Het beste optreden in het Santiago Bernabeu stadion; de altijd groene grasmat

Sinds het Santiago Bernabeu-stadion zijn hightech ondergrondse grasgroeisysteem in gebruik heeft genomen, hebben de toeschouwers het alleen nog maar over waarvoor ze daadwerkelijk komen: de spelers van Real Madrid FC. Zorgen of klachten over het gras, behoren tot het verleden.

Net als veel andere gecombineerde sport- en evenement stadions zijn de omstandigheden van het Santiago Bernabeu-stadion niet bevorderlijk voor een natuurlijke grasmat. De hoge tribunes rondom het veld verstoren de luchtstroom naar de grasmat en ontnemen deze het broodnodige zonlicht.

Technologie kan een uitkomst bieden maar alleen slimme en goed onderzochte technologie kan een verschil maken. Waar de plaatsing van grote ventilatoren zuurstof kan doen aanvullen en de temperatuur kan doen verlagen is voor het repliceren van de zon meer nodig dan het plaatsen van een verlichtingsinstallatie.

Dat wordt zeker belangrijk wordt het gras tijdens niet-sportevenementen, voor gedurende langere tijd, in een ondergrondse bunker wordt geplaatst.

Multifunctionele (sport)tempel

Het Santiago Bernabeu-stadion is eigendom van Real Madrid FC. Om zijn positie als één van de rijkste clubs ter wereld te behouden en zelfs te verbeteren, heeft de club onlangs het verouderde voetbalstadion omgebouwd tot een moderne, multifunctionele evenemententempel.

Alle faciliteiten werden geüpgraded. Ook werd er een uitschuifbaar dak geplaatst om zo, net als alle andere werken, zowel het comfort als de capaciteit van de toeschouwers te vergroten.

Zowel de architect als de evenementenplanners die ervoor moeten zorgen dat het stadion optimaal benut wordt, kregen de vrije hand. Geen van beiden hoefde zich zorgen te maken over de voorwaarden voor een gezonde grasmat of de bescherming ervan.

Een 30 meter diepe bunker onder het veld is uitgerust met een scala aan hightech technologie om de grasmat van alles te voorzien dat het nodig heeft om perfect te blijven. De technologie is verbonden met ‘het internet van gras’.

‘Perfect licht’ centraal

De belangrijkste technologie zijn de RHENAC Sports CLS LED-grasgroeilampen. Deze technologie onderscheidt zich doordat deze het Complete Light Spectrum (CLS) exact kan nabootsen. Licht nabootsen is een zeer delicaat proces en is vooraf zorgvuldig bestudeerd door moederbedrijf RHENAC GreenTec AG uit Hennef, Duitsland, voordat die besloot de ongedane kennis te vertalen naar grasteelttechnologie.

Samen met het Biocentrum van de Ludwig-Maximilian Universiteit in München heeft RHENAC GreenTec AG ruim 10 jaar lang de interactie tussen gras en licht bestudeerd. In dit onderzoek is vastgesteld hoe licht een rol speelt bij het ontkiemen van graszaad, de groei van biomassa, de wortelgroei en de toename van de grasdichtheid. RHENAC GreenTec AG was de eerste die een dergelijk onderzoek deed en is nog steeds de enige met een grondig inzicht in deze interacties.

Via haar merk RHENAC Sports LED is RHENAC GreenTec AG er succesvol in geslaagd deze kennis en inzicht te vertalen naar technologie die het benodigde licht en de lichtintensiteit produceert.

Een lichtshow ten behoeve van gras

RHENAC GreenTec AG stelde vast dat gras het complete lichtspectrum nodig heeft om een gezond veld te produceren en te behouden. Daartoe behoort ook een bepaalde dosis ultraviolet en infrarood. LED-technologie is hiertoe in staat omdat deze, in tegenstelling tot HPS-systemen, het hele kleurengamma kan produceren. LED-technologie is ook in staat om dezelfde technologie te gebruiken om verschillende kleuren te produceren voor verschillende momenten en om de gevraagde kleur onmiddellijk te leveren.

Een rode kleur helpt de graszaden te ontkiemen en verhoogt de biomassa. Blauw licht verhoogt de grasdichtheid en bevordert de wortelgroei. Blauw licht beperkt ook de groeilengte van het gras en, als bijwerking, de vatbaarheid van het gras voor ziekten.

Dankzij de CLS LED-technologie van RHENAC Sports LED kan het veld van het Santiago Bernabeu-stadion zo lang als nodig in de bunker worden bewaard waardoor de stadionexploitant de stadionkom ook kan gebruiken voor het organiseren van niet-sportevenementen voor de massa.

