van sportvelden naar de beste uitvinding sinds de introductie van het wiel en de kans is groot dat ze zullen wijzen op de ontwikkeling van gerobotiseerde veldbelijners. Belijningsrobots verminderen de tijd die nodig is voor een zeer belangrijke maar saaie, herhalende activiteit, stelt hen in staat om te multitasken en leveren een eindresultaat van hogere kwaliteit en dat flexibeler is. Robotbelijners maakt clubs en gemeenten ook minder afhankelijk van vrijwilligers.

De drie bekendste belijningsrobots zijn Turf Tank, TinyMobileRobots en Traqnology. Hoewel hun technologie en aanpak verschillen, hebben de drie een aantal dingen gemeen.

“. Het belijnen van een volledig voetbalveld vergt daarom ongeveer 20 tot 25 minuten”

Unieke benaderingen

Turf Tank en TinyMobileRobots zijn twee kleine maar volledig geautomatiseerde robots terwijl Traqnology z’n kennis over precisielandbouw heeft gebruikt om een ​​besturingseenheid te ontwikkelen om voertuigen te robotiseren. Hun belijningsoplossing is een van de aanvullende opties die zij bieden. Turf Tank is een robot met vier wielen terwijl de TinyMobileRobots op drie wielen rijden. Turf Tank meent dat vier wielen de robot daardoor meer stabiliteit geeft en het gewicht van de circa 50 tot 60kg zware unit gelijkmatig verdeelt. Turf Tank claimt dat het gewicht, in combinatie met vier wielen, de robot ook minder kwetsbaar maakt voor eventuele oneffenheden in het veld. De driewielige TinyMobileRobots, die ongeveer 30 kg weegt (inclusief verf) heeft een kleiner voorwiel wat bijdraagt ​​aan de wendbaarheid van de unit. TinyMobileRobots meent dat door voor drie wielen te kiezen, de robot altijd volledig contact met het veld heeft. In theorie zou bij vier wielen in het geval van een oneffenheid of niet-vlak veld, één wiel kunnen blijven zweven. De TinyMobileRobots gebruikt ook grote banden met een profiel dat vergelijkbaar is met die van het mountainbiken, om een ​​efficiënte grip in natte seizoenen te garanderen. Het gebruiksgemak en het gewicht van de Traqnology unit hangt grotendeels af van de drager waarop de bedieningsunit gemonteerd is. Waar de Turf Tank en TinyMobileRobots-technologie namelijk onafhankelijk werken vereist Traqnology iemand in de buurt van het voertuig.

Vergelijkbare softwarepakketten

Turf Tank, TinyMobileRobots en Traqnology bieden allemaal een volledige set sjablonen voor alle sporten. TinyMobileRobots biedt ook een kleinere en meer betaalbare robot, de TinyMobileRobots Sport, die kan worden geladen met de verschillende sjabloonopties voor slechts een bepaalde sport.

“De drie verschillende robots gebruiken verschillende technologieën om zich te positioneren en te verplaatsen maar zijn allemaal tot op de centimeter nauwkeurig”

Alle drie de units worden bestuurd door middel van een interface die op de tablet wordt geladen. Turf Tank en TinyMobileRobots gebruiken een Samsung-tablet terwijl Traqnology een iPad gebruikt. De software heeft de flexibiliteit om het te markeren veld aan te passen of bij te werken. Alle drie de belijningsoplossingen kunnen ook worden gebruikt om logo’s of berichten op het veld te schilderen.

Gelijkaardige tijd om te bezorgen

De werksnelheid van de drie robots is nagenoeg gelijk. Om veiligheidsredenen is de snelheid waarmee robots mogen werken wettelijk beperkt tot maximaal één meter per seconde. Het belijnen van een volledig voetbalveld vergt daarom ongeveer 20 tot 25 minuten. Het verschil hier is dat de tankcapaciteit voor zowel Turf Tank als TinyMobileRobots voldoende is om slechts één veld tegelijk te belijnen, terwijl de tankcapaciteit voor het Traqnology-concept grotendeels afhangt van de grootte en het draagvermogen van het voertuig. In theorie zou dit kunnen betekenen dat een voertuig de hele dag autonoom sportvelden markeert zonder dat de verf hoeft te worden aangevuld. Dit is tenzij het totale gewicht van het voertuig, de bestuurder plus tank en uitrusting belangrijk is. Traqnology wijst er echter op dat het uiteindelijke gewicht dat over het oppervlak wordt verdeeld, niet veel zal verschillen van dat van de andere robots. De wielen van de meeste voertuigen zijn afgestemd op wat goed is voor de ondergrond.

Verschillende positioneringstechnologieën

De drie verschillende robots gebruiken verschillende technologieën om zich te positioneren en te verplaatsen maar zijn allemaal tot op de centimeter nauwkeurig. TinyMobileRobots en Traqnology verkiezen de bekende GPS-technologie zoals die door de meeste voertuigen wordt gebruikt. Ze communiceren rechtstreeks met GPS-satellieten die in de ruimte zweven om zo hun vertrekpunt te bepalen en de lijnen te markeren zoals op de tablet is ingevoerd. Beiden gebruiken een eigen signaal dat wordt geleverd via een lokale partner. Recente technologische ontwikkelingen hebben de technologie minder kwetsbaar gemaakt voor overhangende bladeren of andere obstakels.

