VSG wil energie uit kunstgras aanjagen

De Vereniging Sport en Gemeenten roept belangstellenden op om een korte vragenlijst in te vullen omtrent kunstgrasvelden die als alternatieve energiebron kunnen dienen, opdat deze haar informatievoorziening op de wensen kan afstemmen.
Inmiddels hebben meerdere Nederlandse gemeenten een kunstgras sportveld gerealiseerd dat als energiehub voor de wijk kan dienen. Bij zo’n veld wordt middels een buizensysteem in de sporttechnische laag, op warme dagen warmte aan het veld onttrokken dat elders of later benut kan worden.
Het principe wordt in dit artikel uitgelegd. Sinds dit jaar kan voor de oplossing ook subsidie verstrekt worden.
Die warmte kan tijdelijk worden opgeslagen in de aardkorst of een buffer zoals een zwembad. In dit artikel kunt u lezen hoe Gouda en Zaanstad hiermee experimenteren.
Stapelen functionaliteiten
De oplossing is aantrekkelijk omdat het functionaliteiten stapelt in een tijd waarin de druk op de vierkante meter, enorm is. Door kunstgrasvelden ook te benutten om energie op te wekken om vastgoed zo los te koppelen van het gas, neemt de meerwaarde van zo’n sportveld toe. Tegelijkertijd hoeft de gemeenten zo niet in nieuwe plannen of bouwprojecten te investeren.
Nu gemeenten sinds dit jaar verplicht zijn plannen te hebben om hun wijken gasloos te krijgen, verwacht men dat de renovatie van (kunstgras)sportvelden wordt aangegrepen om in dit soort oplossingen te investeren.
Veel animo
De afgelopen periode hebben diverse gemeenten een bezoek bracht aan een van deze gemeenten. Om alle gemeenten die interesse hebben in deze duurzame investering te gaan voorzien van informatie, wil de VSG informatie beschikbaar gaan stellen. Vereniging Nederlandse Gemeenten, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Nationaal Programma Lokale Warmte en Vereniging Sport en Gemeenten gaan deze informatie bundelen. Naast het ontwikkelen van informatie zullen er ook workshops verzorgd gaan worden.
Een van de producten welke ontwikkeld gaat worden, is een FAQ. Om deze zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de behoeften, vragen zij om deze korte vragenlijst in te vullen. Toegang tot de vragenlijst is, middels een login, voorbehouden tot personen die bij de VSG bekend zijn.
Derde aanbieder
Naast Finovi, de Sallandse United en Antea Sport heeft nu ook Domo Sports Grass een oplossing ontwikkeld om energie aan een kunstgras te onttrekken en deze tijdelijk te kunnen bergen. Volgens Bas Reinds is hun oplossing geschikt voor toepassing onder hun mineraalgevulde kunstgras voetbaloplossingen en onder hun kunstgras hockeyvelden.
Domo Sports Grass onderzoekt momenteel de efficientie van het systeem in een pilotproject. De oplossingen van Finovi en Antea Sport zijn inmiddels al op een aantal locaties geimplenteerd.