Amersfoort overweegt voortaan alleen nog maar non-filled kunstgras voor voetbal. Dat zei wethouder Ben van Koningsveld tijdens de officiële opening van het gerenoveerde kunstgrasveld van V.V. Amsvorde.

De gemeente telt momenteel 14 kunstgras voetbalvelden. De komende drie jaar gaan er zes daarvan waarschijnlijk op de schop. “Die velden zijn bijna afgeschreven maar we blijven ze monitoren en doen dat alleen als het echt nodig is. Maar vast staat wel dat we granulaat echt gaan uitfaseren,” vertelde de wethouder aan Sportvelden.info.

Ondanks de grote verscheidenheid aan organische infills, ziet Amersfoort alleen nog een toekomst voor zogenaamde non-filled of mineraal gevulde kunstgrasvelden. “Ook over kurk hebben we wat negatieve verhalen gehoord. Daarom lijken dit soort oplossingen voor ons de beste voor de toekomst.”

Nieuwe innovatie

De renovatie bij V.V. Amsvorde werd door CSC Sport gerealiseerd. Gras Advies begeleidde de aanbesteding. SRO Amersfoort, dat verantwoordelijk is voor de sportaccommodaties binnen de gemeente, deed zelf de projectbegeleiding.

Het resultaat is een nieuw kunstgrasmat met twee verschillende semi-geëxtrudeerde vezels met een klein laagje zand. “In Duitsland is deze constructievorm al de norm. Bij onze testen bleek dat deze vezels meer torsie geven,” zo ontleed Rutger Schuiffel van CSC Sport het systeem.

De mat is geklemd en ligt op een ProPlay20 die CSC Sport veiligstelde bij de renovatie van het nationale Rugbycentrum.

Leren van elders

De gekozen toplaag is helemaal nieuw maar CSC Sport hoopt binnenkort nog twee van dit soort velden te realiseren. Die moeten de sportveldenbouwer helpen bij het verzamelen van praktijkervaringen en om aan de eisen voor pilotprojecten te voldoen.

De gemeente Amersfoort profiteert bij haar keuzes van de kennis en ervaring die SRO elders opdoet. “Wij zijn ook verantwoordelijk voor de sportvelden in de gemeente Haarlem. Die wil de komende 10 jaar, samen met de gemeente Amsterdam, zo’n 250 kunstgrasvelden gaan renoveren. Daarbij is er veel focus op innovatie,” zo verklaart SRO-directeur Marjon van Vilsteren de nauwe betrokkenheid van SRO.

“In principe zijn wij uitvoerders maar waar mogelijk proberen wij de gemeente zoveel en zo goed mogelijk te adviseren voor wat betreft haar investeringen.”

Mooi moment

Het renoveren van het kunstgrasveld bij V.V. Amsvorde duurde, ondanks de natte periode, nog geen drie weken. Het veld is inmiddels ook al gekeurd. Voor wethouder Van Koningsveld kon de opening afgelopen vrijdag, op geen beter moment komen.

Daags ervoor was Amersfoort tot ‘Europese stad van het jaar’ verkozen.

“We zijn ambitieus en nemen voortdurend de wensen van onze inwoners mee. Dat zie je in alle facetten en is nu erkend,” zo stelt de trotse wethouder.

“Samen met de clubs stellen we de plannen voor de toekomst op. Die draaien om de vraag: waar wil je over vijf jaar staan?”

Daarbij beschouwt de gemeente kunstgras ook als oplossing voor andere uitdagingen. “We zien de voordelen die kunstgras kan bieden voor, bijvoorbeeld, het tijdelijk bergen van piekbuien of het opwekken van energie. Per project bekijken we het budget maar we staan zeker open om ook andere beleidsterreinen daarbij te betrekken. Er zijn heel wat subsidies in Nederland en in Europa die het mogelijk kunnen maken om ’n kunstgrasveld met zo’n positieve bijwerking, te realiseren.”

Geef een reactie