Warme seizoengras besproken
Warme seizoengrassen vragen een ander onderhoudsregime dan de grassen die we traditioneel kennen. De Griekse voetbalcompetitie organiseerde onlangs een kennisevent om inzichten en ervaringen uit te wisselen. Gezien de klimatologische ontwikkelingen is die kennis ook nuttig voor hier.
Wie het WK voetbal aandachtig gevolgd heeft, heeft kunnen zien hoe uitdagend het is om in landen met een warm klimaat, een goede voetbalmat te realiseren. Naarmate het toernooi vorderde, werden de verschillende onderhoudsteams steeds meer op de proef gesteld om de velden te prepareren. Het is een uitdaging waar groundsmen in de meeste competities rond de Middellandse Zee maar al te vertrouwd mee zijn. De Griekse Super League bracht ze bij elkaar om erover te praten en een beter beeld te krijgen van de beschikbare technologie en oplossingen die hen daarbij kunnen helpen. “Veldbeheerders moeten met weinig middelen maar veel wettelijke beperkingen problemen overwinnen. Zo is het gebruik van sommige pesticiden of kunstmest die elders ter wereld algemeen worden gebruikt, hier niet toegestaan,” zo merkte Pierre Kosmidis, mediamanager van de Griekse Super League, op bij aanvang van het evenement. Vervolgens lichtte consultant Antonis Grimotsis van Grassform toe hoe ze de kwaliteit van de Griekse velden stap voor stap verbeteren. “We testen en meten voortdurend de kwaliteit van het veld voordat we besluiten welke activiteiten we ondernemen,” zo merkte hij op voordat hij een keur aan internationale sprekers liet toelichten welke technologieën daarvoor beschikbaar zijn.
Neem de tijd
Onder hen Ben Corby, sportgrasmanager bij Desert Group. “In de Verenigde Arabische Emiraten zijn gemiddelde dagtemperaturen van 40-45 graden Celsius met 75% luchtvochtigheid tijdens de zomer niet ongebruikelijk. In de winter kan het dan 20-25 graden Celsius met 60% luchtvochtigheid zijn,” zei de veteraan met 15 jaar ervaring in het aanleggen en onderhouden van sportvelden in het Midden-Oosten. Velden worden hier soms meer dan 20 uur per week gebruikt. “We krijgen slechts tot 100 mm regen per jaar, waardoor beregening essentieel voor ons is. Sommige locaties verbruiken wel 100.000 liter water per dag.” De VAE gebruikt voornamelijk gezuiverd afvalwater om sportvelden te irrigeren. De meeste velden hebben 100% op zand gebaseerde profielen waar organische stoffen aan zijn toegevoegd. Corby adviseert om elke 7 tot 14 dagen ten minste één onderhoudsdag te besteden aan activiteiten zoals beluchting, verzorging en voeding. Velden die meer dan drie uur per dag worden gebruikt, hebben twee tot drie dagen onderhoudsmomenten per week nodig. Hij waarschuwde het publiek dat warme seizoengrassen of doorgezaaide graszoden een zeer dikke viltlaag kunnen krijgen vanwege de uitloperachtige groeiwijze. “Ze kunnen ook gemakkelijk korrelig worden als ze steeds in dezelfde richting worden gemaaid.” In zijn presentatie presenteerde hij diverse onderhoudswerkzaamheden en de geadviseerde frequentie om het veld in goede conditie te houden.
Carlos Venegas, groundsmen bij de Spaanse voetbalclub Sevilla F.C., benadrukte de noodzaak van het doorzaaien en besprak hoe hiermee om te gaan. “Twee maanden voor het doorzaaien stoppen we met het gebruik van groeistoffen. De toevoeging van stikstof en kunstmest wordt één maand voordat we doorzaaien gestopt,” zei hij. In het ideale geval gebruikt hij holle pennen voor het beluchten en agressief verticuteren (in twee richtingen), sleufzaaien, topdressing en het bemesten van het veld om het project af te ronden. Venegas adviseerde om het veld minimaal drie weken te laten rusten en te zorgen voor een goed voedingsplan.
