Het probleem van gladde of stroeven kunstgrasvelden
Spelers die net op een totaal nieuw kunstgrasconcept hebben gespeeld, merken vaak als eerste op dat ze het veld ’te glad’ of ’te stroef’ vinden. Het vinden van de juiste balans is ingewikkeld en omvat veel meer dan alleen het garen of het stekental.
Een voormalige tophockeyer die om een reactie werd gevraagd op het totaal nieuwe kunstgrasconcept dat geen beregening nodig heeft, beklaagde zich dat het veld te stroef was. Nederlandse voetballers die na hun wedstrijd op een nieuw non-filled of mineraal gevuld kunstgrasconcept werden geïnterviewd, gaven aan dat de ondergrond te glad was. Beide interviews werden gedaan in het kader van de verplichtte informatievergaring dat onderdeel is van het Innovatietraject van het Kwaliteitszorgsysteem.
Het noopte de KNVB om de afdeling Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam te verzoeken om vast te stellen waar de spelers op doelden. “Meerdere wedstrijden op dit soort velden zijn daarom op video opgenomen en de beelden hebben we laten analyseren door een wetenschapper. Die zag een groot aantal incidenten wanneer het veld vochtig was van de dauw of nat van de regen,” zegt Patrick Balemans van de KNVB. De incidenten werden gegroepeerd in tien verschillende categorieën, variërend van het overeind blijven tot volledig vallen, al dan niet met de bal, en of dit gebeurde tijdens het rennen, schieten, pasen of ontvangen. “Elke paar minuten constateerden we een incident, iets wat wij onaanvaardbaar vinden. Het type incident en incidentpercentage verschilde echter tussen de verschillende niet-gevulde en mineraalgevulde concepten en tussen de verschillende ondergronden in elke categorie, waardoor het nog moeilijker werd om overeenkomsten te vinden.”
Login met uw Grensverlegger-account om verder te lezen
Om verder te kunnen lezen:Of login als u al abonnee bent |