Johan Cruyff ArenA gaat de komende periode voor GrassMaster

Het PlayMaster-veld van de Johan Cruyff ArenA is deze zomer vervangen door een GrassMaster systeem.

GrassMaster voor Johan Cruyff Arena

Het PlayMaster-veld van de Johan Cruyff ArenA is deze zomer vervangen door een GrassMaster systeem.

Beiden zijn hybride-velden van Tarkett Sports waarbij de PlayMaster een zogenaamde lay-and-play oplossing is waarbij de kunstgrasvezels zijn verankerd in een backing, terwijl de kunstgrasvezels voor een GrassMaster in het veld worden geïnjecteerd.

“We hebben de komende periode gekozen voor het GrassMaster systeem omdat deze mat er dit jaar het beste uitkwam,” zo laat het stadionmanagement in een reactie weten. De ArenA heeft bij Hendriks Graszoden in Limburg eigen (hybride) velden liggen die het, op afroep, naar de ArenA kan laten transporteren. Dankzij de gunstige weersomstandigheden van deze zomer, konden de ‘gewone’ zoden zich meteen in de grond van de ArenA wortelen waarna de mat met kunstgrasvezels werd geïnjecteerd.

Planning noodzakelijk

Ondanks de lange historie van de GrassMaster is het voor het eerst dat dit systeem in de Johan Cruyff ArenA wordt geïnstalleerd. “Een GrassMaster in de ArenA is vooral mogelijk geworden dankzij de komst van onze elektrische stikmachines. Die zijn minder zwaar waardoor de kwetsbare zoden minder belast tijdens het injecteren van de vezels. Bovendien werken die sneller dan de oude machines waardoor het veld weer snel door het stadionmanagement ingezet kan worden voor wedstrijden of evenementen,” zo merkt Arjan Knottnerus van Tarkett Sports op.

Een GrassMaster in de ArenA is vooral mogelijk geworden dankzij de komst van onze elektrische stikmachines

De nieuwe machines hebben een snelheid van 30m2 per uur. “Als het echt nodig is dan kunnen er meerdere machines worden ingezet waardoor een stadion binnen 3 à 4 dagen over een nieuw GrassMaster-veld beschikt.”

Onderhoud beter te sturen

De keuze voor de GrassMaster maakt dat Ajax de komende tijd op dezelfde ondergrond speelt als waar het bij de Toekomst op traint. Ook veel spelers van het Nederlands elftal spelen bij clubs met een GrassMaster-veld. Roy van Dijk, de groundsman van de ArenA, merkt meteen al een verschil. “Het gras wortelt nu sneller omdat het niet eerst door een backing heen hoeft.” Voor hem biedt de GrassMaster het voordeel dat hij z’n werk meer kan sturen. “Ons veld zit vol sensoren waardoor we actief op de ontwikkelingen kunnen inspelen. Met het warme weer hebben we gemerkt dat de hitte minder vat krijgt op de bodem dan bij een PlayMaster het geval was. Daar absorbeerde het plastic van de backing de warmte en reflecteerde dat naar de wortels.” De ArenA hoeft de mat daarom snel grote ventilatoren in te zetten of het dak (gedeeltelijk) te sluiten om het veld te koelen. Dat scheelt in de energiekosten.

Met het warme weer hebben we gemerkt dat de hitte minder vat krijgt op de bodem dan bij een PlayMaster het geval was

Ook is Van Dijk nu flexibeler met het beregenen van het veld. “Het is bekend dat de geïnjecteerde kunstgrasvezel van De GrassMaster het water sneller naar de ondergrond leidt. Nu kunnen we de mat wat droger houden waardoor we voor aanvang van een wedstrijd voortaan nog maar heel kort hoeven te beregenen.” Ook dat is een besparing die de ArenA, uiteindelijk, veel zal schelen.

Altijd een plan B

De PlayMaster is zeker niet uit beeld van de ArenA. “De ArenA beschikt altijd over twee opties, het GrassMaster systeem en Playmaster. Beide systemen hebben hetzelfde resultaat en worden beiden succesvol al toegepast, nationaal en internationaal,” zo benadrukt een woordvoerder. Dat de PlayMaster ook in stadions goede resultaten biedt, werd namelijk afgelopen seizoen in Engeland bewezen. Daar werd het PlayMaster-veld van Tottenham Hotspurs verkozen tot het beste stadionveld. “We beschikken altijd over een Plan A en een Plan B,” zo merkt Roy van Dijk op. Vandaar dat er bij Hendriks Graszoden altijd een volledig PlayMaster-veld voor de ArenA klaar ligt. “We kunnen dus altijd naar een ander plan grijpen als de omstandigheden dat van ons verlangen. Net als dat we weer kunnen teruggrijpen naar Plan A wanneer blijkt dat dat beter werkt,” aldus Van Dijk.

Geef een reactie