Edel Grass van gerecycled kunstgras

Edel Grass brengt een kunstgrastapijt op de markt waarvan de vezels deels zijn gemaakt van gerecycled kunstgras.

Het nieuwe product heet Edel Athmos en werd vorige week geïntroduceerd op de FSB-beurs in Keulen nadat de mat de Lisport XL succesvol had doorstaan. 50% van de vezel is geproduceerd uit een polymeer van teruggewonnen kunstgras.

Edel Grass haalde de grondstof uit afgedankt gras dat door Re-Match werd gerecycled. De recycler uit Denemarken wordt geprezen om de hoge zuiverheid van zijn eindproducten, zijnde polyethyleen uit het garen, polypropyleen uit de backing, SBR, TPE, EPDM of kurk infill, evenals het zand dat wordt gebruikt voor het stabiliseren van de mat.

Ontwikkelingsproject voor circulair grasgaren

Voor het uitwerken van een kunstgrasvezel van gerecycled kunstgras, het Circular Turf Yarn Development Project, ontving Re-Match financiering van de Deense regering in het kader van ‘Innobooster’ en EU Horizon 2020.

Het is een combinatie en integratie van twee innovatieve gepatenteerde technologieën: CreaSolv en Re-Match.

Sinds 2017 heeft het bedrijf een exclusieve samenwerking met het in Duitsland gevestigde Fraunhofer Instituut. Volgens een presentatie die Re-Match in 2019 gaf “beschadigt het zuiveringsproces de PE niet en verslechtert het de grasgaren niet. Gezuiverde PE uit afgedankte kunstgras is bijna 100% vergelijkbaar met de prestaties van nieuwe PE, terwijl het circulaire afgedankte grasgaren bijna 100% vergelijkbaar is met het oorspronkelijk gebruikte garen.”

Re-Match-oprichter Dennis Andersen beweerde destijds dat “kunstgras gemaakt van het circulaire garen aan het einde van zijn levensduur bijna 100% vergelijkbaar is met origineel kunstgras.”

Niet geheel nieuw

Het nieuwe Edel Grass product is uniek omdat het het eerste kunstgras voor sport is dat voor een aanzienlijk deel uit gerecycled kunstgras bestaat. Dit is in lijn met de ambities van de Europese Unie om in 2030 minimaal 35% grondstoffen uit gerecyclede producten te herintroduceren.

Kunstgrasgaren met een gerecyclede component is echter niet geheel nieuw.

FieldTurf Tarkett heeft al een product met een kern die is geproduceerd uit gerecycled plastic. FieldTurf Tarkett heeft ook een product dat volledig is gemaakt van olie die is verkregen via pyrolyse, een proces waarbij post-consumer plastic wordt omgezet in een grondstof voor nieuwe plastic producten.

Toch hebben Edel Grass en Re-Match nu aangetoond dat het mogelijk is om hoogwaardig kunstgras (voor de sport) te produceren uit afgedankt kunstgras.

Sportsfields.info publiceert binnenkort een uitgebreider artikel over de trend van dual-vezels die verschillende (teruggewonnen) grondstoffen bevatten.

Geef een reactie