Wat ziet u hier: oktober 2023

Vraag

Hoeveel microplastics bevat een gemiddeld derde generatie kunstgrasveld aan het einde van haar leven?

Microplasticvervuiling door kunstgras

Antwoord

Volgens de EMEA Synthetic Turf Council (ESTC) bevat 1 m2 (end-of-life) kunstgras zo’n 500.000 deeltjes microplastics. De officiële definitie van een microplastic is elk polymeerdeeltje kleiner dan 5 mm, of, in het geval van garenslijtage, een filamentdeeltje dat kleiner is dan 15 mm.

Over het aantal van 500.000 deeltjes kunt u discusieren. Veel hangt namelijk af van de poolhoogte van het tapijt, de kwaliteit van het gebruikte polymeer en de Dtex van het garen.

Maar ongeacht of de werkelijkheid in de buurt van dit specifieke getal komt, blijft het een feit dat elk microplastic dat in het milieu wordt aangetroffen, als vervuilend wordt beschouwd.

Veel microplasticdeeltjes zijn met het blote oog te zien maar een nog groter deel is voor de mens niet visueel waarneembaar.  Maar de autoriteiten hebben de mogelijkheid om in water microplasticstukjes te identificeren die een 2000ste van een millimeter groot zijn. Het spreekt voor zich dat ze actie ondernemen als ze een vervuiler kunnen traceren.

Hier kunt u onze laatste update lezen over wat er wordt gedaan op het gebied van het terugdringen van microplasticvervuiling door vezelslijtage.

Geef een reactie