De herstart

Tussen 2013 en 2022 tilde Erwin Beltman met zijn team de grasmat van stadion De Kuip naar een hoger niveau. Tegenwoordig werkt hij als consultant. Op Sportvelden.info deelt hij z’n ervaringen om goede grasmatten te bereiken. Vandaag evalueert hij de velden na de extra lange winterstop.

Erwin Beltman

Tussen 2013 en 2022 tilde Erwin Beltman met zijn team de grasmat van stadion De Kuip naar een hoger niveau. Tegenwoordig werkt hij als consultant. Op Sportvelden.info deelt hij z’n ervaringen om goede grasmatten te bereiken. Vandaag evalueert hij de velden na de extra lange winterstop.

Het tweede en cruciale deel van de competitie is inmiddels begonnen maar de vrees die voor de extra lange winterstop alom leefde is, gelukkig, geen waarheid geworden. Hij lijkt erop dat ondanks de extra lange winterstop en de enorm gestegen energiekosten, de meeste groundsmen erin geslaagd zijn het hoge niveau van hun stadionveld vast te houden. Ik zeg hoog omdat de opgaande lijn die voor veel gras- en hybride stadionvelden de afgelopen jaren is ingezet bij de tussentijdse scores van de VVCS-veldencompetitie zich heeft doorgezet. Veel van de stadionvelden ontvingen van de diverse aanvoerders in de Eredivisie hun hoogste beoordeling ooit.

’n Nieuwe start

Niet alle velden zijn goed door de winterstop gekomen, hoewel dat voor allen was voorzien. In opdracht van Hendriks Graszoden heb ik in de Arena een nieuw Playmaster-veld mogen leggen en ook het stadion van PSV hebben we van een nieuwe mat voorzien. Daarnaast heeft ook FC Twente de winterstop aangegrepen om ’n nieuwe mat te laten leggen. De groundsmen van deze drie topclubs profiteren dus dat ze met ’n nieuwe basis de tweede seizoenshelft beginnen.

Bij de resterende 11 clubs die in de Eredivisie op natuurgras spelen, heb ik in de eerste paar wedstrijden van 2023 géén hele grote problemen kunnen ontdekken.

Als voetballiefhebber vond ik het jammer dat verschillende wedstrijden in de Keukenkampioen Divisie en het damesvoetbal medio januari door sneeuwval moesten worden verzet maar als verantwoordelijke groundsman had ik mezelf in m’n handen gewreven. Tegen veel sneeuw of regen in ‘n korte tijd, valt weinig te beginnen en het is maar wat fijn dat de commerciële belangen niet de overhand hebben gekregen. In plaats van koste wat het kost ’n bespeelbaar veld te eisen en de groundsman zo ’n stuk gespeeld veld op te dringen, kost men gelukkig voor het redelijke.

Geluk blijft belangrijk

De KNVB, clubs en gemeenten zullen niet over één nacht ijs zijn gegaan bij hun besluit om die wedstrijden vooruit te schuiven. Tegelijkertijd onderstreept het nog maar eens dat je als groundsman of greenkeeper ook ‘n dosis geluk moet hebben. Geluk omdat de bevoegde instanties ervoor kiezen om niet ten kostte van alles een wedstrijdveld te eisen. Geluk ook omdat de winterse buien slechts ’n paar dagen aanbleven waardoor de impact van het klimaat beperkt bleef. Als groundsman bij een BVO moet je ook zeker het geluk hebben dat de resultaten positief blijven ondanks dat het veld verre van goed is. U en ik zullen dingen zien of opmerken maar zolang de thuisploeg wint malen er weinig om dan ’n speler uitgleed, zeker wanneer dat niet cruciaal was. Heb je dat geluk niet, dan ben je al snel de gebeten hond. Dan beginnen het publiek en de media zich te roeren en zal de technische staf en het stadionmanagement als eerste naar de groundsman kijken. Al zou je beschikken over hele analyses over het falen van het team of individuele spelers, het zal dat ene kuiltje of polletje zijn dat de gehele schuld wordt geven. Laat dat nou net jouw taak zijn.

Goede communicatie

Ik weet uit ervaring dat het ’n niet te benijden situatie is wanneer door alles en iedereen naar jou wordt gewezen. Toch kun je dat voor een groot deel ondervangen door tijdig en met alle betrokkenen te communiceren. Informeer het stadionmanagement wanneer de achteruitlopende conditie van het veld je dwingt om ingrijpende actie te ondernemen. Uiteindelijk zullen zij het zijn die daar de rekening voor gaan krijgen. Praat ook met de technische staf en spelers. Luister naar hun visie of ervaring maar geef ook aan wat de situatie is en wat er voor nodig is om daar verandering in te brengen. Een buikschuiver om ’n doelpunt te vieren is leuk en zal het publiek zeker opzwepen maar wanneer meerdere spelers dat doen, en verschillende keren in ’n wedstrijd, dan zal dat ’t veld zeker niet onberoerd laten. Daar zal een hoge score geen verandering in brengen. Anderzijds mag je gerust verlangen dat het management of de technische staf ook zaken met jou delen zodat jij daaropin kunt spelen. Een extra training in het stadion of zelfs een reeks optredens zullen daarna, hoe dan ook, het uiterste van jou vergen. Dat is een mooie uitdaging maar tevens eentje waar je naartoe moet werken. Tegen de tijd dat het zover is moet het veld bestand zijn tegen wat zij ervan gaan vergen en voorbereid zijn op wat jij daarna moet doen om het weer in conditie te brengen. Een goede grasmat blijft echt teamwerk.

Het laatste stukje

Iets dat je in deze tijd van het jaar zeker moet communiceren is de wel of niet beschikbaarheid van de beregening. Veel trainers wensen ’n snel speelveld en hebben dus maar wat graag dat die regelmatig wordt beregend. Daarnaast wensen de TV-zenders een mooi, strak en groen beeld. Wanneer die installatie, uit vrees voor de vorst, tijdelijk is afgesloten dan kun je nu dus ook niet bemesten en zal het gras dus ’n grauwe uitstraling hebben. Dat laatste wordt zelfs door de grootste leek opgemerkt. Gelukkig staan we aan de vooravond van betere tijden. De dagen worden langzaamaan langer en de kans op vorst zal vanaf nu fors gaan afnemen. Vanaf nu kan de groundsman creatief zijn door met doeken of lampen te spelen terwijl het aantal knoppen waaraan we kunnen draaien, zullen toenemen. Je zou zelfs ’n gokje kunnen wagen en wat kunnen experimenteren. Zelfs als we nog een periode van flinke (nacht)vorst gaan krijgen, dan hebben we genoeg middelen om het gras toch weer tot leven te brengen. Dat was anders geweest wanneer zo’n forse vorstperiode al in november of december had opgetreden. ’n Gelukje hoort er nu eenmaal bij maar pas wel op dat je niet je hand overspeelt!

 

Erwin Beltman is voormalig groundsman van Stadion De Kuip in Rotterdam. Tussen 2013 en 2022 werd het stadionveld acht keer op rij uitgeroepen tot beste veld van de Nederlandse Eredivisie. Tegenwoordig is hij directeur van Master in Grass en ondersteunt en adviseert hij collega groundsmen.

De visie of informatie die hij in zijn artikelen deelt, hoeven niet perse die van de uitgever te zijn.

In maart bespreek ik mijn visie op hoe je het beste je onderhoud kunt plannen 

Geef een reactie