RKVV Dommelen heeft ‘kunstgrasveld van de toekomst’

Een multifunctioneel kunstgras trainingsveld met een minimale CO2-footprint, waterberging, blijvend constante schokabsorptie en waarvan de kunstgrasmat straks, na verwijdering, juist geld zal opleveren. RKVV Dommelen beschikt over het aller modernste kunstgras voetbalveld ter wereld. Daar is de club zelf, maar ook de gemeente, maar wat trots op.

Het nieuwe trainingsveld van voetbalclub RKVV Dommelen uit Valkenswaard betreft een Grass2Grass kunstgrasmat op Turfpanel schokabsorberende panelen.

De club in de Brabantse Kempen ligt ingeklemd tussen twee Natura 2000 gebieden waardoor aan infrastructurele projecten hoge eisen worden gesteld in verband met mogelijke CO2-depositie. Juist voor dat soort uitdagingen bieden Turfpanels de uitkomst. “Die worden handmatig gelegd op een ondergrond die nauwelijks bewerkt hoeft te worden. Ze zijn gemaakt van gerecycled plastic en kunnen dus niet bevriezen. Tegelijkertijd kunnen ze zelfs de zwaarste piekbuien verwerken. Vandaar dat we alleen de bovenste 5cm van de toplaag hoeven te verwijderen om de ondergrond te egaliseren in plaats van het vervangen van 50cm grond dat de norm is. Op dit project hebben we zo 90% grondverzet bespaard. Dat scheelt aanzienlijk in het aantal transportbewegingen en dus ook in de uitstoot van CO2,” zegt Arnoud Fiolet namens de RSI SPORTS GROUP. Die beperking qua transportbewegingen garandeerde ook de veiligheid in de kinderrijke omgeving van de club.

De Turfpanels worden in België geproduceerd. “Omdat de fabriek vlak over de grens staat, hadden we ook korte aanvoerlijnen.” De panelen worden gemaakt van post-consumer gerecycled plastic en helpen daarmee de afvalberg te reduceren. “Ze zijn ontzettend sterk en zullen niet slijten of aan veerkracht inboeten. Die veerkracht blijft nagenoeg de gehele levensduur van tientallen jaren, hetzelfde en kunnen dus bij meerdere kunstgrasrenovaties gebruikt worden. En mocht het veld ooit opgeruimd worden, dan kun je Turfpanels eenvoudig optillen en ze elders gebruiken.”

Bij RKVV Dommelen zijn de panelen op een niet-waterdoorlatend doek gelegd. “De panelen zijn zo ontworpen zodat ze water zowel verticaal als horizontaal kunnen wegleiden. Het drainerend vermogen van de Turfpanels is berekend op extreme T100-buien uit de recente KNMI-klimaatscenario’s.” Dat maakt de panelen vooral populair voor toepassing in kleinere projecten of projecten met een beperkt budget omdat ze veel besparingen in het grondwerk opleveren.

Meest duurzame kunstgras

Op de Turfpanels is een laag split gelegd en daarboven op is de kunstgrasmat met minerale infill geïnstalleerd. Ook dat kunstgras is bijzonder. “De hele kunstgras toplaag is gemaakt van polyester. Daardoor hoef je straks bij verwijdering niets te scheiden maar kun je de mat gewoon oprollen en in z’n geheel aan de verwerker meegeven. Omdat polyester z’n karakteristieken blijft behouden, kan van die kunstgrasmat dan gewoon weer kunstgras voor sport worden geproduceerd.” Zeker dat laatste is uniek omdat de kunstgrasmatten van polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) dat niet kunnen. Behalve dat na de verwijdering de verschillende componenten zoals vezel, backing en lijmstrokken gescheiden moeten worden, krijgen zowel PE als PP na verhitting zeer moeilijk hun oorspronkelijke karakteristieken terug. Dergelijke kunstgrasmatten kunnen dus alleen worden gedowncycled naar laagdrempelige producten zoals bankjes en kantplanken.

