De onderhoudsplanning

Tussen 2013 en 2022 tilde Erwin Beltman met zijn team de grasmat van stadion De Kuip naar een hoger niveau. Tegenwoordig werkt hij als consultant. Op Sportvelden.info deelt hij z’n ervaringen om goede grasmatten te bereiken. Vandaag bespreekt hij de onderhoudsplanning.

Erwin Beltman

Erwin zet voor: de onderhoudsplanning

Tussen 2013 en 2022 tilde Erwin Beltman met zijn team de grasmat van stadion De Kuip naar een hoger niveau. Tegenwoordig werkt hij als consultant. Op Sportvelden.info deelt hij z’n ervaringen om goede grasmatten te bereiken. Vandaag bespreekt hij de onderhoudsplanning.

Het weer dwingt groundsman dit jaar tot het uiterste. We begonnen met de warmste jaarwisseling ooit waarbij temperaturen tot ruim boven de 10⁰ Celsius werden gemeten voordat de temperaturen daalde tot een gemiddeld van 5,8⁰ Celsius. Dat is nog altijd hoger dan de 3,6⁰ Celsius die meteologen aanhouden als ‘normaal gemiddelde’ voor januari. Januari was, daarnaast, uitzonderlijk nat. Slechts viermaal eerder is er ooit een nattere januarimaand gemeten. Februari was, daarentegen, uitzonderlijk droog. Alleen februari 2003 was, deze eeuw, droger. Met 5,7⁰ Celsius was ook februari gemiddeld warmer dan de 3,9⁰ Celsius die eigenlijk de norm is. En juist als je denkt, dat de lente gaat beginnen, gooien de weergoden roet in het eten. Dit jaar kan echt gezegd worden dat ‘maart roert zijn staart’ en dat stelt groundsmen en greenkeepers voor uitdagingen. Voor de clubs en teams zijn de komende 10 weken cruciaal voor wat betreft de einduitslag van de competitie. Van de groundsman zal meer dan ooit verlangd worden dat deze elke optie uit de kast trekt om hen een goed speelveld te bieden. Zowel in het stadion, als op het trainingscomplex.

Doorzaaien

De komende periode zal vooral in het teken staan van doorzaaien om een goede, volle grasmat te bereiken. Doorzaaien helpt ook de beworteling van de bestaande grasplanten opnieuw op gang te brengen door deze worden doorgesneden. Ook brengt het nieuw gras-DNA in de bodem. De graszaadveredelaars zijn er de afgelopen jaren in geslaagd om grassen te ontwikkelen die het mogelijk maken om al bij temperaturen van 8⁰ Celsius door te zaaien. Denk daarbij aan Tetraploïd gras of graszaden die voorzien zijn van een coating die stimulerend of juist beschermend werkt. Vrijwel elke veredelaar heeft ’n oplossing. Hoe die grassen zich op sportvelden houden kunt u in de Grasgids teruglezen. Die informatie is belangrijk omdat het resultaat is wat telt en niet de ‘belofte’ van de leverancier. Ik weet uit ervaring hoe sommige grassen een mooie, groene grasmat helpen te realiseren maar waarbij de grasplant niet zo sterk is. Dat oogt mooi op televisie maar resulteert keer op keer in veel extra werk omdat het je steeds weer dwingt om de speelschade te herstellen. Vooral voor amateurvelden biedt vroegtijdig doorzaaien kansen omdat een regelmatige herhaling van die werkzaamheden, de beste methode is om volle, stevige grasmat te realiseren. Niet alleen de spelers zullen dat waarderen: een volle grasmat is de beste garantie om ziekten en plagen te werken. Hoe voller en beter de staat van de grasmat, hoe minder de noodzaak om gewasbeschermingsmiddelen te hanteren.

