Tijd lijkt rijp voor adviseur Voetbalvelden België

Aan ambities heeft de Belgische voetbalbond KBVB géén gebrek maar afgaande op recente ontwikkelingen lijkt het erop dat het achter de schermen (eerst) nog heel wat werk moet verzetten.

Zo schoot Lommel SK groundsman, Wim Fluyt, deze week uit zijn slof omdat de bond koste wat het kost, het duel tegen Beerschot (vanavond) wil doorzetten. De mat van het Soevereinstadion is momenteel nog met sneeuw bedekt.  

“Stop met een kader in te richten voor groundsmen als je geen correcte beslissing kunt treffen. Ik adviseer sinds dinsdag om deze wedstrijd uit te stellen,” zo schreef de groundsman op social media.

Lommel heeft nu zelfs het kantoorpersoneel opgetrommeld om sneeuw te ruimen.

Alles voor een verkeerd beeld

Voor de KBVB is met name de Tv-uitzending en het plaatje op TV, heilig. Zo mag de groundsman wel ’n verplaatsbaar doel opstellen dat gebruikt kan worden voor het opwarmen van de goalkeeper voorafgaande aan de wedstrijd, maar dient dit doel naast het vaste doel geplaatst te worden opdat de Tv-camera’s een mooi, commercieel interessant, plaatje kunnen vastleggen.

Daardoor wordt het doelgebied onvoldoende gespaard voor de wedstrijd, iets dat met het inzetten van verplaatsbare doeltjes, juist het doel moet zijn.

Elders in Europa kiest men voor een tussenweg. Zo moedigen de groundsman in de Nederlandse eredivisie keepers en spelers aan om tijdens hun warming up hun pitch protection map te respecteren en zich voor te bereiden op die plekken die tijdens de wedstrijd het minste traffic genereren.

Verkeerde prioriteiten

Ook Fluyt benadrukt dat in België, klaarblijkelijk, de veldkwaliteit niet heilig is.

“Nu worden wij onder erbarmelijke weersomstandigheden gedwongen het veld sneeuwvrij te maken. Dit hypothekeert de kwaliteit van het veld voor de rest van het seizoen.” De groundsman weet namelijk terdege hoeveel werk het de komende periode gaat vergen om het veld, enigszins, terug op een acceptabel niveau te krijgen.

Erwin Beltman, voormalig groundsman van Stadion De Kuip in Rotterdam, besprak in zijn columns voor Sportvelden.info al meermaals de consequenties van een veld dat het in deze periode van het jaar, op z’n tettert krijgt.

“Als je het gras nu stuk speelt dan betaal je de rest van het seizoen de prijs. Zolang de temperaturen rondom het vriespunt blijven, zul je geen nieuwe grasgroei bereiken en blijf je dus zitten met de kaalgespeelde plekken. Dat kan de club lelijk gaan opbreken wanneer het in april of mei, wanneer de belangen het grootste zijn, moet spelen op een mat die al vanaf de winterstop vrijwel onbespeelbaar is. Een slechte balrol of balstuit kan dan het verschil betekenen tussen wel of niet scoren of wel of niet de inzet redden in wedstrijden waarvan het resultaat alles of niets is,” zo zegt hij.

Roepende in de woestijn

Eddy van Endert, groundsman van KRC Genk, mocht in dit artikel vorig jaar vertellen dat hij ‘leeft in een gouden kooi’. Destijds gaf hij ook aan dat hij één van de weinige groundsman in België is, die in zo’n positie zit.

Van Endert probeert al langere tijd om de veldkwaliteit in België, maar ook het respect voor de grasteams, omhoog te krijgen. Daarbij kan België en de Belgische voetbalbond nog veel van het buitenland leren.

Zo ontvangen sommige groundsmen in Engeland een salaris dat met het salaris van veel spelers (in België) kan wedijveren. En in Nederland wacht de meeste groundsmen een bonus van zo’n 350.000 euro wanneer het hen lukt om gedurende het seizoen een goede en constante kwaliteit te produceren. Dat geld komt uit de TV-inkomsten die de clubs ontvangen die deelnemen aan de Europese competities.

Investeren verplicht

Jammer genoeg voor de Nederlandse groundsman, hoeven de clubs die 350.000 euro nog niet per sé in het veld of het grasteam te investeren. Wel stelt de Nederlandse voetbalbond KNVB de aanwezigheid van veldverwarming verplicht.

De inzet daarvan had Fluyt en zijn team nu een heel stuk kunnen helpen.

Meer investeren in voetbalvelden en respect voor het veld en hun beheerders, is in België sowieso geen verkeerde beslissing.

Zo verloor de bond vorig jaar november vele tienduizenden euro’s toen het zich genoodzaakt zag om, plotsklaps, een interland in Leuven af te werken.

Vanwege onvoldoende onderhoud van het Koning Boudewijnstadion in Brussel, werd dit veld onbespeelbaar na meerdere dagen vol intense regenbuien. Leuven was bereid de wedstrijd op zich te nemen maar kon niet de veiligheid van de supporters garanderen. Het resultaat was kraak noch smaak met twee teams die ruim 90 minuten een wedstrijd in een stadion speelde, maar dan zonder toeschouwers.

Ambities aanpassen

De ambitie ‘The world at our feet’ van de KBVB beschrijft dat:

  1. Het van 40.000 naar 80.000 voetballende vrouwen en meisjes gegroeid wil zijn in 2024
  2. de Red Flames van de veertiende naar de achtste plaats op de Europese ranglijst brengen
  3. Het vrouwenvoetbal commercieel verder uitgebouwd wordt. De KBVB investeert daarvoor de komende twee jaar 3 miljoen euro
  4. De KBVB meer vrouwen actief in de voetbalwereld wil krijgen

Ook wil het zich, samen met Nederland en Duitsland, kandidaat stellen voor het WK Dames van 2027.

Daarnaast is de KBVB van zins om het niveau van het voetbal in België verbeteren. Dit “doet de KBVB door te investeren in opleiding, infrastructuur en begeleiding”. Ook wil het het voetbal in België meer zichtbaar maken.

Specifiek voor de Rode Duivels is de ambitie om “een van de toplanden ter wereld te worden. De Rode Duivels willen regelmatig meedoen aan grote toernooien en prijzen pakken” zo schrijft de bond in haar ambities.

Dat goede velden daarbij essentieel zijn, lijkt de bond te zijn vergeten. Een Adviseur Accommodatiezaken of Technisch Directeur Veldbeheer, kan het daarom goed gebruiken.

Fluyt sloot zijn bericht af met “Alvast een dikke merci” voor het feit dat hij de komende periode vooral bezig zal zijn met het herstellen van problemen. Maar de boodschap zal ongetwijfeld hetzelfde, maar wel positiever en nog meer gemeend zijn, wanneer de bond ook in expertise omtrent de voetbalvelden investeert waardoor het zowel het leven van de groundsman als de kwaliteit van het voetbal in Belgie zal verbeteren.

Geef een reactie