Duurzaam veldbeheer
Adam Witchell, hoofd groundsman van Harlequins rugbyclub in Engeland en Matthew Le Brun van Advanced Grass Solutions bespraken elk een onderdeel van de onderhoudspraktijken in het Twickenham-stadion in het VK. Le Brun legde uit hoe het stadion de nematodenpopulaties onder controle houdt en de microbiële aantallen in de bodem verhoogde, terwijl Witchell de punten van duurzaamheid en biologisch beheer naar voren bracht. Hij is fel gekant tegen het gebruik van chemicaliën. “Het is buitengewoon hoeveel gezondheidsproblemen verband houden met pesticiden,” zo waarschuwde hij het publiek. “Kankers, neurologische problemen en geboorteafwijkingen zijn enkele van de meest dramatische, maar ook toegenomen astma-aanvallen en huidaandoeningen eisen een enorme tol.” Hij wees er ook op dat pesticiden op verschillende manieren onbedoelde de omgeving kunnen vergiftigen: ze kunnen in de buurt van waterwegen worden gemorst of door aan de schoenen te kleven, mee naar binnen worden genomen. Witchell pleitte voor het gebruik van biologische voedingsproducten. “Bionutritional-producten bevatten calcium en magnesium en andere voedingsstoffen zoals schimmels en nuttige microben. De schimmels en nuttige microben helpen de opname van deze voedingsstoffen,” zo legde hij uit. “Stikstofbindende bacteriën helpen bijvoorbeeld stikstof uit de lucht of stikstof die in de bodem zit opgesloten, af te breken en om te zetten in nitraat. Dat is bruikbaar voor de plant.” Zijn advies is om een biologieplan op te stellen. “Dit beschrijft onze doelen en wat we gebruiken.” Hoewel aanvullende steun zeker zal helpen, “zullen goede culturele praktijken een ziekte-uitbraak helpen verminderen”, benadrukte hij. Het is echter een praktijk die in gebieden met hoge temperaturen extra steun nodig heeft, zo beweerde Marcela Muñoz, een turf business manager bij Bion International. “Klimaatverandering, een uniek kunstmatig microklimaat, kostbare waterbronnen, kortere tijdsperioden voor grasherstel en een hoge vraag naar kwaliteit, evenals snellere spel- en speelbaarheidsparameters, stimuleren innovaties in waterbeheer”, legde ze uit terwijl ze verwees naar wetting agents. “Deze zijn verkrijgbaar als vloeistof, korrels of tabletten. Sommige zijn synthetisch en andere zijn biologisch. Deze laatste moeten in de EU nog geregistreerd worden.” De wetting agent verbreekt de hydrofobiciteit en verhoogt de uniformiteit van het bodemvochtgehalte, wat resulteert in een toename van de kieming en de snelheid van vestiging. Echter, met meer beperkingen op komst, adviseerde ze voor een agronomisch geïntegreerde aanpak om een maximaal resultaat te garanderen.
Meer radicale ingrepen
Sprekers Andre Wolbrink van Greenfields en Xavi Tordera van SGL presenteerden meer radicalere oplossingen. Wolbrink besprak hun XtraGrass hybridesysteem. Een Xtragrass-veld heeft 5-10% kunstgrasvezels die geweven zijn in een open, biologisch afbreekbare backing. Waar een Xtragrass-veld in koude seizoensklimaten overwegend een zandwortelzone-toplaag heeft van minimaal 15 cm dik, voegt Greenfields bij installaties op plekken met warme temperaturen, een grindlaag. “Dit om een USGA-specificatie met een zwevende grondwaterspiegel mogelijk te maken,” zei Wolbrink. “Een stadionveld kan tot 50 uur per jaar worden gebruikt, terwijl een veld dat voor zowel wedstrijden als trainingen wordt gebruikt, tot 400 uur per jaar kan worden gebruikt. Als het veld uitsluitend voor training wordt gebruikt, kun je er veilig tot 600 uur per jaar gebruik van maken,” zo merkte hij op. “Dankzij XtraGrass kan die frequentie drie keer zo hoog liggen,” zo voegde hij eraan toe. Naast het bestrijken van een heel veld, wordt XtraGrass ook vaak gebruikt om alleen slijtagegevoelige delen zoals strafschopgebieden en grensrechterloopstroken te versterken.
