Rhenac grasgroeitechnologie kan elke kleur uit het lichtspectrum produceren

Een stadionveld per vierkante meter monitoren en verbeteren kan voortaan. De Rhenac GreenTEc CLS R-BL-1750 integreert verschillende technologieën die de precieze hoeveelheid water, licht, voedingsstoffen, warmte en zuurstof kunnen leveren en op het moment van de dag of in de hoeveelheid die het meest nodig is.

Hoewel het al jaren algemeen bekend is dat gras water, zuurstof en licht nodig heeft om in goede conditie te blijven, is de wetenschap achter hoeveel, op welk moment en de specificaties van de te geven doses relatief nieuw. “De introductie van CLS-technologie maakte duidelijk dat licht zelf veel variabelen biedt die belangrijk zijn om te overwegen wanneer extra licht aan een veld wordt gegeven,” zegt Horst Theisen van RHENAC Sports LED. Na samen met de Universiteit van München meer dan 8 jaar onderzoek te hebben gedaan naar de behoefte aan gras, slaagde het Duitse bedrijf erin de technologie te ontwikkelen om dienovereenkomstig te leveren. Dankzij het vermogen om het volledige lichtspectrum te leveren, is RHENAC Sports LED een gamechanger geworden in het handhaven en verbeteren van de veldomstandigheden in het stadion. “Het volledige lichtspectrum varieert van ultraviolet licht tot infrarood licht. In ons onderzoek met de Universiteit van München hebben we vastgesteld dat gras een, gedurende dag, continue wisselende voorkeur heeft voor verschillende lichtspectra en kwaliteiten,” zo legt hij uit. Omdat studies hebben aangetoond dat verschillende lichtspectra en kwaliteiten een grote invloed hebben op de plantengroei, heeft RHENAC Sports LED veel moeite gedaan om de technologie te verfijnen.

Diverse opties

De nauwkeurigheid van de RHENAC Sports LED CLS-technologie heeft het mogelijk gemaakt om zelfs op plaatsen of omgevingen die geen enkel daglicht ervaren, gras te laten groeien. Dit heeft RHENAC Sports LED ervan overtuigd dat het in elk stadion, inclusief die waarvan het ontwerp niet bevorderlijk is voor natuurlijke grasgroei, gras kan laten groeien. Ook is het nu mogelijk om gras te laten groeien in stadions waarvoor natuurgras normaal niet als een ondergrond wordt beschouwd, benadrukt Theisen. “Onderzoek heeft aangetoond dat grasplanten die zijn blootgesteld aan de RHENAC Sports LED-technologie met volledig lichtspectrum, een aanzienlijke toename van de vertakking ervaarden,” zegt uit om uit te leggen waarom hij meent dat grasvelden voortaan ook in sporthallen mogelijk kan zijn.

RHENAC Sports LED heeft de kennis en technologie omgezet in vier verschillende versies van haar CLS grasgroeitechnologie. “Ons portfolio varieert van de R-ML-30-eenheid voor gebruik in de doelmond tot de R-ML-100 en R-ML-200-eenheden die tot een half veld kunnen bestrijken tot onze R-BL- 1750 eenheid.” Dat laatste is een volledig geautomatiseerd systeem dat data uit verschillende bronnen gebruikt om de verzorging van het gras te automatiseren en te finetunen. “Elk unit is uitgerust met verschillende sensoren die met behulp van GPS-coördinaten precies bepalen waar ter wereld het de unit zich bevindt. Daarnaast helpen deze sensoren bij het vaststellen van zonsopgang en zonsondergang, twee momenten die bepalend zijn voor de lichtkleur en lichtintensiteit die het gras nodig heeft. Op basis van de input van deze sensoren start of eindigt het verlichtingsprogramma.”

Volledig geautomatiseerde onderhoud

Eerder dit jaar nam RHENAC Sports LED zijn eerste R-BL-1750 in gebruik in de Duitse voetbalcompetitie. “Hier is de techniek gemonteerd op twee stalen spanten die over de hele breedte van het veld lopen,” vervolgt Theisen. Het opvouwbare ontwerp van de trussen maakt het mogelijk om ze op te bergen in een opslagruimte onder de tribune of in een uitsparing aan het uiteinde van het veld.” Bij het ontwerp van een nieuw stadion kan gemakkelijk rekening worden gehouden met de relatief beperkte eisen aan de opslagruimte. Ook kan die opslagruimte, eventueel, in bestaande stadions worden aangebracht.

De R-BL-1750 integreert verschillende technologieën en middelen. “Naast CLS grasgroeitechnologie bieden we ook irrigatie- en verwarmingstechnologie aan. Ook grote ventilatoren die naast het veld kunnen worden geplaatst zijn in de techniek geïntegreerd. Op basis van de parameters die het managementsysteem ontvangt van verschillende bronnen, waaronder een weerstation, activeert het managementsysteem de verschillende technologieën en beheert het de intensiteit van hun bijdragen.” Elke truss is verdeeld in tien secties. “Elke sectie kan afzonderlijk worden geprogrammeerd.” Hierdoor kan RHENAC Sports LED dezelfde technologie gebruiken om verschillende programma’s voor verschillende secties op het veld tegelijkertijd uit te voeren. Omdat de technologie automatisch wordt geïmplementeerd en werkt, kan de veldbeheerder de tijd die op het stadionveld wordt doorgebracht verminderen en zich concentreren op verschillende interessegebieden.

Geef een reactie