Eerste doorzaaironde sportvelden staat voor de deur

Hoe zijn de sportvelden de winter uitgekomen? Dat is met de meteorologische start van het voorjaar op 1 maart de belangrijkste vraag die we ons moeten stellen. Hoe eerder we immers het grasbestand op beschadigde velden weer op orde hebben, hoe meer speeluren we erop kunnen draaien. Wie de Triple3-methode van Advanta toepast kan snel aan de gang met de eerste doorzaaironde, zelfs als de temperatuursom nog niet is bereikt. Daarmee neem je een voorsprong op het groot onderhoud en ben je veel minder afhankelijk van dat ene moment waarop dan ook alles moet meezitten.

Volgens grasspecialist Job Steunenberg van Advanta moeten we de seizoenen maximaal benutten voor herstel. Te vaak ligt de nadruk nog op de zomer, op de opknapbeurt na de competitie. Maar die periode wordt alleen maar korter en valt steeds vaker samen met droogte. Gespreid doorzaaien over het jaar heen verlicht die druk en vergroot de slagingskansen van het sportveldonderhoud aanzienlijk. “Het is hoog tijd om te wisselen”, stelt Steunenberg. “Met een groeiseizoen dat door de opwarming een maand langer is, kan dat ook. Een andere aanpak en werkwijze zijn bovendien hard nodig om de uitdagingen in het fieldmanagement het hoofd te bieden.”

Steeds de beste kieming, groei en vestiging

De afgelopen jaar geïntroduceerde Triple3-methode van Advanta gaat uit van drie doorzaaimomenten met verschillende grastypen en -mengsels. “We zetten per seizoen in op maatwerk, dus op de juiste combinatie van soorten teneinde steeds de beste kieming, groei en vestiging te bewerkstelligen”, legt Steunenberg uit. “Voor het vroege voorjaar is dat tetraploïd Engels raaigras in de vorm van Recover 4 Tetra Advance. De tetra-component in dit mengsel is een koudekiemer die al bij lagere bodemtemperatuur aanslaat. Zo’n eerste vroege doorzaaironde is pure winst; het zorgt voor een voortijdig gesloten mat die vroegkiemende onkruiden en ongewenste grassen buiten de deur houdt.”

Veldbeemd in de mat brengen

Triple3 volgend, grijp je het tweede doorzaaimoment halverwege het seizoen aan om zoveel mogelijk veldbeemd in je mat te krijgen, al dan niet in combinatie met het groot onderhoud. Deze grassoort maakt het veld met zijn ondergrondse uitlopers ijzersterk en beter weerbaar tegen droogte. “Via DDS-precisiezaai en onze speciaal daarvoor ontwikkelde grasmengsels zijn er tegenwoordig hele goede mogelijkheden om de veldbeemdcomponent onafhankelijk van Engels raaigras minder diep en in idealere dosering in de grond te brengen”, stelt Steunenberg. De herfst laat zich tenslotte tot laat in het jaar (ook hier profiteer je van de meerwaarde van tetraploïd gras) benutten voor het laatste herstelwerk, zodat de mat goed gesloten en in goede conditie de winter ingaat.

Toekomstbestendige velden

Samenvattend creëer je met deze nieuwe aanpak van het sportveldonderhoud de beste uitgangspositie om velden jaarrond gesloten te houden. Wanneer het grasbestand in de basis goed blijft, betaalt dit zich uit in minder onderhoudskosten en meer speeluren. “In die zin wapen je je met deze methodiek veel beter tegen de impact van het veranderende klimaat en de Green Deal. Je zet in op weerbare, toekomstbestendige sportvelden”, zo besluit de grasspecialist.

Geef een reactie