Xavi Tordera weet maar al te goed welke schade een veld kan oplopen. De consultant voor SGL in Spanje noemde slijtage als gevolg van wedstrijden, grasschade als gevolg van evenementen, verminderde groei als gevolg van klimatologische omstandigheden of schaduw, evenals ziekten als mogelijke redenen waarom velden moeite kunnen hebben met het in stand houden van een gezonde mat. Hun grasgroeiverlichtingssysteem kan gras doen herleven, zelfs nadat het voor een concert 5 dagen afgedekt is geweest. Onlangs is hun productassortiment uitgebreid met industriële ventilatoren en ondersteuningstechnologie op basis van infrarood. De SGL-technologie, ooit ontwikkeld door een Nederlandse rozenkweker, gebruikt specifieke instellingen om warme seizoensgrassen te ondersteunen. “Paspalum vereist een temperatuur van 15 graden Celsius en 20-30 mol licht per vierkante meter per dag, terwijl Engels raaigras een temperatuur van 5 graden Celsius en 9 tot 15 mol licht per vierkante meter per dag nodig heeft,” legde hij uit. Gegevens van sensoren en speciale meetstations worden ingevoerd in een dashboard van waaruit het systeem wordt aangestuurd.
Een blik op de toekomst
Oliver Deeming van Tottenham Hotspur FC presenteerde de afgevaardigden wat technologie en geavanceerde oplossingen samen kunnen bereiken. Het nieuwe Tottenham Hotspur-stadion wordt eenmaal per jaar van een nieuwe Tarkett Playmaster-veld voorzien. Net als de Greenfields Xtragrass is de Playmaster een lay-and-play-oplossing. Het stadion maakt gebruik van 864 SGL hogedruk natriumlampen om voldoende licht te produceren op momenten dat de zon het laat afweten of wanneer de mat is ondergebracht in de bunker. Het Tottenham Hotspur-stadion was het eerste stadion ter wereld waar een speciale interne opslag voor het werd geïntroduceerd waar het gras kan worden ondergebracht terwijl het stadionveld voor andere evenementen wordt gebruikt. In het Santiago Bernabeu-stadion van Real Madrid wordt momenteel gewerkt aan een vergelijkbaar systeem. “In deze gecontroleerde omgeving gebruiken we plantengroeiregulatoren om de groei te onderdrukken en de levensduur van fungiciden te verlengen,” legt Deeming uit. De graslengte wordt op 17 mm gehouden met behulp van robotmaaiers.
Gerespecteerd op zijn eigen manier
Volgens Pierre Kosmidis, de mediamanager van de Griekse Super League, zijn de FIFA/UEFA-kwaliteitsnormen de uitgangspunten voor stadionvelden in Griekeland. “We gebruiken het vijfsterrenbeoordelingssysteem van Propitch,” zei hij daarover. “De velden in de Super League behalen momenteel gemiddeld 3 sterren, waarbij 5 van de 14 stadionvelden meer dan 4 sterren hebben.” Het Propitch-concept werd uitgelegd door Niall MacPhee en zijn collega Ian Craig van ProPitch. “Warme seizoen- en koude seizoen grassen worden verschillend gescoord in het systeem,” merkte Macphee op. “Het beoordelen van de grasmat is belangrijk omdat het de gebruikersveiligheid, prestaties en duurzaamheid van het veld garandeert,” voegde hij eraan toe. Dankzij een app op een mobiele telefoon hebben terreinmannen altijd hun gegevens bij de hand. Het ProPitch-concept faciliteert verschillende soorten beoordelingen. “De ProPitch Lite-beoordeling stelt terreinbeheerders in staat om snel basisgegevens te verzamelen over de graskwaliteit en de prestaties van het veld. De ProPitch 15- en ProPitch 18-beoordelingen bouwen daar op voort,” aldus Ian Craig. Hij herinnerde de afgevaardigden eraan dat een goed veld een stevige, snelle en vlakke ondergrond is waarop spelers goed uit de voeten kunnen en die er goed uitziet.
Uit de opkomst blijkt dat er een groeiende belangstelling is voor warme seizoensgrassen. Voor wie er niet bij kon zijn maar meer wilt weten: u vindt alle presentaties hier.