Eerste non-infillveld van pyrolyse olie

De gemeente Utrecht heeft als eerste gemeente een niet-gevuld kunstgras voetbalveld dat gemaakt is van, door middel van chemische recycling, teruggewonnen olie.

De cijfers voor het trainingsveld bij VVJ zijn indrukwekkend: 8.100 kg plastic, ongeveer 325.000 Coca-Cola 1-literflessen, werd chemisch gerecycled om genoeg olie terug te winnen voor de productie van het 5.000 m² grote veld. Verder werd voor de shockpad 17.500 kg schuim gebruikt dat oorspronkelijk bestemd was om te worden gestort of verbrand. Door te kiezen voor een non-filled veld vermijdt de gemeente Utrecht ook dat het 40 ton polymerische infill aan de mat moet toevoegen.

Chemische recycling

Het garen voor het veld in Utrecht is volledig gemaakt van olie uit chemische recycling. “De technologie is zo nieuw en complex dat de beschikbare hoeveelheid olie dit jaar slechts voldoende was om ongeveer acht kunstgrasvelden voor heel Europa te produceren,” zo legt Arjan Knottnerus van Tarkett Sports uit. “Omdat het gebruik van door pyrolyse teruggewonnen olie volledig nieuw is, worden al onze stappen en claims geverifieerd door het ISCC. Dat is een onafhankelijk instituut,” zo benadrukt hij. “We werken op basis van een massabalans. Onze klanten ontvangen een certificaat dat bevestigt dat we het schema hebben gevolgd zoals het ISCC dat heeft opgesteld.”

Hoewel het tapijt voor VVJ volledig werd geproduceerd uit polymeren gemaakt van teruggewonnen olie, combineert Tarkett Sports ook polymeren van chemisch gerecycled kunstgras met polymeren gemaakt van mechanisch gerecycled plastic en kunstgras. “Onze Core SuReTec-vezel heeft een kern die is gemaakt van polymeer van mechanisch gerecycled kunstgras en is afgewerkt met een polymeerlaag van chemisch gerecycled kunstgras. Dat doen we omdat olie uit chemische recycling een hogere zuiverheid heeft. Zo kunnen we beter de zachtere afwerking en de hogere UV-stabiliteit bereiken die de vezels moeten hebben.”

Lager poolgewicht

Het Tarkett Sports non-filled veld is geïnstalleerd op een ProPlay shockpad en heeft een zeer open structuur. “Het heeft een poolgewicht van 1,6 kg wat beduidend minder is dan de 2,5 of 3 kg die we hebben gezien bij andere niet-gevulde kunstgrassystemen,” merkt Knottnerus op. “Volgens ons is het niet het volume dat telt, maar de kwaliteit van de gebruikte garens.” Het tapijt heeft een combinatie van getextureerd garen en een ruitvormig monofilament.

Marcel Bouwmeester, projectleider en adviseur van de gemeente Utrecht, deelt die mening. “Wij zijn van mening dat zowel de hogere dtex van het garen als de ruitvorm de vezel sterker maken.”

Open constructie

In plaats van meer garen per m² toe te voegen om de spelers stabiliteit te bieden, geeft Tarkett Sports de voorkeur aan het gebruik van zand.

“Door de open constructie van het tapijt zit de voet meer in het losse, wat grovere en eenkoppige stabilisatiezand dat zich onderin de mat bevindt. De combinatie van het open karakter en de eigenschappen van het zand zorgen voor wat meer grip, iets wat een groot twistpunt is op niet-ingevulde velden,” legt hij uit.

In overeenstemming met de wetgeving

De gemeente Utrecht heeft al één niet ingevuld veld. Het tapijt dat voor dit veld werd gebruikt, was echter geweven terwijl dat voor VVJ een getufte mat is. “De gemeente Utrecht wil spelers de mogelijkheid geven om op verschillende non-filled velden te spelen omdat zij hoge verwachtingen heeft van het non-infill product,” vervolgt Bouwmeester. Vooral de afwezigheid van infill is aantrekkelijk. “Dit is in lijn met de voorkeur van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om geen infill meer te gebruiken op kunstgrasvelden. Dit is ook in lijn met de mogelijke beperkingen die de Europese Unie zou kunnen opleggen aan sportveldbeheerders naar aanleiding van het advies van haar European Chemical Agency (ECHA) om de verkoop van polymere vullingen te verbieden.”

CO2 besparen

Naast een besparing van 40 ton TPE-infill die nu niet hoeft te worden toegevoegd, heeft Bouwmeester ook andere besparingen geïdentificeerd. “Die besparing werkt ook elders in de keten, zoals de enorme besparing aan CO2 die anders bij de productie van TPE zou zijn ontstaan. Omdat TPE uit Italië komt, kunnen we ook extra CO2-besparing claimen van de uitstoot die zou zijn ontstaan ​​tijdens het transport van Italië naar Nederland.”

Omdat Schmitz Foam Products, de producenten van de ProPlay shockpad, polyethyleen shockpads terugneemt die niet langer bruikbaar zijn, voorziet Bouwmeester dat er in de toekomst nog meer CO2-uitstoot zal worden bespaard.

“De gemeente Utrecht heeft een afspraak met Schmitz Foam Products dat zij het schuim kosteloos terugnemen zodra wij het niet meer gebruiken. Pas als de panelen niet kunnen worden gebruikt in een andere sport- of speltoepassing, zullen ze die ProPlay-panelen recyclen om schuimproducten voor andere toepassingen te produceren,” zo verklaart hij de extra CO2 besparing die ze in Utrecht, dankzij hun keuze voor ProPlay, zullen bereiken.

Geef een reactie