Goed voorbereiden

Zolang de temperatuur nog wat te laag is om door te zaaien, kan alvast wel begonnen worden met de voorbereidende werkzaamheden. Op velden met een algenprobleem moet die algenlaag doorbroken worden. Dat kan door het veld te kriebelen of te vegen maar je zou ook een spijkerzaaier kunnen inzetten. Daarnaast moet ook de laag vilt die zich heeft opgebouwd tussen de grasplantjes, worden verwijderd. Dat doe je door het veld te weedeggen. Op zich is dat een rechttoe, rechtaan activiteit maar kijk goed naar het grasbestand en stem het weedeggen daaropaf. Zeker op velden waar relatief weinig gras op staat of waar het gras kwetsbaar is, kan agressief weedeggen de mat meer beschadigen dan voorbereiden.

Ga velden ook zeker beluchten. Ik twijfel er niet aan dat dat op de velden bij betaald voetbalverenigingen automatisch zal gebeuren, maar ook voor de velden voor amateurwedstrijden is dit noodzakelijk. Zeker omdat veel gemeenten in deze periode de neiging hebben om de landrol (veelvuldig) te hanteren. Die landrol is zeker nuttig wanneer spelers klagen over een hobbelend veld maar een veld veelvuldig rollen, zal het ook doen verdichten. Dat geeft straks alleen maar problemen wanneer de neerslag toeneemt. Die periode komt er zeker, hoewel we niet kunnen voorspellen hoe intens die zal zijn. Wel blijkt uit de cijfers van de diverse meteorologische instituten dat het neerslagpatroon de afgelopen jaren grilliger is geworden en dat de hoeveelheid neerslag alleen maar toeneemt.

Slim plannen

Wanneer de werkzaamheden precies uit te voeren, hangt sterk af van hoe het weer zich de komende weken zal ontwikkelen. De eerste twee weken van maart begonnen koud en brachten zelfs sneeuw. Maar als de voorspellingen kloppen, dan lopen die temperaturen later in de maand al op naar ruim 15⁰ Celsius. Hybridevelden kunnen korter op de wedstrijddagen nog belucht worden maar als het om volledig grasvelden gaat, raad ik aan om dat een aantal dagen voor de wedstrijd te doen. Spelers zien niet graag de gaten van het vertidrainen terwijl het zand van het bezanden, tijd nodig heeft om zich in de toplaag te werken.

De komende weken zullen veel van de groundsmen en greenkeepers vergen. Het weer blijft wispelturig terwijl de druk op goede wedstrijd- en trainingsvelden toeneemt. Zeker wanneer clubs straks behalve competitiewedstrijden, ook beslissende bekerduels, internationale wedstrijden of promotie/degradatiewedstrijden moeten spelen. Gelukkig stijgt ook het aantal zonuren dat we dagelijks gaan krijgen. Dat geeft ons dan wat meer tijd en ruimte om met het grasplantje te spelen. Met meer zonuren stijgen ook de bodemtemperaturen waardoor we ook meer ruimte krijgen om met meststoffen te werken.

Hoe een en ander zich zal gaan ontwikkelen, blijft koffiedik kijken. We zijn afhankelijk van de klimatologische ontwikkelingen en zullen, hopelijk, ook wat geluk aan onze kant vinden. Groundsman en greenkeepers zullen de komende weken moeten aftasten en met de omstandigheden spelen om zo een goede combinatie van de diverse onderhoudsaspecten te vinden.

Erwin Beltman is voormalig groundsman van Stadion De Kuip in Rotterdam. Tussen 2013 en 2022 werd het stadionveld acht keer op rij uitgeroepen tot beste veld van de Nederlandse Eredivisie. Tegenwoordig is hij directeur van Master in Grass en ondersteunt en adviseert hij collega groundsmen.

De visie of informatie die hij in zijn artikelen deelt, hoeven niet perse die van de uitgever te zijn.

In april bespreek ik de BBB: het  Beluchten, Bezanden en Bemesten van sportvelden.

Geef een reactie