Zuur water nekt veld Lotto Park
Het stadionveld van voetbalclub Anderlecht in Brussel oogt slecht en dat komt vooral door de hoge zuurgraad van het Brussels stadswater. Een zuiveringsinstallatie moet oplossing brengen.
Coach Brian Riemer trok na de Europese thuiswedstrijd tegen Dinamo Minsk aan de bel. “We zijn eind augustus en onze kleedkamer ligt vol met stukken aarde. Zoiets verwacht je in de winter door de barre weersomstandigheden, maar toch niet in de zomer. De mat speelt in ons nadeel. Mijn spelers moeten de bal twee, soms drie keer controleren. Daardoor ziet het er bij momenten klungelig uit.”
Afgelopen weekend deed de keeper van Charleroi, Mohamed Koné, nog een extra duit in het zakje. “Zelfs in de Franse tweede klasse zag ik nooit een veld dat er zo slecht bij lag”, zo merkte de goalie op.
Verticuteren en doorzaaien
De mat staat onder constante toezicht van Raw Stadia. Die stelt dat het veld voldoet aan alle sporttechnische voorwaarden, behalve aan de grasdichtheid.
Het grasteam heeft de mat nu geverticuteerd en doorgezaaid en hoopt de (optische) achterstand nog voor de winter in te halen.
Niet nieuw
Vorig jaar had het stadionveld te maken met een schimmel in de bovenlaag. Dat is aangepakt door tijdens de winter het veld door te zaaien en extra grasgroeilampen op het veld te plaatsen. Die moesten het nieuwe gras een betere kans geven om zich te zetten.
Dat leek te werken. Dit voorjaar was de mat zoals deze werd geacht te zijn.
Renovatie onvoldoende?
Afgelopen zomerstop is het veld grondig aangepakt. De hele toplaag is eraf gehaald en opnieuw ingezaaid. Alleen de kunstgrasvezels van de hybridemat bleven staan. Ondanks de investering van 300.000 euro, zijn er nu dus toch weer problemen ontstaan.
Anderlecht zoekt die nu in het stadswater van de Belgische hoofdstad.
Daar blijken de pH-waardes van veel te hoog te liggen. Vanwege die hoge pH-waarde lossen bepaalde mineralen, zoals calcium en magnesium, minder goed op in het beregeningswater. Dat heeft weer een invloed op de inworteling van het gras.
Nu is er geïnvesteerd in een nieuwe waterzuiveringsinstallatie die de zuurtegraad van het stadswater verlaagd voordat het voor de beregening wordt benut.
Alleen Anderlecht
Brussel kent nog meer stadions maar zowel bij Union, RWDM als bij het Koning Boudewijnstadion heeft men geen last van de hoge pH-waardes in het stadswater. In die stadions is de grondslag anders.
Vorig jaar had het Koning Boudewijnstadion echter ook last van een waterprobleem. U leest daar alles over in dit artikel.