Voorburgse cricketclub stapt over op hybride

Hybride wicket voor Nederlandse cricketclubs

Cricketclub Voorburg heeft ervoor gekozen om vijf natuurgrasvelden om te bouwen naar hybridevelden om zo de groei in leden op te kunnen vangen.

Het grasveld van cricketfaciliteit Westvliet is een van de vijf in Nederland met de ODI-status.

Hoofdcoach Tom de Grooth vertelde Emerging Cricket dat het voor de club met zeven velden onmogelijk was om alle teams regelmatig op gras te laten spelen.

“We hebben zelfs enkele verzoeken van de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond (KNCB) om jeugdwedstrijden te organiseren, moeten afwijzen vanwege de grote drukte op het veld en de lange voorbereidings- en hersteltijden,” zegt hij.

De keuze om vijf van de zeven strips te laten ombouwen naar hybride, was een bewuste keuze.

“De strips slijten langzamer en kunnen dus voor meer wedstrijden worden gebruikt en het verkort de voorbereidingstijd voor elke pitch. Ook verkort het de renovatietijd van zes of zeven weken naar vier of vijf, waardoor je de strips sneller kunt draaien en dus meer games krijgt. Je moet de velden nog steeds zoals gewoonlijk voorbereiden, maar ze gaan langer mee en herstellen sneller.”

De ombouw in Voorburg is gedaan door SIS Pitches, een Nederlands bedrijf dat in Engeland al verschillende cricketvelden heeft gedaan waaronder het National Performance Centre van de ECB in Loughborough, de Trent Bridge in Nottinghamshire en oefenvelden op Lord’s, de Oval en andere testlocaties.

Het SIS Pitches-concept voor het versterken van natuurgrasvelden is door polyethyleengaren in het veld te steken. Het veld bestaat dan voor 95% uit natuurlijk gras en voor 5% uit kunstgras.

“Het enige grote verschil met natuurgras is dat de hybride velden sneller uitdrogen en dus meer water nodig hebben,” voegt De Grooth toe. “Anders is er geen verschil in de voorbereiding, behalve dat je maar acht dagen nodig hebt. Aan het begin van het seizoen maaien we het gras nu weer naar vijf mm wat ongeveer hetzelfde is als we normaal zouden doen.”

Geef een reactie