Waar blijven de mineraal gevulde en non-fill oplossingen?

De Sportproductenlijst kent zo’n 400 verschillende kunstgrassystemen voor voetbal maar slechts drie daarvan zijn mineraal gevulde systemen terwijl het eerste non-fillconcept nog door de verplichtte praktijkkeuring moet komen. Hoe komt dat, want de wens vanuit de markt lijkt toch wel overduidelijk?

Vraag een ambtenaar sport of sportveldbeheerder waar zijn voorkeur ligt qua kunstgras voor voetbal en het antwoord zal veelal luiden; bij de non-fill / mineraal gevulde oplossingen. Als motivering wijzen ze op de beperkte impact op het milieu vanwege het ontbreken van polymere infills en, bovenal, de vermeende verminderde noodzaak voor onderhoud. Maar volgens Patrick Balemans van de KNVB is juist die noodzaak voor onderhoud de reden waarom het aantal goedgekeurde systemen nu nog beperkt is. “We zien dat de mineraal gevulde velden meer onderhoud nodig hebben dan dat aan de voorkant werd gedacht. Men moet toch frequent en intensief onderhoud plegen om aan de norm te voldoen.” Volgens hem blijkt dat velden die onvoldoende onderhouden worden, op termijn op meerdere aspecten niet door de keuringen komen. Zowel Edel Grass als Tarkett Sports die met één, respectievelijk twee mineraal gevulde systemen inmiddels in de Sportproductenlijst zijn opgenomen, stellen dat het stabilisatiezand onderin de mat ‘frequent’ met een aerator moet worden los gehouden. Zij spreken van een frequentie van tenminste één keer per maand. Balemans meent dat die frequentie nog wel hoger mag. “Anders verhardt je systeem waardoor de spelers kunnen gaan klagen.” Zijn inzet is daarom een herhaling van de geschiedenis te voorkomen toen begin deze eeuw kunstgras aanvankelijk werd weggezet als ‘een sportveld dat geen onderhoud vraagt’. Een claim waarop de leveranciers later moesten terugkomen en die de acceptatie van kunstgras voor sport onnodig heeft vertraagd.

Onduidelijke discrepanties

Behalve de vaststelling dat de mineraal gevulde systemen frequent(er) onderhoud nodig hebben, loopt men bij veel innovatievelden ook tegen een ander probleem aan. “We hebben nu gevulde systemen met kurk, hout of maïs die bij metingen allemaal voldoen aan de norm en die als benchmark moeten dienen. Maar de speler ervaart elk systeem anders. Er zijn dus zaken die we niet goed meten of die we onvoldoende meten,” zo merkt hij op. Voor de KNVB is dit belangrijk omdat zij juist het belang van de speler voorop wil stellen in plaats van nu overhaastte beslissingen nemen die juist het belang van de leveranciers dienen. Balemans zou het liefst daarom extra testen toevoegen. “Iedereen heeft het over hardheid, maar dat is juist een aspect dat we op dit moment niet meten,” zo noemt hij als voorbeeld. Maar of die er ook gaan komen, kan hij niet te zeggen. Nederland zou niet de enige zijn die overweegt om aan bestaande procedures of normen te tornen. Sportvelden.Magazine begrijpt dat FIFA, ondanks de vrijgave van haar Handboeken voor testmethodes en Testvoorwaarden eerder dit jaar, óók overweegt om deze op sommige aspecten alsnog aan te passen om zaken zo beter op elkaar af te stemmen. Onlangs heeft de Programmaraad een taakgroep ingericht die juist moet gaan kijken wat we in Nederland uit die handboeken kunnen overnemen. Misschien dat dat een internationale discussie kan opstarten over de vraag welke testmethodes heroverwogen moeten worden, of moeten worden toegevoegd.

Gedegen onderzoek

Het zijn die geconstateerde afwijkingen die het voor TenCate Grass zo moeilijk maken om haar non-fillconcept te ontwikkelen. “Of je het nu hebt over FIFA of over de KNVB, de meeste normen en standaarden zijn gebaseerd op rubbergevulde systemen,” zo merkt Colin Young van TenCate Grass op. “Door de jaren heen zijn die normen verder aangescherpt maar nu we proberen weg te gaan van dit soort systemen, komen we er achter dat sommige daarvan wel goed werken, maar andere niet.” TenCate Grass probeert nu in het KNVB-innovatieproces meer duidelijkheid te krijgen. “In dat proces ontvangen we veel feedback van de spelers en coaches maar verzamelen we ook biomechanische gegevens. Daarnaast voeren we zelf extra testen uit en we proberen die kennis nu toe te passen in ons non-fill concept.” TenCate Grass gelooft nog altijd heilig in non-fill kunstgras als oplossing voor voetbal. “In aanschafprijs is dit duurder maar vanuit Total Cost of Ownership oogpunt zal zo’n veld straks veel voordeliger zijn dan velden met organische, of met minerale infill,” zegt Rutger Schuijffel van CSC Sport. Hij rekent voor dat de prijs per speeluur uit komt op bijna 16,50 euro voor een veld waarvan gedurende 36 jaar, de toplaag drie keer vervangen wordt. “Onze mat met minerale infill kost dan 18,44 euro terwijl onze mat met kurk-infill uit komt op 19,91 euro.” In zijn berekening zijn ook de kosten voor de shockpad en voor de verwerking van de toplaag bij een erkende verwerker opgenomen. “Dat doet de prijs voor de verschillende toplagen aanzienlijk stijgen.” Waar Schuijffel een verwerkingsprijs van 3,50 euro voor de mineraal gevulde mat en zelfs 4,50 euro voor de mat met kurk infill hanteert, gebruikt hij een negatieve prijs voor de non-fill mat. “Die zal straks namelijk eenvoudiger verwerkt kunnen worden. Daarnaast kunnen, vanwege de hoge zuiverheidsgraad, de teruggewonnen materialen straks makkelijk weer opnieuw in de markt gezet worden.” Maar voordat het zover is, moet de tandem TenCate Grass, GreenFields, CSC Sport hun concept eerst nog door zowel de lab- als innovatieprocedures krijgen.

De lat te hoog?

Domo Sports Grass heeft die verplichtte labtest inmiddels wel doorlopen en zit in de laatste fase waarin momenteel twee pilotvelden worden getoetst. Bas Reinds is optimistisch dat hun product nog voor het einde van het jaar op de Sportproductenlijst verschijnt met de status ‘Goedgekeurd’ maar plaatst toch een aantal kritische kanttekeningen bij het doorlopen van het pilotproces. “Het zou ons als leverancier goed helpen als de procedure duidelijk zijn en deze niet wijzigen tijdens de pilotfase. Zo’n nieuw concept veld wordt namelijk gedurende het eerste jaar vier keer gekeurd en wordt dan geacht om steeds dezelfde waardes te halen die het geacht wordt te halen bij oplevering.

  Om verder te kunnen lezen:
Of login als u al abonnee bent
 

Geef een reactie