FIFA zegt potentieel te zien in een non-filled kunstgrassysteem dat haar innovatieprogramma partner ter goedkeuring heeft ingediend, maar wijst erop dat het systeem niet aan alle kwaliteitseisen voldoet die het van een dergelijk systeem verwacht.

Vorig jaar maakte de FIFA bekend Vivaturf te hebben geselecteerd als partner voor haar FIFA Innovation Program Challenge om een kunstgrassysteem te ontwikkelen zonder polymere infill. Een dergelijk systeem zou het mogelijk moeten maken om voetbal te spelen met dezelfde prestaties als de systemen en velden die momenteel zijn gecertificeerd onder het FIFA-kwaliteitsprogramma.

Als reactie daarop ontwierp Vivaturf een non-filled kunstgrassysteem waarvoor het een gekruld garen had getuft in een mat die op en een hoogelastische shockpad gelegd dient te worden.

De mat zou voor eenvoudigere en kosteneffectieve installatie en onderhoud zorgen, de capaciteit hebben om zijn prestatieniveau te behouden dankzij zowel een zeer elastische shockpad als de afwezigheid van infill, terwijl het probleem van infill-verlies volledig zou zijn geëlimineerd.

“Ondanks zijn potentieel voldoet het systeem momenteel niet aan alle kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in het FIFA-kwaliteitsprogramma voor kunstgras voor voetbal, zoals de eisen voor rotatieweerstand en oppervlaktewrijving en -slijtage,” schrijft de FIFA in een projectupdate. “Dit project heeft tot doel voldoende bewijs te verzamelen om de opname van het non-filled systeem als een subtype in het programma te rechtvaardigen en een specifiek en enigszins aangepast testprotocol om de specifieke aard van het product weer te geven, vast te stellen,” zo stelt de wereldvoetbalbond.

Volgende week publiceren wij een update over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot non-filled kunstgras voor voetbal.

Geef een reactie