Waar het recyclen van vol-kunstgrasvelden tot nieuw kunstgras inmiddels gemeengoed is, is het Wembley Stadion het eerste dat het teruggewonnen garen van haar hybrideveld gebruikt om een ander product te produceren.

Wembley koos ervoor om van het teruggewonnen kunstgrasgaren een tuinbank te laten produceren.

Het grasteam ontwikkelde zelf een methode om de kunstgrasvezels uit de toplaag te filteren. Groundsman Karl Standley legt op de website van het Wembley Stadion uit. “Het filteren van het plastic uit een hybride veld is erg moeilijk vanwege de samenstelling en structuur ervan. Toen we voor het eerst het idee ter sprake brachten om het te recyclen, werd ons verteld dat dit onmogelijk was. We waren echter vastbesloten een duurzaam antwoord op het probleem te vinden. Het was een hele uitdaging met regelmatig testen maar we hebben eindelijk een oplossing bedacht waar we blij mee zijn.”

Het team recycleerde de hele toplaag van het veld en wilde het voortouw nemen in het onderzoek en de ontwikkeling van een 100% duurzaam proces voor het type hybrideveld dat in het Wembley Stadion is geïnstalleerd.

Samen met recyclingspecialisten Circular 11 vonden ze een passende oplossing.

“Het recyclen van dit veld was een van de technisch meest veeleisende en opwindende projecten waar we tot nu toe aan hebben gewerkt. We zijn erg trots om deel uit te maken van dit baanbrekende project. Het toont aan dat er enorme kansen zijn om de recycling van plastic te vergroten wanneer bedrijven onverbiddelijk hoge normen stellen aan wat er gebeurt met de materialen die ze gebruiken. Daarnaast toont het het potentieel van composiettechnologie om voorheen niet-recyclebaar plastic om te zetten in een grondstof,” zegt Connor Winter van Circulaire 11 zei.

Een scala aan producten

Afhankelijk van het gekozen hybride oplossing kan een full-size hybride voetbalveld 47.500 km synthetisch garen bevatten.

Het grasteam van Wembley schat dat één veld voldoende garens bevat om ongeveer 50 banken te produceren.

Hoewel het hergebruik van hergebruikt kunstgrasgaren uit een hybride ondergrond uniek is, worden elders in Europa hergebruikte kunstgrasvelden omgezet in een scala aan producten.

Hier in Nederland werkt Greenmatter nauw samen met, onder andere, met GBN-AGR.

Producten die Greenmatter maakt van het gerecyclede kunstgras zijn onder meer oeverbescherming, picknickbanken, bloembakken of kantplanken die migratie van (polymere) infill moet voorkomen.

Hoogwaardige producten

Tijdens het ESTC-Congres medio maart, onthulde Arnoud Fiolet, managing partner van de RSI Sports Group, dat zijn Turf Panel shockpad binnenkort geheel van gerecycled kunstgras zal zijn vervaardigd. “Eén hergebruikt kunstgras voetbalveld zal voldoende materiaal opleveren om voldoende Turf panels te produceren om een schokabsorberende en drainerende oplossing te bieden voor een ander kunstgras voetbalveld.”

Turf Panels hebben ten opzichte van geprefabriceerde en in-situ shockpads het voordeel dat de bodem niet geroerd hoeft te worden.

De onthulling volgde vlak na de introductie door Edel Grass van een kunstgrastapijt dat voor 43,3% bestaat uit hergebruikt kunstgras. Edel Grass gebruikte het teruggewonnen materiaal zowel in de kern van het garen als in de secundaire coating.

Zowel RSI Sports Group als Edel Grass profiteerden van de recente installatie van een fijnstofafscheidingsinstallatie bij de kunstgrasrecyclingfabrieken van Re-Match in zowel Nederland als Frankrijk. Omdat Re-Match bij aankomst van de afgedankte mat de exacte kwaliteit van de verschillende kunstgrascomponenten vaststelt, is zij in staat schone en hergebruikte materialen te leveren volgens de specifieke behoeften van, in dit geval, de RSI Sports Group of Edel Grass.

De tuinbank van het Wembley Stadion krijgt een eigen plekje binnen het stadion ter nagedachtenis aan een vorig jaar overleden stadionmedewerker.

Geef een reactie