Veld De Kuip betaalt rekening succes Feyenoord

Stadion De Kuip overweegt de komende winterstop de mat niet te verwarmen. Op die manier hoopt het zo’n drie ton te kunnen besparen nu de energieprijzen de pan uit rijzen. Drie ton is, toevallig, ook het bedrag waar stadions aanspraak op kunnen maken wanneer de mat van goede kwaliteit is. Tenzij de club Europees voetbal speelt.

Nationale grasdag gaat over toekomstbestendige sportparken

Stadion De Kuip overweegt de komende winterstop de mat niet te verwarmen. Op die manier hoopt het zo’n drie ton te kunnen besparen nu de energieprijzen de pan uit rijzen. Drie ton is, toevallig, ook het bedrag waar stadions aanspraak op kunnen maken wanneer de mat van goede kwaliteit is. Tenzij de club Europees voetbal speelt.

Aan de kwaliteit van de grasmat in De Kuip valt weinig af te dingen: voormalig groundsman Erwin Beltman en zijn team wonnen maarliefst achtmaal de prijs voor beste veld in de Eredivisie. De laatste keer was vorig seizoen. Het team doet dat vooral op eigen kracht en heeft daarvoor vrijwel elk hulpmiddel beschikbaar dat verkrijgbaar is op de markt.

De keerzijde van het succes is dat Stadion Feijenoord geen aanspraak kan maken op de pot met geld dat de Eredivisie CV beschikbaar stelt voor stadions met een gezond gras- of hybrideveld. Hier wordt haarfijn uitgelegd waarom en wie er aanspraak kan maken op dat geld. Stadion Feijenoord loopt nu dus zo’n 300.000 euro mis die veel andere clubs in de Eredivisie wel ontvangen.

“Normaal krijgt het gras ook tijdens de winterstop verwarming om het gezond te houden, maar daar wordt nu vanaf gezien. Laat dat gras maar slapen. Dat brengen we wel weer tot leven als de competitie start”

Jan van Merwijk, Stadion Feijenoord

Directeur Jan van Merwijk van Stadion Feijenoord zegt in het AD dat ze, gezien de ontwikkelingen op de energiemarkt, gedwongen worden om maatregelen te treffen. Een daarvan raakt de mat.

“Normaal krijgt het gras ook tijdens de winterstop verwarming om het gezond te houden, maar daar wordt nu vanaf gezien. Laat dat gras maar slapen. Dat brengen we wel weer tot leven als de competitie start,” zo stelt hij. Je mag stellen dat De Kuip en de mat specifiek, nu dus de ‘rekening’ betalen voor het Europees succes van Feyenoord.

Mat vervangen goedkoopste optie

Het idee van Stadion Feijenoord is bij de voetbalclub zelf, slecht gevallen. Voetbalclub Feyenoord had namelijk het idee om in december tenminste vier oefenwedstrijden in het stadion te spelen. Een goede mat was daarvoor wel gewenst. Voor gras is het echter wel belangrijk dat de bodemtemperatuur niet onder de 7 graden komt. Doet het dat wel, dan stopt het gras met groeien. Er is even gespeeld met het idee om de HPS assimilatielampen van SGL te gebruiken om het veld warmte te geven. De ‘gloeilampen’ in deze units hebben als bijeffect dat ze ook veel warmte produceren. Naar verluidt heeft men toch besloten om van dat idee af te zien. De energierekening voor de assimilatielampen ligt op zo’n 7.000 euro per dag, zeven dagen in de week. Een snelle rekensom leert dat men er beter aan doet om de velden gewoon te bespelen en deze te vervangen voordat de tweede helft van de competitie weer begint. Stadion Feijenoord, maar ook alle andere stadions, mogen nu dus van geluk spreken dat het WK voetbal in Qatar wordt gespeeld. Tijdens de koudste periode van het jaar zal het stadionveld nauwelijks worden gebruikt waardoor de veldverwarming een tandje minder kan of de mat helemaal mag verpieteren om, vervolgens, tijdig een nieuwe mat in het stadion te leggen.

Hoe velden slim verwarmd kunnen worden of bij kunnen dragen aan het verwarmen van ander vastgoed, leest u binnenkort ook op Sportvelden.info.

Geef een reactie