Grasfocus Bernabeu stadion prikkelt NFL

De keuze van het Bernabeu-stadion in Madrid om de modernste technologie te omarmen om een goede grasmat in het stadion te behouden, lijkt zich binnenkort al uit te gaan betalen. Het stadion heeft de aandacht van de Amerikaanse NFL als mogelijke locatie voor meer American Footballwedstrijden in Europa.

De NFL is namelijk van zins om het aantal wedstrijden dat buiten de VS wordt gespeelt, uit te breiden.

Momenteel organiseert de NFL drie wedstrijden in het Tottenham Hotspurs stadion in Londen en twee in Allianz Arena, het stadion van Bayern München. In Londen wordt gespeeld op een kunstgrasmat van de Amerikaanse sportveldenbouwer Hellas die is aangelegd onder een verplaatsbare grasmat. Spelers uitte onlangs stevige kritiek op de kunstgrasmat. Bovendien is het sentiment bij de spelers al sowieso richting gras nadat verschillende topspelers in wedstrijden op kunstgras in de VS, geblesseerd zijn geraakt. Toch lijkt spelen op gras in Londen voorlopig geen optie, dit ondanks het feit dat ook het stadion van Tottenham Hotspurs voorzien is van een kas vol technologie voor de onderhoud van het gras.

In München speelt men wel op gras maar de gebruiksintensiteit en de grasgroeibeperkingen vanwege het stadionontwerp aldaar, gaf voetbalclub Bayern München heel wat kopzorgen afgelopen seizoen.

Speciale grasgroeikas

In Madrid is dat anders aangepakt. Daar heeft het stadionmanagement geïnvesteerd in een speciale, ondergrondse, grasgroeikas. Die kas hangt vol technische innovaties waarmee het gras voorafgaande aan een evenement wordt geprepareerd of na afloop van een evenement wordt hersteld.

De meest in het oog springende techniek die daarvoor wordt gebruikt is de LED grasgroeitechniek van Rhenac Sports LED.

Door het gras op gezette tijden van een bepaalde dosis lichtkleur, lichtintensiteit en lichtsterkte te voorzien, kan ofwel de bladgroei, ofwel wortelgroei worden aangejaagd. Ook maakt het de grasplant minder kwetsbaar. De toepassing van licht is daarbij afgestemd met de automatische irrigatie, beluchting en bemesting die in de kas wordt gedaan.

Eén van drie

Het Bernabeu stadion is één van drie die op een lijstje mogelijke NFL-stadions in Europa staat. Naast Santiago Bernabeu staan ook het Civitas Metropolitan stadion van Atletico Madrid en Stade de France in Parijs op de lijst. Dat laatste stadion vormt volgend jaar het decor van de Olympische Spelen van 2024 waardoor het mogelijk niet tijdig beschikbaar is voor de NFL.

Behalve Europe overweegt de NFL ook uitbreiding naar Zuid-Amerika.

Licentiehouders

Een mogelijke uitbreiding naar Europa en Zuid-Amerika werd mogelijk nadat Chicago Bears en Miami Dolphins de commerciële rechten verkregen voor activiteiten in Spanje en de New Orleans Saints vergelijkbare rechten verkregen voor Frankrijk.

De Miami Dolphins hebben al, als enige team, rechten voor Brazilië.

Geef een reactie