Sportpark Den Donk: nu al hét sportpark van de toekomst
5 maanden ago AdvertorialSportpark Den Donk is in vele opzichten hét sportpark van de toekomst. Het faciliteert zowel sportclubs als inwoners die in Oisterwijk willen bewegen of sporten, ondersteunt de ambities van de gemeente en de bonden én het ontlast het waterschap.
De nieuwe accommodatie werd eind februari door advies- en ingenieursbureau Kragten en sportveldenbouwer CSC Sport officieel overgedragen. Eén jaar na de officiële opening hebben die nu definitief de puntjes op de ‘i’ gezet waardoor de gemeente het vanaf nu over kan nemen.
Toen die gemeente in 2019 een bord onthulde met daarop de namen van de betrokken aannemers, sprak toenmalig ‘sport’-wethouder Jan de Laat: “sport is niet alleen inspanning en ontspanning, maar verbindt mensen ook met elkaar. Ik hoop dat de sportboulevard de inwoners van Oisterwijk ook gaat verbinden en verenigen.”
Grote diversiteit aan gebruikers
Gevraagd naar wie nu die de directe gebruikers zijn, somt Peter de Wolf van Kragten achtereenvolgens op: “sowieso de 1200 leden van de drie voetbalverenigingen die uiteindelijk samen de hoofgebruiker V.V. Trinitas hebben gevormd maar ook de leerlingen van een middelbare school, de leden van de plaatselijke scoutingclub en die van Handbalclub Taxandria. Daarnaast is er een Skills Garden geïnstalleerd dat, net als de toestellen van het Calisthenics park, eigenlijk door iedereen gebruikt kan worden.” Volgens De Wolf profiteert dus iedereen
in Oisterwijk en omgeving van de laatste toevoeging aan de sportaccommodaties in Oisterwijk. “Het complex is gebouwd in een gebied waar Waterschap De Dommel in periodes van hevige neerslag tijdelijk water kan bergen om elders overstromingen te voorkomen.” Met name die laatste partij drukte, ongewild, een grote stempel op het project. “Het was voor het waterschap heel belangrijk om, na de voorgestelde herinrichting van de omgeving, nog altijd voldoende inundatiecapaciteit te hebben. Ook dat is op het complex gerealiseerd.”
Hoog en droog
Dat was ruime vijf jaar geleden. Ondanks de toename van extreme neerslag sindsdien én de hevige neerslag van de afgelopen maanden, ligt de accommodatie nog altijd droog. “We hebben destijds voor het hele complex een hergebruiksplan opgesteld. Onderdeel daarvan is dat we ervoor gekozen hebben om één van de nieuwe kunstgrasvelden verhoogd aan te leggen.” Voor een deel had dat ook te maken met een andere uitdaging waarvoor Kragten zich gesteld zag. “Het complex ligt op een oude stortlocatie die in de jaren ’70 gesloten is.” Dat betekende dat de diepte tot waarop een veldenbouwer de bodem zou mogen roeren, slechts zeer beperkt is. “Dit uit vrees dat men de afdeklaag die die voormalige vuilstort toedekt, zou doorbreken en dat dat zou leiden tot vervuiling van het grondwater.” Vandaar de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant vrijwel letterlijk over de schouder van De Wolf en zijn collega’s meekeek. “Die zijn hier veelvuldig komen controleren maar alles is goed verlopen.”
Soepele samenwerking
Sander van den Hoogen van CSC Sport dankt daarvoor de voorbereiding en planning die zij en Kragten samen hadden uitgewerkt. De sportveldenbouwer heeft twee natuurgras voetbalvelden gerenoveerd en zowel twee nieuwe natuurgras voetbalvelden als twee kunstgras voetbalvelden gerealiseerd. De gemeente Oisterwijk, dat eigenaar van het sportpark is, heeft nog eens twee extra grasvelden in de pen. Gevraagd naar hoe hij terugkijkt op de aanleg van het sportpark, blijft Van den Hoogen even stil. “De hele realisatie is vlot verlopen. Eigenlijk kan ik me geen enkele situatie herinneren waarbij we een onverwacht een probleem hebben moeten oplossen.” Dit ondanks dat de Corona-maatregelen aanvankelijk veel beperkingen oplegde.
Bij de plaatsing van dat eerdergenoemde bord zei Peter Smit, een collega-wethouder van Jan de Laat, “Ik hoop dat we met elkaar die synergie tussen de betrokken partijen kunnen vasthouden en hier gezamenlijk iets moois van gaan maken.” Het lijkt erop dat ook zijn wens is uitgekomen.
Kwalitatieve velden
Met name V.V. Trinitas is er erg trots op hun nieuwe complex. De club ziet er nauwgezet op toe dat ze zo goed mogelijk gebruikt worden. Zo hanteert het sinds het einde van de winterstop een alternatief trainingsschema om de grasvelden zoveel mogelijk te ontzien. Daarnaast bevat het huisregelement een hele lijst aan voorzorgsmaatregelen om vroegtijdige- of overmatige slijtage van de kunstgrasvelden te voorkomen. “Wij adviseren altijd om alleen spelers en scheidsrechters op het veld toe te laten en dat fans of mensen met verkeerd schoeisel, zoveel mogelijk buiten het veld lopen,” zegt Van den Hoogen.
“Ook is ons advies om voor trainingen verplaatsbare doeltjes te gebruiken en om intense oefeningen zoveel mogelijk over het veld te rouleren.” V.V. Trinitas heeft deze, en 13 andere aanbevelingen, nadrukkelijk overgenomen. “Het gaat hier om GreenFields Slide Max Pro kunstgrasvelden die, op verzoek van de gemeente, met TPE infill zijn ingestrooid,” zegt hij. “Zo’n veld kan wel tegen een stootje maar je wilt het zo goed mogelijk beheren.” De velden zijn voorzien van een keur aan maatregelen die ongewenste verspreiding van de infill naar buiten het veld, moet voorkomen.
