BVO’s stellen format Pitch protection map op

Vertegenwoordigers van de diverse betaaldvoetbalorganisaties hebben een format opgesteld dat de meest kwetsbare delen van een veld tijdens de warming-up en de rust, moet gaan sparen.

KNVB houdt kennisdag gras

Vertegenwoordigers van de diverse betaaldvoetbalorganisaties hebben een format opgesteld dat de meest kwetsbare delen van een veld tijdens de warming-up en de rust, moet gaan sparen.

De pitch protection map was een van de resultaten van het kennisevent ‘Kwaliteitsverbetering natuurgrasvelden’ dat gisteren op de KNVB-campus in Zeist werd gehouden. De dag werd bijgewoond door vertegenwoordigers van vrijwel alle clubs uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie die op gras op hybridevelden spelen. Ook Cambuur sloot zich bij de groep aan. De voetbalclub uit Leeuwarden maakt eind dit seizoen de overstap naar gras.

Betere grasvelden

Volgens KNVB Adviseur accommodatiezaken, Patrick Balemans, helpt de map clubs om het maximale uit hun veld te halen. “Spelers en trainers zijn zich niet altijd van bewust hoe kwetsbaar gras is. Die trainen of bereiden zich het liefst voor op de beste delen van het veld. Dat kan leiden tot beschadigingen die uiteindelijk invloed hebben op het verloop van het spel of het resultaat. De map helpt het bewustzijn te vergroten en trainers en spelers te coachen in het belang van het veld.”

Spelers en trainers zijn zich niet altijd van bewust hoe kwetsbaar gras is

Patrick Balemans, KNVB

Ook voor amateurvelden

Volgens Balemans hebben alle clubs, dus ook amateurverenigingen, baat bij het hebben van een pitch protection map. “Bij vrijwel elke vereniging zien we wel schade op specifieke plekken op het veld. Denk daarbij aan de delen die het dichtst bij de kantine of kleedkamers of in de nabijheid van de dug-outs liggen. Dit vanwege de korte loopafstand die spelers dan hoeven te overbruggen.” Bij het betaalde voetbal ligt de nadruk van de pitch protection map op de warming up. Bij het amateurvoetbal zou de focus moeten liggen op de spreiding van gebruik tijdens trainingen en wedstrijden.

De map is daarom vooral een communicatiemiddel.

“Het moet een stukje bewustwording creëren bij alle betrokkenen zoals trainers, spelers en officials. Elk veld is anders. Door de kwetsbare plekken in kaart te brengen en slim na te denken over het gebruik van het veld, kan de club of gemeente het maximale uit hun investering halen. De map is dan een nuttig middel om de kwetsbaarheid van het veld te vertalen naar het gebruik ervan.” 

Geef een reactie