De clubs in de Eredivisie hebben, samen met organisator Eredivisie CV, definitief besloten om kunstgras uit de hoogste klasse te gaan weren.
Die ontwikkeling hing al lange tijd in de lucht, zoals u hier kunt lezen. Vandaag is besloten om deze stap met ingang van het seizoen 2025/2026 te bekrachtigen.
Met het besluit willen de clubs de kwaliteit van het Nederlands voetbal, hun aantrekkingskracht op buitenlandse (top)spelers en de aantrekkelijkheid van het spel waarborgen. De keuze voor kunstgras is namelijk ook in de hoogste voetbalklasse, door bedrijfstechnische overwegingen ingegeven.
Nieuwe uitdaging
Nu het besluit definitief is, zullen een aantal clubs concreter aan de slag moeten. Zo is bekend dat clubs zoals Excelsior en Volendam moeite hebben met het vinden van een locatie om trainingsvelden te realiseren. Heracles Almelo, ooit het toonbeeld van kunstgras in de Eredivisie, heeft inmiddels een oplossing gevonden. Ook MVV weet hoe het moet reageren, zij het dat de club momenteel nog in de Keuken Kampioen Divisie speelt. Het besluit geldt (nog) niet voor clubs in die competitie omdat de beoogde fusie van de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie nog niet is gerealiseerde.
Extra struikelblok
Het besluit werpt ook een drempel op voor clubs in de Keuken Kampioen Divisie die nu op kunstgras spelen en straks, mogelijk, zouden kunnen promoveren. Met die promotie komt de verplichting om in een gras- of hybrideveld te investeren. Voor een aantal van de kleinere clubs is dat een financiele uitdaging die de sportieve ambities in de weg kunnen gaan zitten.
Beloning blijft maar wel vrijblijvend
De jaarlijkse beloning van max. EUR 350.000 wanneer het veld tenminste tweemaal door de veldkeuring komt, blijft gehandhaafd. Een paar van de topclubs, die de pot vullen waaruit die bonussen worden betaald, waren van mening dat die steun nu kan worden afgeschaft omdat alle clubs straks op gras spelen. Zij zagen de bonus vooral als een incentive om de overstap van kunstgras naar natuurgras of hybride, mogelijk te maken. Die clubs hebben echter bakzeil gehaald. Ook na het seizoen 2025/2026 kunnen de stadions van clubs die niet Europees voetbal spelen, aanspraak maken op dat bedrag. Helaas voor de groundsman is het niet gelukt om af te spreken dat die bonus ook daadwerkelijk ten goede komt aan het veld. De clubs kunnen dat bedrag dus blijven gebruiken voor, bijvoorbeeld, het sluiten van hun begroting of als salaris voor een nieuwe speler.
In zijn column ‘Erwin zet voor’ zal voormalig groundsman van stadion Feyenoord, Erwin Beltman, deze maand nader ingaan op het besluit om de besteding van de bonus, vrij te laten. Zijn column wordt op 14 juni geplaatst.