Shockpad reduceert kg-afvalberg

Door haar Turf Panels voortaan in plaats van gerecycled plastic, van gerecycled kunstgras te produceren, denkt de RSI Sports Group de Europese kunstgrasberg versneld te kunnen reduceren en op een manier die in lijn is met het afvalbeleid van de Europese Unie.

Het Europees afvalbeleid zet er namelijk op in om materialen te hergebruiken binnen de zelfde toepassing als waarvoor ze ooit geproduceerd zijn. Op dit moment ligt bij de kunstgrasrecycling die focus, vooralsnog, vooral op het hergebruiken van de herwonnen materialen, ongeacht hun eindbestemming.

Die worden daarom nu vooral gebruikt voor de productie van planken en balken waarmee kantplanken, bloembanken of, bijvoorbeeld, tuinbanken geproduceerd kunnen worden.

Zuivere kwaliteit

Nu de recyclaars de diverse componenten uit een kunstgrassysteem steeds zuiverder kunnen scheiden, kunnen de herwonnen materialen ook voor hoogwaardigere toepassingen worden hergebruikt.

Zo is het Edel Grass gelukt om zowel een vezel als coating van gerecycled kunstgras te produceren

RSI Sports Group volgt nu met hun Turf Panel shockpad.

“Elke Turf Panel bevat een kleine 4 kg aan herwonnen kunstgras,” zegt Arnoud Fiolet van RSI Sports Group. Zo’n paneel meet 1 bij 1 meter. De meeste kunstgrasmatten bevatten 1 kg garen/m2.

“Voor de productie van voldoende panelen voor onder een voetbalveld, moeten er dus drie tot vier afgedankte kunstgrasvelden worden verwerkt.” Dat volume moet dan vooral uit het buitenland komen.

“GBN-AGR heeft het recyclen van afgedankte kunstgrasvelden inmiddels goed in de vingers en de fabrieken van Re-Match in Tiel en in Noord-Frankrijk beginnen langzaam op stoom te komen. Samen kunnen die met gemak de 150 tot 200 kunstgrasvelden verwerken die jaarlijks in Nederland worden afgedankt. Maar voor heel Europa ligt dat volume op 2.000 tot 3.000 velden. Op zo’n volume is nog helemaal niemand berekend. Onze Turf Panels kunnen helpen om die alsmaar groeiende berg, snel terug te dringen.”

Om een vergelijking te maken: de 48.000 km kunstgrasvezels die werden teruggewonnen uit het hybride veld van het Wembley Stadion, maakten het mogelijk om slechts 50 parkbanken te produceren.

“Stel je eens voor hoeveel materiaal beschikbaar is voor hergebruik bij gebruik van een hergebruikt kunstgrastapijt.” Over het algemeen bevat zo’n tapijt bijna 19.000 kg materiaal.

Geef een reactie