Voorspelling huidletselrisico een stap dichterbij

Het inschatten van het mogelijke risico op huidletsel op kunstgras is weer een stap dichterbij gekomen. Vier door World Rugby gecertificeerde testinstituten hielden onlangs een round robin om de repliceerbaarheid van een test- en testapparaat vast te stellen. Hun feedback wordt nu gebruikt om het apparaat en de procedure te verfijnen.

Het inschatten van het mogelijke risico op huidletsel op kunstgras is weer een stap dichterbij gekomen. Vier door World Rugby gecertificeerde testinstituten hielden onlangs een round robin om de repliceerbaarheid van een test- en testapparaat vast te stellen. Hun feedback wordt nu gebruikt om het apparaat en de procedure te verfijnen.

Begin mei werden het testapparaat en het protocol dat in dit artikel wordt besproken, onderworpen aan een round robin bij Sports Labs in Schotland. De round robin werd bijgewoond door testinstituten Labosport, het Instituut voor Biomechanica van Valencia (IBV) en Universiteit Gent (Ercat).

“Er waren vijf monsters voorbereid waarvan de consistentie voorafgaand aan de test was beoordeeld. Elk monster had vijf iteraties waarbij de gesimuleerde speler een horizontale en verticale snelheid van respectievelijk 5 en 3 m/s genereerde,” legt Max McFarlane van testinstituut Sports Labs uit. McFarlane speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het testapparaat en de testprocedure. “Na gebruik van het apparaat stelde alle deelnemende testinstituten dat ze tevreden waren met het bewegingsprofiel en gaven ze enkele opmerkingen over kleine aanpassingen om de efficiëntie van het protocol te verbeteren. De eerste resultaten van het onderzoek lijken consistent te zijn wat bemoedigend is om de testmethode bij World Rugby geaccepteerd te krijgen als nieuwe testmethode.”

Vijf monsters

De verschillende testinstituten hebben testen uitgevoerd op vijf verschillende monsters. Voorafgaand aan het testen werd de consistentie van de monsters beoordeeld door de invuldieptes en schokabsorberende eigenschappen vast te leggen.

De round robin duurde drie dagen. “Nadat we het project en de uitvoergegevens van het apparaat hadden geïntroduceerd, is iedereen getrained over het voorbereiden en bedienen van het apparaat en hebben we zowel 60 mm-systemen als 45 mm-systemen getest. De veroorzaakte schaafwonden werden op de laatste dag geanalyseerd en besproken, evenals enkele kleine verbeteringen die ze voorstelden,” zo verhaalt McFarlane.

De vijf monsters die aan de round robin werden onderworpen, bestonden uit zowel een 45 mm- en 60 mm-systeem met SBR als een 45 mm- en 60 mm-systeem met kurkinfill. Verder werd een met zand ingevuld hockeyveld getoetst.

Laatste stappen

Sports Labs zal de feedback van de round robin gebruiken om het testapparaat en het protocol af te ronden voordat het wordt gepresenteerd aan World Rugby. De studie is door hen gefinancierd. De informatie zal ook worden gedeeld met de internationale voetbalbond FIFA en de Internationale Hockeyfederatie (FIH).

Net als bij rugby is de perceptie van voetballers over de kans op huidblessures een groot struikelblok dat de acceptatie van kunstgras in het voetbal in de weg staat. Aan de andere kant is FIH geïnteresseerd, omdat het de testapparatuur en het testprotocol als ‘belangrijk’ beschouwt in haar zoektocht naar een hockeygras dat geen water nodig heeft. De voortgang met betrekking tot dit product wordt in dit artikel besproken.

Geef een reactie