Kunstgrasindustrie neemt voortouw

De kunstgrasindustrie is een positieve uitzondering in de plasticsorteer en -recyclingindustrie. Waar het verwerken van afgedankt kunstgras inmiddels gemeengoed is, luiden de laatste twee de noodklok. Als er niets wordt gedaan aan de drang naar nieuwe producten op basis van olie, in plaats van gerecycled plastic, dan is het nog maar de vraag of de sorteer- en recyclingindustrie dit overleven.

Onlangs waarschuwde de Vereniging Afvalbedrijven voor een crisis in plastic in de sorteer- en recyclingindustrie.

Volgens de vereniging stagneert de omzet, lopen de voorraden van gebruikt plastic flink op en schroeven de recyclingbedrijven de productie daarom terug. Ook dreigen er banen te verdwijnen. Boosdoener is de import van goedkoop zogeheten ‘virgin plastic’, ofwel nieuw plastic, met name uit Azië en de Verenigde Staten.

De branche heeft een brandbrief naar demissionair staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat gestuurd met suggesties: Ondersteun de marktprijs van recyclaat met een vast bedrag per ton, maak de circulaire inkoopdoelstellingen van de overheid consistent met de plastic recyclingdoelstellingen en voer een CO2-kredietsysteem voor het toepassen van gerecycled plastic in.

Kunstgras aan kop

Wereldwijd wordt slechts 3% van het plastic gerecycled. In de kunstgrasmarkt wordt dat echter steeds meer gemeengoed. De twee kunstgrasrecyclingsfabrieken in Nederland hebben voldoende capaciteit om de totale hoeveelheid end-of-life turf dat jaarlijks beschikbaar komt, te verwerken. Ook in andere Europese landen komen steeds meer kunstgrasrecyclingsinnitiatieven op. Volgens berekeningen van Sportvelden.info ligt de totale verwerkingscapaciteit van kunstgras sportvelden in Europa inmiddels op 30%. In de komende 2 jaar loopt dat op naar boven de 50%.

Breed scala

Naast de bekende picknicktafels en kantplanken, begint de kunstgrasindustrie ook steeds meer gerecyclede content te gebruiken bij de productie van nieuwe kunstgrasproducten. Zo heeft Tarkett Sports een vezel die deels bestaat uit post-consumer plastic en lanceerde Edel Grass eind vorig jaar zowel een vezel als secundaire backing die voor bijna 50% uit gerecycled kunstgras bestaat. Ook EOC Belgium, een grote leverancier van o.a. coating voor tapijtruggen, biedt een coating aan die (deels) bestaat uit gerecycled plastic.

Daarnaast heeft Condor Grass een backing voor een van haar Padelproducten, die is gemaakt van Oceaansoep: plasticafval dat is verzameld in de oceaan.

Geef een reactie