Aantrekkelijk voor bezoekers
Waar een hekwerk en bestrating rondom een kunstgrasveld gemeengoed is, is er op Sportpark Den Donk ook voor gekozen om een pad richting de dugouts langs twee grasvelden, te betegelen. Daarnaast staat er ook langs deze veld een afscheiding. “Onder het stuk straatwerk dat tussen de twee velden ligt, ligt de hoofdleiding voor de drainage,” zo is de praktische verklaring van Sander van den Hoogen. “Nu hebben we daar eenvoudig toegang toe.” De plaatsing van het hekwerk, dient volgens Peter de Wolf vooral de toeschouwers. “Die hebben nu iets om tegenaan te leunen. Dat zal de animo om te komen kijken, nog verder verhogen aangezien dat nu een stuk ontspannender zal zijn.” Een tegelpad en hekwerk rondom enig voetbalveld, óók als het niet van kunstgras is, waren slechts twee van de voorbeelden die voetbalbond KNVB onlangs opsomde in een lijst met mogelijke interventies om ouders en begeleiders te stimuleren om zich vaker langs de velden te begeven. Een aanwezigheid en betrokkenheid van de ouders betekent veel voor de spelers en hun ontwikkeling.
Athletic Skills Model
Dat gezegd hebbende, biedt Den Donk volop mogelijkheid om je ontwikkelen. Ook Handbalclub Taxandria en de Skills Garden zijn daarvoor ingericht. Die laatste bestaat uit een kleurig kunstgrasondergrond, een helling en een renbaan rondom het handbalveld en wordt aangevuld met een Calisthenics park: toestellen waarop iedereen kan trainen. “Alles is voorzien van informatieve informatieborden zodat iedereen ze kan gebruiken,” zo merkt De Wolf op.
Het hele complex, inclusief het handbalveld en de Skills Garden, wordt verlicht met energiezuinige LED-sportverlichting. “Die geven tot 11 uur ’s avonds standaard 10 lux licht. Dat zorgt voor een veilig gevoel omdat iedereen zo kan zien wat er gebeurt. Zodra een sensor registreert dat er mensen aan het sporten zijn, gaat die intensiteit omhoog naar 75 lux. Daarnaast kan de handbalvereniging, door middel van een app, de lichtintensiteit naar benodigde 150 lux verhogen wanneer zij willen trainen.”
Bijbehorende materiaalkwaliteit
Het kleurige, kortpolig kunstgras voor de Skills Garden en Calisthenics park is gemaakt van polyethyleen. Voor het comfort en de veiligheid van de gebruikers hebben CSC Sport en Kragten voor een extra dikke shockpad gekozen. “Deze is conform de eisen voor de valhoogtebescherming maar is ook bijzonder milieuvriendelijk,” stelt Sander van den Hoogen. De gebruikte shockpad is een Nederlands product dat is gemaakt van snijresten uit, bijvoorbeeld, de automotive industrie. “Die snijresten worden eerst verwerkt tot vlokken die, vervolgens, thermisch op een doek worden verbonden. Daar komt geen lijm aan te pas waardoor er geen stoffen uitloggen.” Dat laatste is belangrijk gezien de kwetsbaarheid van het omliggende waterretentiegebied voor het waterschap.
Duurzame milieukeuze
Voor de kunstgras voetbalvelden heeft CSC Sport een andere shockpad gekozen. “Alleen kunstgras sportvelden die zijn opgenomen in de Sportproductenlijst, mogen geïnstalleerd worden en elke installatie dient dan overeenkomstig te zijn met het kunstgrassysteem dat destijds voor registratie was aangeboden. De shockpad die wij gebruiken voor onze GreenFields Slide Max Pro heeft, net als de shockpad die is toegepast onder de Skills Garden, de perfecte balans tussen langdurige sporttechnische prestaties en een minimale impact op het milieu.” Van den Hoogen wijst er daarbij op dat beide shockpads een gunstige invloed hebben bij het opstellen van MKI-berekeningen. “Het berekenen van de milieukosten van een kunstgrassysteem zal de komende jaren steeds belangrijker worden in onze op duurzaamheid gefocuste samenleving,” zo merkt hij op. “CSC Sport is nauw betrokken bij het opzetten en uitwerken van een proces en protocollen voor Nederland om dat voor kunstsystemen zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Onze tapijtleverancier GreenFields en de leverancier van de kunstgrasgarens, TenCate Grass, waren juist weer nauw betrokken bij een vergelijkbaar initiatief op Europees niveau. Al die kennis en ervaring biedt ons een extra voordeel.”
Verbinden en verenigen
Dankzij de zorgvuldige keuze voor de materialen, een weldoordachte planning voor de positionering van de velden én de wijze waarop de werkzaamheden zijn uitgevoerd, de professionaliteit van met name de machinisten van de grondverzetmachines en de afwerking door de aannemer, is Oisterwijk nu een sportpark rijker. Dat sportpark stemt nu de 1200 leden van voetbalvereniging Trinitas, de leden van handbalclub Taxandria en een keur aan andere sportievelingen tevreden. Daarnaast respecteert het ook de wensen van het waterschap en de noodzaak om het milieu te respecteren. Jan de Laat, Peter Smit en vele anderen kunnen gerust zijn. Sportpark Den Donk verbindt echt iedereen.