Verzoek voor ‘functionele periode’ voor bio-infill

VVD-Europalementarier Jan Huitema heeft het Europees Parlement verzocht om de invoering van een criterium voor de “functionele periode” om de afbreekbaarheid van biologisch afbreekbare polymere infill te beoordelen.

biologisch afbreekbaar kunstgras

VVD-Europalementarier Jan Huitema heeft het Europees Parlement verzocht om de invoering van een criterium voor de “functionele periode” om de afbreekbaarheid van biologisch afbreekbare polymere infill te beoordelen.

Huitema is lid van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement.

De VVDer deed het verzoek omdat de Europese Commissie terughoudend lijkt te zijn om biologisch afbreekbare polymere infill uit te sluiten van het voorgestelde verbod op de verkoop van polymere infill.

Momenteel eist de EU dat biologisch afbreekbare producten binnen zes maanden voor 90% oplossen als ze in water worden geplaatst of binnen twee jaar als ze in aarde worden geplaatst. Biologisch afbreekbare polymere infills kunnen hier niet aan voldoen omdat ze juist ontworpen zijn om langer dan die periode mee te gaan. De meeste toplagen van kunstgras gaan naar verwachting minimaal acht jaar mee.

Huitema heeft de volgende twee vragen gesteld:

  • Waarom heeft de Commissie kunstgrastoepassingen niet in dezelfde categorie geplaatst als producten voor land- en tuinbouwtoepassingen wat betreft de eisen voor het aantonen van de afbreekbaarheid van polymeren?
  • Overweegt de Commissie kunstgrastoepassingen in dezelfde categorie te plaatsen als producten voor land- en tuinbouwtoepassingen wat betreft de eisen voor het aantonen van de afbreekbaarheid van polymeren, aangezien innovatieve en duurzamere oplossingen zoals biologisch afbreekbare vulling anders van de markt worden gehouden?

Stemming weer uitgesteld

Sportvelden.info heeft vernomen dat de Europese Commissie op 1 maart 2023 heeft besloten om de stemming over het voorstel om de verkoop van polymeerinfill te verbieden na een overgangsperiode van zes jaar, opnieuw uit te stellen.

De zaak staat nu op de rol voor een stemming in april.

Bovendien heeft Sportvelden.info vernomen dat autoriteiten ook zijn begonnen met het sluiten van mazen in de wet waardoor polymere infills van teruggewonnen kunstgrasvelden niet langer kunnen worden gebruikt als infill in een nieuw tapijt. Als ze daarin slagen, betekent dit dat vanaf 2029 geen polymere infills meer op de markt kunnen worden gebracht of naar een ander kunstgras aanlegproject kunnen worden overgeheveld.

Geef een reactie