TenCate Grass stapt in pyrolyse proces

TenCate Grass gaat samen met ExxonMobil afgedankt kunstgras in de VS opwerken naar hoogwaardige grondstoffen waarmee het nieuw kunstgras kan produceren.

Afgedankt kunstgras

TenCate Grass gaat samen met ExxonMobil afgedankt kunstgras in de VS opwerken naar hoogwaardige grondstoffen waarmee het nieuw kunstgras kan produceren.

TenCate Grass maakte gisteren bekend dat het begint met 50 afgedankte kunstgrasvelden afkomstig van scholen in de VS. Die worden eerst in een fabriek in Zuid-Californië versnipperd voordat Cyclyx International in Texas het verder voorbewerkt waarna het naar de recyclingfabriek van ExxonMobil in Baytown wordt gestuurd.

Daar zal ExxonMobils haar eigen Exxtend-technologie gebruiken om het kunstgras chemisch te recyclen. De stukjes kunstgras worden daarbij afgebroken tot moleculaire bouwstenen die vervolgens vermengd worden met andere koolwaterstofgrondstoffen. Deze worden weer verwerkt tot de grondstoffen die worden gebruikt om nieuwe producten te maken. ExxonMobils claimt dat de nieuwe grondstoffen dermate goed zijn dat men nieuwe producten kan maken die qua kwaliteit en prestaties niet verschillen van die van fossiele grondstoffen.

“Bij TenCate zetten we ons in om de industrie te leiden en duurzaamheid op een zinvolle manier vooruit te helpen”, zegt Joe Fields, President en CEO van TenCate Grass Americas. “We begrijpen het probleem van kunstgras aan het einde van de levensduur en we hebben het op ons genomen om een ​​echte oplossing te vinden voor de hele industrie. Ons doel is om kunstgras van de stortplaatsen te houden en weer in gebruik te nemen.”

“Onze geavanceerde recyclingtechnologie heeft al miljoenen ponden aan anders moeilijk te recyclen kunststoffen verwerkt”

Dave Andrew, Vice President New Market Development bij ExxonMobil

33 miljoen kg per jaar

ExxonMobils verwerkt nu al afgedankt plastic naar nieuwe grondstoffen. “Onze geavanceerde recyclingtechnologie heeft al miljoenen ponden aan anders moeilijk te recyclen kunststoffen verwerkt. Denk daarbij aan voedselverpakkingen en kunstgras dat momenteel niet worden gerecycled”, zegt Dave Andrew, Vice President New Market Development bij ExxonMobil. “Met onze schaalbare technologie en samenwerkingen zoals deze met TenCate Grass en Cyclyx helpen we tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar circulaire producten.”

De recyclingfabriek van ExxonMobil in Baytown heeft sinds juni 2022 ruim 5 miljoen kilo plastic afval verwerkt. De oliegigant is inmiddels begonnen de recyclingfaciliteit voor dit programma uit te breiden. Die zou later dit jaar moeten opstarten en zou een van de grootste en geavanceerde plastic recyclingfabrieken in Noord-Amerika moeten worden. De nieuwe fabriek heeft dan een capaciteit om 33 miljoen kg plastic afval per jaar te recyclen.

Eerste stap

TenCate wil haar recyclinginspanningen nu wereldwijd uitbreiden.

“Als wereldleider op het gebied van kunstgras hebben we van duurzaamheid een hoeksteen gemaakt in alles wat we doen”, aldus Fields.

Wanneer deze eerste fase is voltooid, is TenCate van plan het initiatief eerst naar elders in de VS uit te breiden. Volgens de Synthetic Turf Council ligt er door heel de VS zo’n 265 miljoen vierkante meter kunstgras.

Momenteel wordt kunstgras in de VS niet verwerkt maar vaak hergebruikt. Kunstgrasrecyclingspionier Re-Match bouwt momenteel een fabriek in het noordoosten van de VS.

Geef een reactie