Turf Tank werkt met twee GPS-ontvangers waarvan er één een basisstation is dat lokaal wordt geplaatst wanneer de robot actief is. Dit basisstation werkt op batterijen die moeten worden opgeladen. Het plaatsen en positioneren van het basisstation is een kwestie van minuten. De twee communiceren met behulp van satellieten waarbij het basisstation de RTK-correctiesignalen levert wat de nauwkeurigheid verbetert, zo stelt Turf Tank.

Ondanks de verschillende gebruikte technologieën garanderen alle robots een nauwkeurigheid van één tot twee centimeter.

De drie belijners hebben ook hun eigen manieren om van het ene veld naar het andere te navigeren. Traqnology en Turf Tank kunnen hun eigen route vinden, zo beweren hun fabrikanten. Vanzelfsprekend vereisen alle drie robots dat elke verbindingsroute naar het volgende veld vrij is van obstakels en bij voorkeur vlak is.

Praktisch

Waar de Traqnology-technologie wordt aangedreven door enig voertuig naar keuze, hebben de TinyMobileRobots en Turf Tank gekozen voor accuaandrijving. TinyMobileRobots gebruikt een batterij die is ontwikkeld in de e-bike-industrie. Volledig opgeladen gaat de batterij vijf uur mee. De Turf Tank-robots worden aangedreven door een lithiumbatterij die vier uur meegaat. In theorie betekent dit dat de robots met één lading acht tot tien velden kunnen markeren. Het opladen van de batterijen duurt ongeveer iets meer dan een uur.

“In theorie betekent dit dat de robots met één lading acht tot tien velden kunnen markeren”

Geen van de units vergt veel onderhoud. Voor alle drie geldt dat na afloop van het belijnen de spuitkop gereinigd moet worden met water. Alle drie gebruiken  dezelfde spuittechnologie en zijn compatibel met alle beschikbare verfen voor het belijnen van sportvelden.

De noodzaak van aanwezigheid

In de meeste landen mogen robots alleen binnen afgebakende gebieden autonoom opereren en mogen ze zich niet zelfstandig verplaatsen over de weg. Daarom is het vervoer naar een ander sportterrein, altijd mensenwerk. Ook moeten alle drie de units handmatig worden geactiveerd en op het exacte startpunt van het eerste veld worden gepositioneerd. Zoals hier boven vermeld kan de Traqnology-oplossing worden voorbereid om de hele dag zelfstandig te werken, hoewel er iemand aanwezig moet zijn, terwijl de Turf Tank en TinyMobileRobots hulp nodig hebben om hun tank gevuld te krijgen voordat ze aan het volgende veld beginnen. Omdat het aanpassen van de sjabloon of het ontwerp op een tablet gebeurt, kan dit specifieke werk van op afstand worden gedaan.

Extra’s

TinyMobileRobots heeft alle veldparameters geback-upt in de cloud, wat handig is wanneer verschillende robots worden gebruikt. Klanten met verschillende robots kunnen dan altijd enige robot nemen en aangezien alle velden via de cloud tussen alle robots worden gesynchroniseerd. De netwerkverbinding van de robots stelt TinyMobileRobots ook in staat klanten die bellen met vragen, snel van antwoorden te voorzien.

Traqnology wijst erop dat het tot vier pompen op de unit kan aansluiten. Dit is handig wanneer lijnen voor een atletiekbaan moeten worden getrokken. Bovendien beweren zij dat, aangezien hetzelfde voertuig kan worden gebruikt voor het trekken van lijnen en het maaien van het gras, de lijnen van het veld precies kunnen worden uitgelijnd met de vleug van het gras waardoor ze nog beter in staat zijn de belijning en gemaaide banen in het grasveld, beter op elkaar af te stemmen. Met name voor het allerhoogste niveau sport is dat belangrijk omdat de bonden verwachten dat de verschillende banen exact gelijk over het speelveld zijn verdeeld.

Tenslotte

De drie robots zien er allemaal anders uit, werken anders en hebben hun eigen prijskaartje. Ze komen echter allemaal uit dezelfde regio in Denemarken. Turf Tank, TinyMobileRobots en Traqnology zagen allemaal het levenslicht in Odense, een stad in Denemarken op ongeveer 165 km van de hoofdstad Kopenhagen. Dankzij de aanwezigheid van Universal Robots, ’s werelds grootste fabrikant van coöperatieve robot (cobot), werd Odense Robotics opgericht. Deze cluster- en belangenorganisatie heeft kennisorganisaties zoals universiteiten en bedrijven, bijeengebracht. Het is hier waar TinyMobileRobots, Turf Tank en Traqnology vruchtbare gronden vonden om hun producten te ontwikkelen voordat ze zich over de wereld verspreidden.

Met inbreng van:

Jesper Askov Bonde Petersen, Business Development Manager Odense Robotics
Frederik Rom, algemeen directeur Turf Tank
Claus Bjerre, CEO Traqnology
Jens Peder Kristensen, CEO TinyMobileRobots

Geef een reactie