De Kuip de beste, De Adelaarshorst verrast

Het stadionveld van Go Ahead Eagles is, naast de maximale score voor het veld van De Kuip, één van de grote verrassingen in de tussenstand van de VVCS-veldencompetitie. AZ zet haar gestage opmars voort.

Stadion de adelaarshorst

Het stadionveld van Go Ahead Eagles is, naast de maximale score voor het veld van De Kuip, één van de grote verrassingen in de tussenstand van de VVCS-veldencompetitie. AZ zet haar gestage opmars voort.

Dat blijkt uit de cijfers die de Vereniging Van Contract Spelers (VVCS) heeft vrijgegeven. Na elke speelronde beoordelen de aanvoerders van de diverse eredivisieclubs die uit spelen, het veld van de door hen bezochte club.

Na 14 speelronden is het veld van stadion De Kuip als beste beoordeeld. Het veld kreeg de maximale score van 5 punten. De laatste keer dat dat gebeurde was bij de winterstop van 2018/2019. De maximale score is een mooie erkenning voor Erwin Beltman die eind oktober na 9 jaar zijn werkzaamheden overdroeg aan Mario Spaans.  

Gestage groei

Als tweede beste veld kozen de aanvoerders in de Eredivisie het veld van AZ. Met een score van 4,6 zet AZ de gestage opmars voort die het bij terugkeer in het stadion in 2020, heeft ingezet. Toen scoorde het nog een 3,88 maar vorig jaar werd dat opgetrokken naar een 4.

Na AZ komt het veld van de Johan Cruijff Arena en de Grolsch Veste met een 4,3 en een 4,1 respectievelijk. Onlangs werd het veld in Enschede nog geïnspecteerd door zo’n 250 grasfanaten toen het stadion het decor was van de Nationale Grasdag.

Opmerkelijke nieuwkomers

De vijfde plek van Het Kasteel in Rotterdam toont aan wat er dankzij een investering in gras, allemaal mogelijk is. Werd het kunstgrasveld van Sparta vorig jaar nog als slechtste beoordeelt, de renovatie en investering in een hybride mat heeft Sparta dit jaar duidelijk geen windeieren gelegd. Het veld werd met een 4 beoordeeld.

Met een 3,8 is de zesde plek van stadion De Adelaarshorst een opmerkelijke prestatie. Vorig jaar stond de club nog 13e en werd het veld met een 3,11 beoordeeld.

Opmerkelijke daler

De achtste plek van het Philips Stadion in Eindhoven is eveneens opmerkelijk, zij het in minder positieve zin. Vorig jaar leek het stadion met ’n derde plek terug te komen van ’n dip in 2020 toen het was afgezakt naar plek 9. Dit jaar is het veld als achtste beoordeeld.

Oordeel van de gebruiker

De VVCS-beoordeling leunt helemaal op het oordeel van de gebruiker die het meeste baat heeft bij een goed veld. Door de aanvoerders te vragen om het veld van de club die zij bezochten te beoordelen met een 1 voor slecht tot ‘n 5 voor een topveld, wordt de veldencompetitie niet beïnvloed door subjectieve oordelen. 

Om het verder te objectiveren zou, eventueel, ook het resultaat van de verplichtte veldentesten kunnen worden meegewogen. Sinds de Eredivisie een vergoeding beschikbaar stelt van EUR300.000 voor elk veld dat tenminste twee van de drie verplichtte testen per seizoen doorstaat, bestaat er dus een database met objectieve gegevens.

Toch wordt daar voorlopig vanaf gezien omdat men van mening is dat de lokale situaties teveel verschillen en de diverse groundsmen met teveel verschillende uitdagingen te maken hebben. Hun resultaten onderling vergelijken zou geen recht doen aan hun inzet.

Geef een reactie