Non-filled constructie eisen worden aangescherpt

Om te voorkomen dat non-filled kunstgras verwatert tot sand-dressed kunstgras, gaat de KNVB, samen met de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG ) en stakeholders namens de leveranciers, de constructie-eisen aan non-filled kunstgrassystemen nader specificeren.

kunstgras voor voetbal

Om te voorkomen dat non-filled kunstgras verwatert tot sand-dressed kunstgras, gaat de KNVB, samen met de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG ) en stakeholders namens de leveranciers, de constructie-eisen aan non-filled kunstgrassystemen nader specificeren.

Voor de voetbalbond staat voorop dat kunstgrasvelden door de keuring moeten komen en door spelers geaccepteerd worden. In de toekomst naar een kunstgrasoplossing dat minder vervuilend is voor het milieu dan de systemen met polymere infill, ligt bij de sportveldenbouwers momenteel de focus op met name openere kunstgrasmatten met een laagje infillzand. “De voetbalgemeenschap heeft echter slechte herinneringen overgehouden aan hun ervaring met de zandingestrooide kunstgrasvelden uit de jaren ‘80,” zegt KNVB adviseur accommodatiezaken, Patrick Balemans.

Hij refereert daarbij naar de vrees die bij de spelers leeft dat ze, dankzij het zand, hun hele benen zullen openhalen. “Die herinneringen bepalen nog altijd voor een deel het beeld dat men heeft over kunstgras voor voetbal.”

Samen met de andere stakeholders wil de KNVB nu nader gaan bepalen wat er nu wel of niet onder minerale-infill kunstgras valt. Zo moet voorkomen worden dat argeloze kopers die denken een non-filled kunstgrassysteem aan te schaffen, eindigen met een sand-dressed mat. “We gaan betere kaders voor mineraal-infill systemen opstellen waarbij we, bijvoorbeeld, ook de vrije poolhoogte, maximaal toe te passen hoeveelheid zand of de vezelbezetting gaan bepalen. Dit om te voorkomen dat de mineraal-infill systemen meer de richting van de zandingestrooide velden zullen opgaan.”

Economische afweging

Van de vier zogenaamde non-filled kunstgrassystemen die op dit moment worden getoetst in ons land, bevatten drie daarvan een laagje zand. “Het enige systeem dat momenteel voldoet aan de voorwaarden die wij stellen aan een non-filled kunstgrasveld, bevat zand,” zo merkt Balemans op. Vandaar dat ook de pilot-voorwaarden zoals de KNVB die samen met de VSG had opgesteld, extra onder de loep worden genomen.

De sportveldenbouwers claimen dat het zand juist noodzakelijk is om de eisen aan grip, stabiliteit, weerstand en duurzaamheid te halen.

De keuze voor een open kunstgrasmat met wat zand kan echter ook meer economisch van aard zijn. Zo kunt u in dit artikel al lezen hoe de aanbieders erkennen dat de oplossing zo’n 100.000 euro goedkoper is bij aanschaf, dan een vollere kunstgrasmat waar géén zand in wordt toegepast.
In hetzelfde artikel leest u onder meer ook wat de onderhoudskosten zijn voor de verschillende matten.

Geef een reactie