Vocht maakt non-filled velden nog altijd te glad

De huidige non-filled kunstgrasvelden zijn, onder vochtige omstandigheden, nog altijd te glad. Uit een analyse van video-opnames blijkt dat er te frequent wel ’n speler op zo’n veld onderuitgaat.

kunstgras voor voetbal

De huidige non-filled kunstgrasvelden zijn, onder vochtige omstandigheden, nog altijd te glad. Uit een analyse van video-opnames blijkt dat er te frequent wel ’n speler op zo’n veld onderuitgaat.

Nog niet zo lang geleden moesten sportveldenbouwers de eerste versie van hun non-filled matten her en der vervangen omdat spelers klaagden over het gladde oppervlak. In de nieuwste matten zouden die problemen zijn opgelost, maar de praktijk toont vaak wat anders.

Voetbalbond KNVB concludeert nu dat de velden nog altijd te glad zijn onder vochtige omstandigheden. Behalve bij regen is dat ook het geval wanneer er dauw op het veld ligt. Die conclusie wordt getrokken nadat een onafhankelijke onderzoeker van de Universiteit van Amsterdam was gevraagd om speler-ervaringen op non-filled kunstgras beter in kaart te brengen.

“Die onderzoeker heeft een aantal wedstrijden onder vochtige omstandigheden gefilmd. Uit een analyse van de opnames bleek dat er verschillen zitten in non-infilledvelden en mineraal-gevulde systemen. Tevens bleken er verschillen te bestaan tussen de verschillende mineraal-gevulde velden,” zegt KNVB adviseur accommodatiezaken, Patrick Balemans.

10 verschillende vormen

De vastgestelde uitschuivers of valpartijen werden in één van 10 verschillende categorieën ondergebracht. “Dat kon een uitglijder of valpartij tijdens een sprint, met of zonder bal zijn. Ook was er een groep voor uitglijders of valpartijen tijdens het geven van een pass of aannemen van de bal.”
Met name het uitglijden tijdens een sprint zonder bal waardoor de speler valt, werd het vaakst vastgesteld. Ook het uitglijden tijdens een sprint zonder bal maar waarbij de speler blijft staan, werd herhaaldelijk vastgesteld.

Onvoldoende feedback

De KNVB koos voor het onderzoek omdat het, tot op heden, onvoldoende feedback vanuit de markt ontvangt. Dit terwijl gemeenten verplicht zijn om gebruikers van een non-filledveld naar hun reactie te vragen. “Dat is een onderdeel van de pilotvoorwaarden,” zo merkt Balemans op. Inmiddels wordt samen met de Vereniging Sport en Gemeenten gekeken of de pilotvoowaarden voor non-filled kunstgrasvelden moeten worden herzien.

Geef een reactie