De wereldrugbybond staat voortaan het dragen van leggings toe

Rugbyspelers mogen voortaan een panty of legging dragen wanneer ze spelen op kunstgras. Het uitvoerend comite van World Rugby heeft besloten om Regel Vier met onmiddellijke ingang uit te breiden tot alle deelnemers.

Critici van kunstgras pleiten al heel lang voor het gebruik van panty’s of leggings op kunstgras en beweerden dat dit de enige manier was om spelers te beschermen tegen schaafwonden.

Regel vier bepaald de kledingvoorschriften voor de spelers. Tot dusver was het alleen vrouwen toegestaan om panty’s of leggings met slechts een naad aan de binnenkant onder hun korte broek en sokken, te dragen. Nu rugby steeds vaker op kunstgras wordt gespeeld, zal de beslissing om dit voortaan toe te staan voor alle spelers, rugbyvereniging wereldwijd tevreden stellen.

“Omdat sommige spelers gevoelig zijn voor schaafwonden op kunstgrasoppervlakken, geeft de beslissing spelers de mogelijkheid om preventief een panty of legging te dragen, waardoor de toegang tot het spel wordt gemaximaliseerd,” aldus World Rugby.

“World Rugby zal ook samenwerken met vakbonden en geregistreerde aanbieders van kunstgras om ervoor te zorgen dat strikte onderhoudsprogramma’s worden nageleefd om zo het risico op schaafwonden te minimaliseren, vooral met betrekking tot borstelen en water geven, vooral in warme omstandigheden.”

Of kunstgras erger is qua schaafwonden, staat nog ter discussie. Het probleem is al door vele wetenschappers en medici bestudeerd, waaronder de afdeling dermatologie van het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen. Hier concludeerden ze dat schaafwonden op kunstgras anders zijn dan die op natuurgras maar dat getalsmatig schaafwonden of beide ondergronden even vaak kunnen voorkomen. Onderzoekers wilden destijds niet concluderen dat er op kunstgras een grotere kans op schaafwonden is dan op natuurgras.

In 2019 startte World Rugby een vierjarig wetenschappelijk onderzoek naar schaafwonden op kunstgras. Dat onderzoek wordt gedaan door Sports Labs.

Geef een reactie