Investeringen moeten Eredivisie-toekomst Heracles garanderen

Een ander stadionveld, nieuwe trainingsvelden en een herinrichting van de verkeerssituatie rondom het Heraclesstadion moeten ertoe bijdragen dat promovendus Heracles Almelo weer een vaste waarde in de Eredivisie wordt.

Betekent degradatie Heracles Almelo het einde voor kunstgras in de Eredivisie?

Een ander stadionveld, nieuwe trainingsvelden en een herinrichting van de verkeerssituatie rondom het Heraclesstadion moeten ertoe bijdragen dat promovendus Heracles Almelo weer een vaste waarde in de Eredivisie wordt.

Meteen na het veiligstellen van de promotie naar de hoogste klasse in het Betaald Voetbal, zei technisch directeur Nico-Jan Hoogma dat de club volgend jaar haar kunstgras stadionveld tijdens de zomerstop zal vervangen. Feitelijk heeft de ambitieuze club weinig keuze omdat vanaf het seizoen 2025/2026 een gras of hybride stadionveld verplicht wordt gesteld. Over die afspraak kunt u hier meer lezen.

Tegen Voetbal International zei Hoogma een eventuele betrokkenheid van TenCate (Grass) hier niets mee heeft te maken. “Het was soms wel een vervelende discussie (over de vraag of het stadionveld van kunstgras of gras moest zijn). Buitenstaanders zeiden dat we geen keuze hadden omdat Ten Cate hoofdsponsor was. Maar Ten Cate is al een tijdje geen hoofdsponsor meer hoor… Het is een stempel waar je dan niet van af komt. Maar wees gerust, volgend jaar ligt hier gewoon gras.”

Om die stap te maken, investeren zowel de gemeente als de club in extra maatregelen.

Extra investeringen

De vervanging van het stadionveld zou begroot zijn op 2,5 miljoen euro. Behalve een nieuwe mat en onderbouw, zal Heracles Almelo ook moeten investeren in onderhoudsmateriaal.  

Het ziet er naar uit dat de club die kosten zelf zal moeten dragen. Op dit moment kunnen Eredivisieclubs met een gras- of hybride stadionveld jaarlijks 350.000 euro ontvangen wanneer het veld tenminste twee van de drie verplichtte keuringen doorstaat.

Zoals het er nu bij staat, wordt die bijdrage vanaf 2025 afgeschaft.  

Om te trainen mag CSC Sport de komende maanden twee natuur/kunstgrasvelden aanleggen op het terrein van voetbalvereniging ON. Op zaterdag kan ON die velden gebruiken voor haar eigen wedstrijden. Het college van B en W heeft aan de gemeenteraad voorgesteld om voor deze velden 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Daarnaast wil de gemeente 1 miljoen euro besteden om de verkeerssituatie te verbeteren. Het aantal parkeerplekken nabij het stadion gaat van 126 naar 385. Een autobrug in de Maardijk moet de aan- en afvoer van auto’s op wedstrijddagen verbeteren terwijl fietsers straks gescheiden zijn van auto’s op weg naar het stadion.

Geef een reactie