Klimaatbestendige greens Sallandsche golfclub leveren resultaat

Grassen op de greens van de Sallandsche golfclub waar onder een krattensysteem is aangebracht, blijken dieper te wortelen en weerbaarder te zijn dan elders op de golfbaan.

Grassen op de greens van de Sallandsche golfclub waar onder een krattensysteem is aangebracht, blijken dieper te wortelen en weerbaarder te zijn dan elders op de golfbaan.

Dat blijkt uit een test van De Enk Groen en Golf samen met Heicom.

De partners hebben onder een deel van de greens van de golfclub een paar jaar geleden een krattensysteem geplaatst. De oplossing is onderdeel van het Future Green project dat de golfclub in 2016 is gestart.

In de 80mm hoge kratten wordt in tijden van overvloedige neerslag, regenwater opgeslagen. Een capillaire cone met daaroverheen een doek geplaatst, zuigt in tijden van droogte het opgeslagen water naar boven.

De wortels van het gras kunnen zich aan dat vocht laven zonder dat de golfclub verlies van kostbaar water ervaart als gevolg van verdamping. Afhankelijk van de buitentemperatuur kan bij beregening van bovenaf, namelijk zo’n 40% verdampen voordat het vocht de wortels bereikt.

Extreme condities

Ondanks het extreme weer van dit jaar heeft het systeem de test glansrijk doorstaan. “De zomers worden steeds warmer en we zien steeds vaker dat er een tijdelijk beregeningsverbod wordt ingesteld vanwege watertekort,” zo vertelt Marcel Straatman op de website van De Enk Groen en Golf. “Dit is funest voor het gras op de greens.”

Dit jaar hebben de greenkeepers van De Enk Groen en Golf de greens eerst uitgebreid beregend zodat de kratten volledig gevuld waren. Daarna is het beregenen van de greens een paar weken overgeslagen om te kunnen monitoren hoe het gras zich zou houden. “De delen van de green waar geen irrigatiesysteem onde was geplaatst, zag je steeds verder verdrogen.”

Het beregenen werd na ruim een maand hervat. “De omliggende grassen waren volledig uitgedroogd maar binnen een week zag je ook dat sommige grassen zich weer gingen herstellen.” De Enk Groen en Golf stelt nu vast om welke rassen het gaat zodat het deze rassen voortaan nadrukkelijker kan toepassen. Grassen op de greens met daaronder een krattensysteem geplaatst, hebben diezelfde periode van geen vocht, goed doorstaan.     

Geef een reactie