CarpetBeater gecertificeerd

Keuringsinstantie Kiwa heeft de kwaliteit van het werken en het resultaat van het uitkloppen van door CarpetBeater verwijderd kunstgras, gecertificeerd.

Kunstgras in de eredivisie

Keuringsinstantie Kiwa heeft de kwaliteit van het werken en het resultaat van het uitkloppen van door CarpetBeater verwijderd kunstgras, gecertificeerd.

De certificering is belangrijk voor zowel aannemers als afnemers om aan te tonen dat er ‘schoon’ is gewerkt en dat er een zuiver kunstgrastapijt is opgeleverd of aangeschaft.

“Het certificaat stelt dat de houder op een gecontroleerde manier het veld aanpakt en dat de rollen kunstgras die zij hebben verwijderd, geschikt zijn voor voortgezet hergebruik,” zegt Jan Klapwijk van Kiwa.

CarpetBeater claimt dat het eindresultaat van een door hen verwijderde kunstgrasmat, een 99,9% schone mat is. “Vanwege alle aandacht voor microplasticvervuiling, ligt tegenwoordig ook de werkwijze van aannemers bij een renovatie van een kunstgrasveld onder een vergrootglas. Dit certificaat bewijst dat wij alle infill uit de mat verwijderen en, dus, een schone mat opleveren,” zegt Carl Rennen van Carpetbeater.

Geschikt voor voortgezet hergebruik

CarpetBeater lift de mat, met infill en al, en klopt deze ter plekke uit. Op die manier kunnen de verschillende componenten milieuveilig en schoon naar elders worden getransporteerd. Dat kan een erkende verwerker zijn maar, als het aan Rennen ligt, ook naar een andere sportlocatie of gebruiker.

“Er is veel belangstelling voor deze kunstgrasmatten omdat die vaak nog prima elders kunnen worden gebruikt. Dat kan zijn voor een kunstgrastrapveldje maar we hebben ook veel vraag van particulieren en ondernemers.” Rennen juicht voorgezet hergebruik van goede kunstgrasmatten toe omdat dat voorkomt dat er nieuw kunstgras moet worden geproduceerd. Volgens hem kunnen veel matten nog lang mee, ook al voldoen ze niet altijd meer aan de sporttechnische eisen waarvan sportbonden willen dat ze daar aan voldoen. “Je hoeft dus geen nieuwe olie op te pompen en stoot zo ook geen extra CO2 uit.”

Hij schat dat de markt voor tweedehands kunstgras meer dan 500.000m2 groot is. “Dat is wat wij nu al elders kunnen afzetten. De rest van wat wij opruimen moet namelijk verplicht van de gemeente naar een verwerker.” Die markt zou dus bijna een derde zijn van het kunstgras dat jaarlijks in Nederland wordt gerenoveerd.

Het certificaat is tenminste drie jaar geldig. “Het is een zogenaamd Innovatiecertificaat dat 3 jaar geldig is. Daarna kan het eenmalig verlengd worden als Kiwa van mening is dat er nog altijd sprake is van een innovatie. Als dat niet langer zo is, dan kan het certificaat worden aangepast naar een gewoon Kiwa- of Komocertificaat,” stelt Jan Klapwijk.

Het certificaat van CarpetBeater is niet hetzelfde als de certificering die Kiwa in 2020 aan GBN AGR uitreikte. Bij GBN AGR is het recyclingsproces en de omzetting naar plastic korrels gecertificeerd. Recyclelaar Re-Match, in Tiel, is niet door Kiwa gecertificeerd.


Geef een reactie