Utrecht gaat energiewinning met waterberging combineren
De gemeente Utrecht is ’n marktconsultatie gestart voor de aanleg van een kunstgrasveld dat warmte wint om daarmee de energiebehoefte van de nabijgelegen sporthal Zuilen in te vullen. Tegelijkertijd moet het veld ook over ’n waterberging beschikken.
Met deze ambitie wil de gemeente alle uitdagingen omtrent klimaatadaptatie in een project combineren.
Middels ’n marktconsultatie roept de gemeente nu sportveldenbouwers op te beginnen hun ambities voor dit project te definieren.
Een van de eisen is dat het kunstgrasveld straks voldoet aan de KNVB 2-15 norm. Het veld wordt omschreven als een bijveld. Ook verwacht de gemeente dat het veld middels een seizoensopslag de warmte en energiebehoefte van Sporthal Zuilen kan invullen.
De hal moet volledig energie- en gasneutraal worden.
De sporthal werd in 2011 gebouwd en ligt naast ’n sportpark met daarop de velden van meerdere voetbalverenigingen. Het veld zal straks echter eigendom worden van de gemeente Utrecht.
Niet nieuw
De ambities zijn niet nieuw voor de gemeente Utrecht. Op Sportcampus Leidsche Rijn gebruikt het drie enorme waterbuffers die zonne-energie die is opgewekt met behulp van 300 zonnecollectoren en 700 zonnepanelen, op te slaan. Die opgeslagen energie wordt ingezet om de campus volledig aardgasvrij en energieneutraal te maken zonder het netwerk te overbelasten. Dat netwerk kent ’n enorme piekbelasting wanneer alleen zonnepanelen of windmolens worden ingezet om energie op te wekken. Bovendien is de energieopwekking beperkt op dagen dat het windloos of bewolkt is.
Waterbuffers daarentegen maken we het mogelijk om energie op te slaan en te gebruiken wanneer het nodig is. De drie buffers in Utrecht hebben een afmeting van ongeveer twee wedstrijdzwembaden en zijn gevuld met zowel warm als koel water.
Het enorme gebouw heeft een oppervlakte van bijna drie voetbalvelden.
Voor meer informatie over deze aanbesteding kunt u hier terecht.