De noodzaak van het gras warm houden

Tussen 2013 en 2022 tilde Erwin Beltman met zijn team de grasmat van stadion De Kuip naar een hoger niveau. Tegenwoordig werkt hij als consultant. Op Sportvelden.info deelt hij z’n ervaringen om goede grasmatten te bereiken. Vandaag bespreekt waarom, ondanks deze financieel zware tijden, het onverstandig is om op veldverwarming te bezuinigen.

Erwin Beltman

Erwin zet voor: de noodzaak van warm houden

Tussen 2013 en 2022 tilde Erwin Beltman met zijn team de grasmat van stadion De Kuip naar een hoger niveau. Tegenwoordig werkt hij als consultant. Op Sportvelden.info deelt hij z’n ervaringen om goede grasmatten te bereiken. Vandaag bespreekt waarom, ondanks deze financieel zware tijden, het onverstandig is om op veldverwarming te bezuinigen.

Ik hoop oprecht dat stadionmanagers die overwegen om de veldverwarming deze winter helemaal uit te zetten, dat idee heroverwegen. Natuurlijk ben ik me bewust van de hoge energieprijzen. Ook besef ik dat veel stadions nog altijd niet geheel bekomen zijn van de Coronabeperkingen en de misgelopen inkomsten uit die periode. Maar het stadionveld blijft de meest waardevolle investering, zelfs wanneer er met niet-sportactiviteiten op gezette tijden meer geld valt te verdienen. Het is juist dat groene podium dat fans met het stadion verbindt en wat maakt dat ze steeds weer terugkeren. Het is een economische stelregel dat een loyale klant, de beste klant is waardoor getracht moet worden om juist de bezoekende sportfans het meeste te behagen.

Voorkom vorst in de bodem

Besluiten om de veldverwarming deze winter niet te gebruiken, zal geheid op een later moment tot problemen gaan leiden. Gras gedijt bij een bodemtemperatuur van zo’n 12 graden. De afgelopen jaren werd de veldverwarming eind september aangezet om die temperatuur eenvoudig te handhaven. Wanneer je het water voor de veldverwarming nu vanuit ‘stilstand’ moet opwarmen als vorst de kop op steekt, dan zal dat bij de opstart tot een enorme verbruikspiek leiden. Met een beetje pech veroorzaakt dat tot schade aan het systeem of brengt het de gevolgen van gebrekkig onderhoud naar boven. Daarmee is een deel van de beoogde besparing, meteen tenietgedaan. Voordat de veldverwarming op temperatuur is, ben je zo drie dagen verder. En als de bodem in die voorgaande periode ook maar even ’n keer bevroren is geweest, dan ben je al je bodemleven kwijt. Wil je dat je bemesting volgend voorjaar effectief is, dan moet je voorkomen dat vorst vat krijgt op het veld.

Ben klaar voor de hervatting

Het niet gebruiken van de veldverwarming raad ik ook af met het oog op het resterende competitieprogramma. Zodra die in januari aanvangt, ligt er onmiddellijk een extra druk op de mat. In januari en februari draaien de meeste velden zelfs een dubbel programma. De clubs in de Eredivisie spelen nog minimaal 20 wedstrijden en dan heb ik het nog niet eens over de wedstrijden voor de Europese competities, de bekercompetitie of wedstrijden voor de nacompetitie. Als de mat in januari niet meteen in goede staat is, dan loop je de rest van het seizoen achter de feiten aan. In het ergste geval doemt het horrorscenario op waarbij ’n wedstrijd moet worden uitgesteld of moet worden afgelast. In dat geval staat een eventuele energiebesparing dan niet in verhouding met de boete van de KNVB, de misgelopen inkomsten in het stadion en het gedeukte imago naar de fans.

Slim gebruik van techniek

Er bestaan slimme technieken waardoor de veldverwarming beter zal renderen. Ik raad aan om de investering daarin, komende zomerstop, zeker te overwegen. Die kosten slechts ’n fractie van de drie-en-een-halve ton die clubs met goede velden aan het einde van het seizoen kunnen opstrijken. Ook ’n investering in een fleecedoek of speciale deken helpt om de warmte in de bodem te absorberen. Dit soort afdekkingen kunnen ook worden gebruikt wanneer de groeilampen de grasmat bijschijnen. Door die groeilampen alleen tijdens de daluren te laten werken kan ’n eventuele warmte van de zon en de vastgehouden warmte in de bodem, de benodigde energie voor de extra warmte, beperkt houden.

Betere veldspreiding

Veel trainers grijpen deze periode aan voor het spelen van oefenwedstrijden waardoor het gras de steun van de veldverwarming nodig heeft om te herstellen van de spelschade. Ook willen hersteltrainers en fysiotherapeuten dat spelers in deze periode extra kracht opbouwen middels oefeningen op het veld. Velden zijn in deze periode kwetsbaar en hebben daarom alle steun nodig om de speelschade, veroorzaakt door spelers die niet naar het WK zijn afgevaardigd en die zich nu trachten in de picture te spelen, te helpen herstellen.

Maak dingen bespreekbaar

Hoewel ik er dus nadrukkelijk voor pleit om de veldverwarming toch te gebruiken, kan slim onderhoud of veldgebruik ook veel bereiken.

Zo raad ik aan om juist in deze periode de KNVB pitch protection map nadrukkelijk toe te passen. Daarmee worden de belangrijkste plekken van het veld het meest ontlast. Ook verspreid het de belasting over het hele veld. Breng dit en de kwetsbaarheid van het veld bij de trainer onder de aandacht. Vaak hebben ze daar niet bij stilgestaan. Mijn ervaring is dat, als ze begrijpen dat ’n ernstige beschadiging van het veld nu, zelfs in april of mei nog problemen kan veroorzaken, dat ze bereid zijn om hun programma wat aan te passen.  

Tenslotte nog dit

Ik ben ontzettend blij met het besluit om vanaf 2025 alleen nog maar gras- en hybridevelden in de Eredivisie toe te laten. Voor een aantal BVO’s is dat aanleiding om (extra) te gaan investeren in een trainingsaccommodatie. In een ideale situatie beschikken de eerste elftallen daar over tenminste drie velden. Als het hoofdveld een hybrideveld wordt, denk dan vooraf goed na of het niet verstandiger is om hier alvast de infrastructuur voor de veldverwarming te plaatsen. Een hybrideveld ligt er voor tenminste 20 jaar waardoor het kapitaalvernietiging zou zijn als op een later moment alsnog besloten wordt om daar veldverwarming onder te plaatsen.

Erwin Beltman is voormalig groundsman van Stadion De Kuip in Rotterdam. Tussen 2013 en 2022 werd het stadionveld acht keer op rij uitgeroepen tot beste veld van de Nederlandse Eredivisie. Tegenwoordig is hij directeur van Master in Grass en ondersteunt en adviseert hij collega groundsmen.

De visie of informatie die hij in zijn artikelen deelt, hoeven niet perse die van de uitgever te zijn.

In januari kijk ik terug op het WK-voetbal en de kwaliteit van de velden in de verschillende stadions en trainingsaccommodaties.

Geef een reactie