Omdat Grass2Grass echt helpt de kunstgrasberg te reduceren, ontving het daarom in 2020 de stempel ‘Meest innovatieve kunstgrasproduct’ van de Nederlandse overheid.

De productie van dit Grass2Grass vereist dus minder nieuwe grondstoffen. “Polyethyleen of polypropyleen zijn misschien goedkoper maar van polyester kan veel vaker weer hetzelfde hoogwaardig product worden gemaakt. Vandaar ook het statiegeld principe op onze PET flessen. Gezien de groeiende vraag naar hoogwaardige grondstoffen en, tegelijkertijd, de wens om onze winning van nieuwe grondstoffen te verminderen zal RKVV Dommelen straks, tegen de tijd dat de mat vervangen moet worden, geld ontvangen in plaats van dat het moet betalen voor het verwijderen van de versleten kunstgrasmat.”

Iedereen welkom

Met het nieuwe veld benut RKVV Dommelen een stukje braakliggend terrein voor extra veldcapaciteit om zo meer trainingen te kunnen faciliteren. Waar de club aanvankelijk in een pannakooi wilde investeren, beschikt het nu over een iets meer dan een kwart voetbalveld extra. ““Met deze investering onderstrepen wij als vereniging het belang van sporten en voetballen in bijzonder. Na enkele seizoenen sparen met onze leden, hebben we nu gekozen voor een groter veld, zodat nog meer kinderen gezamenlijk kunnen voetballen. Daarnaast breiden we hiermee onze capaciteit ook uit, zodat, bijvoorbeeld bij slecht weer, meer trainingen door kunnen gaan.” Als het aan de voorzitter ligt, dan komt het nieuwe veld ook andere sportliefhebbers ten goede. “We hopen dat in toekomst scholen en andere verenigingen de weg naar ons sportpark zullen gaan vinden,” zo zegt hij vol trots. Dat is mogelijk omdat de kort-polige mat met minerale infill ook geschikt is voor activiteiten zoals rugby, korfbal of hockey. En kinderen zouden geen kinderen zijn als ze zelf het groene veld niet zouden aangrijpen om een eigen sportvariant te bedenken.

Trotse gemeente

Ook de gemeente Valkenswaard is content met het idee dat het nieuwe veld van RKVV Dommelen ook toegankelijk voor niet-leden is. “Het is fantastisch dat er samengewerkt wordt tussen de verenigingen en gebruik gemaakt kan worden van elkaars faciliteiten. De gemeente moedigt deze samenwerking van harte aan,” zo zegt een woordvoerder van de gemeente. “De gemeente is verheugd om te zien dat verenigingen zelf de verantwoordelijkheid nemen om hun club aantrekkelijk te houden voor de inwoners. Groot compliment voor RKVV Dommelen die met dit prachtige veld haar leden en anderen heel blij maakt.” Dat Grass2Grass en Turfpanels van de RSI SPORTS GROUP ook in Valkenswaard zijn bedacht en ontwikkeld, maakt de gemeente extra trots. “Mooi hoe innovatief Valkenswaard is en meedenkt over een toekomst waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Wij zijn heel trots op dit Valkenswaards initiatief,” aldus de woordvoerder.

Overeenkomstig KZS 2.0

Het nieuwe veld van RKVV Dommelen is ook het eerste veld dat de nieuwe mogelijkheden van het Kwaliteitszorgsysteem 2.0 benut. In het vernieuwde Kwaliteitszorgsysteem worden de toplaag en onderbouw van elkaar losgelaten waardoor er meer ruimte ontstaat voor nieuwe innovaties. Dat geeft de eigenaar ook meer flexibiliteit bij een renovatie: in plaats van dat deze de hele opbouw moet vervangen wanneer de keuze valt op een andere kunstgrassysteem of innovatie, hoeft deze dan alleen in een nieuwe, gecertificeerde toplaag te investeren.

Zowel Grass2Grass en Turfpanels zijn uitvoerig getest. RKVV Dommelen beschikt daarom nu over een kunstgras trainingsveld dat, in feite, de showroom voor het kunstgrasveld van de toekomst is.

Geef een reactie