Het internet van gras

Alle technologie in de ondergrondse bunker is met elkaar verbonden. De slimme monitoringtechnologie (in afwachting van een patent) van RHENAC GreenTec AG stelt de exacte behoeften van de plant vast door de plant zelf en z’n toestand te analyseren. Gras groeit alleen als de lichtintensiteit, voedingsstoffenniveaus, vochtgehalte en temperatuur perfect in balans zijn. De monitoringseenheid zorgt ervoor dat dit, daar waar nodig, automatisch wordt aangevuld.

Het Santiago Bernabeu-veld is opgedeeld in 50 verschillende secties. De monitoringunit kan de benodigde hoeveelheid water of vloeibare meststoffen aanpassen en automatisch de verlichtingsinstellingen van de RHENAC Sports LED-units aanpassen. Dit kan voor alle secties gezamenlijk worden gedaan, of alleen voor die secties die extra aandacht vragen.

De doelgebieden aan weerszijden van het veld zijn perfecte voorbeelden van delen van het veld die intensievere ondersteuning nodig hebben om het hele seizoen in goede conditie te blijven.

De lichtinstellingen kunnen zelfs worden aangepast om het gras het extra licht te geven dat het nodig heeft om gezond te blijven maar dat de lengtegroei juist voorkomt. Daarbij dragen de RHENAC Sports LED-units ook bij aan het bedrijfsresultaat omdat hierdoor de behoefte aan andere apparatuur of activiteiten wordt verminderd. Het verminderen van de noodzaak om het veld te maaien voorkomt ook dat de grasplant beschadigd raakt en als zodanig ten prooi valt aan schimmels en ziekten.

Beter resultaat

De perfect uitgebalanceerde aanvulling van water of voedingsstoffen die mogelijk wordt gemaakt door de RHENAC GreenTec AG-monitoringeenheid en de verminderde behoefte aan energieverbruik om warmte toe te voegen of te onttrekken, de robotmaaiers op te laden of licht te leveren dat in feite niet nodig is, vermindert de onderhoudskosten van het veld. Het verkleint ook de ecologische voetafdruk van het stadion. Aan de andere kant kunnen alle teams van de club op het hoogste niveau blijven presteren.

Hoewel Real Madrid FC vooral bekend staat om haar voetbalteam van mannen die al tientallen jaren furore maken, heeft de club ook een ambitieus dameselftal. Verder heeft Real Madrid ook een basketbalclub die deelneemt aan de hoogste Spaanse en Europese basketbalcompetities.

Last but not least biedt de gemakkelijke toegang, de omliggende hotels en de gunstige locatie in de stad, het Santiago Bernabeu Stadion voldoende mogelijkheden om andere evenementen zoals shows en concerten te organiseren.

Met de renovatie van het Santiago Bernabeu-stadion heeft de club nu de basis voor een gezonde financiële toekomst voor de evenemententempel. De investering in de CLS-technologie van RHENAC Sports LED zorgde ervoor dat het podium van gras, er altijd en optimaal zal staan.

Overal megasportevenementen organiseren

In het Santiago Bernabeu Stadion in Madrid laat RHENAC GreenTec AG, dankzij haar RHENAC Sports LED-producten, zien dat het mogelijk is geworden om altijd een goed, gezond grasveld te hebben, ongeacht of het gras zich in een buitenlocatie of in een volledig afgesloten omgeving bevindt.

Noch de grote indoorstadions waar straks het Wereldkampioenschap voetbal 2026 in Noord-Amerika wordt gehouden, noch de warme omstandigheden in het Midden-Oosten of de natte omstandigheden in het Verre Oosten, die allemaal bovenaan de shortlists staan voor het organiseren van grote voetbaltoernooien na 2026, zouden een effect moeten hebben op de kwaliteit van de grasmat wanneer ze van de RHENAC Sports LED CLS-technologie gebruik maken.

Dankzij de mogelijkheid om zonlicht na te bootsen en het internet van gras, kunnen de RHENAC Sports LED-producten altijd het benodigde gras produceren, zelfs binnen de beperkte tijd die beheerders hebben om een goed veld te realiseren.

Real Madrid FC heeft een roemruchte geschiedenis als voetbalclub. Door de jaren heen is de club uitgegroeid tot één van de rijkste clubs ter wereld en een sterk merk.

Hun renovatie van het Santiago Bernabeu Stadion, maar belangrijker nog, de investering in RHENAC Sports LED, zal een altijd gezond veld garanderen, omdat deze technologie zal helpen beter te reageren op wat het gras nodig heeft en het gebruik van andere apparatuur te optimaliseren. Belangrijker nog is dat het de locatie zal helpen een multifunctionele tempel te worden en dat de club zal uitgroeien tot een megamerk.

Geef een reactie