Weesp krijgt eerstedry turf top-hockeyveld ter wereld

Op het complex van MHC Weesp zijn de voorbereidingen gestart voor de aanleg van het eerste top-hockeyveld ter wereld dat de karakteristieken heeft van een waterkunstgrasveld maar dat niet beregend hoeft te worden.

Greenfields Pure EP

Op het complex van MHC Weesp zijn de voorbereidingen gestart voor de aanleg van het eerste top-hockeyveld ter wereld dat de karakteristieken heeft van een waterkunstgrasveld maar dat niet beregend hoeft te worden.

Het veld wordt gelegd door CSC Sport en afgewerkt met een mat van Greenfields. In de nieuwe mat zijn de vezels, min of meer, ondersteboven getuft. In plaats van dicht op elkaar getufte sprieten die rechtovereind staan, spelen de spelers straks op een lusvormige vezel. Volgens fabrikant Greenfields biedt die vezelvorm dezelfde bal-veld, speler-veld en stick-veld karakteristieken als dat spelers gewend zijn op een waterkunstgrasveld. In dit artikel leest u hoe die karakteristieken zijn vastgesteld.

Drinkwater onder druk

De start in Weesp viel nagenoeg samen met een oproep van het RIVM aan de overheid om snel in te grijpen om de drinkwatervoorziening in ons land op peil te houden. “Als er niets gebeurt, is er in 2030 naar verwachting bij alle tien drinkwaterbedrijven sprake van een tekort”, schrijft het RIVM. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de gemiddelde Nederlander per dag 128 liter water verbruikt. Als het aan het RIVM ligt moet dat volume worden teruggebracht tot rond de 100 liter per persoon per dag. Tijdens de grote droogte in Kaapstad, Zuid-Afrika van 2017-2019, mochten bewoners slechts 50 liter per persoon per dag consumeren. Dat is 18 kuub per jaar.

Sportvelden.info heeft begrepen dat de FIH op dit moment de laatst hand legt aan nieuwe eisen

In de presentatie die Matthijs Verhoef van CSC Sport hield tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties in Houten, op 9 maart, hield hij zijn toehoorders voor dat een waterkunstgrasveld voor hockey, jaarlijks zo’n 3300 kuub water verbruikt. Ter vergelijk: een Olympisch zwembad bevat 2500 kuub.

Nieuw beleid

Hoewel Nederland geen water tekort kent en, per saldo, jaarlijks meer neerslag heeft dan 100 jaar geleden, ervaren we hier wel problemen met de beschikbaarheid en kwaliteit van het water. De Nederlandse hockeybond KNHB onderschrijft daarom de ambitie van de Internationale Hockey Federatie (FIH) om de afhankelijkheid van water voor kunstgras (voor hockey) terug te dringen. In 2018 heeft de FIH heeft de kunstgrasindustrie opgeroepen om uiterlijk 2028 nieuwe producten te introduceren. Dan wil de FIH tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles haar hockeywedstrijden definitief op zo’n nieuwe mat spelen. Het WK Hockey dat Nederland met België in 2026 organiseert zal worden aangegrepen om dit soort oplossingen al in de praktijk te toetsen. Met de installatie van de nieuwe mat lijkt het hockeycomplex van MHC Weesp een voorschot te nemen op het accommoderen van wedstrijden of trainingen voor de deelnemers.

Nieuwe norm

De introductie van een kunstgrasveld dat de karakteristieken heeft van een waterkunstgrasveld maar dat niet beregend hoeft te worden, vereist ook de aanpassingen van de verplichtte veldtesten en normen die de autoriteiten nastreven. Sportvelden.info heeft begrepen dat de FIH op dit moment de laatst hand legt aan nieuwe eisen. Naar verwachting zal de FIH van de nieuwe mat verwachten dat de balsnelheid minimaal 60% blijft van de aanvankelijke snelheid. De balstuit mag tussen de 100 en 400 mm zijn terwijl de rotatiefrictie voor de schoen tussen de 25 en 45 Nm zou moeten liggen. Voor de eisen aan deformatie zouden de grenzen tussen de 4 en 9 mm liggen. Zodra de FIH dit definitief heeft bevestigd, kunt u dat hier op Sportvelden.info teruglezen.

Goedkoper alternatief

Nederland telt op dit moment 704 waterkunstgrasvelden waarvan een groot aantal nog maar recent is aangelegd. Clubs die toch een lagere afhankelijkheid van water willen nastreven zonder hiervoor een nieuwe mat te moeten aanleggen, zouden dit alternatief kunnen overwegen. De FIH erkent inmiddels dat haar hang naar kunstgras voor tophockey dat minder afhankelijk van water is, niet alleen bereikt kan worden door ’n nieuwe matten te ontwikkelen.

Geef een reactie