Rechter stelt John Jaakke aan voor Betap

Oud-Ajax-voorzitter John Jaakke is door de rechtbank aangesteld om tapijtbedrijf Betap te gaan leiden. De familieonderneming uit Genemuiden raakte in een crisis nadat beide zoons niet langer door één deur konden.

De zaak raakte verder in een impasse nadat vader Albert van Lente kort na een eerste zittingsronde overleed.

Albert van Lente zou ooit beide zoons 49% van de aandelen hebben toebedeeld. De resteerde 2% hield hij in eigen beheer. Dit, zo gaat het verhaal, om ‘samen in te kunnen grijpen met de andere zoon, mocht de ene verzaken’.

Dat moment werd bereikt bij de aandeelhoudersvergadering begin vorig jaar. Daar werd getracht de CEO van Betap, Johan van Lente, als bestuurder van de bovenliggende holding te lozen. Broer Arend en vader Albert verweten hem zonnekoningengedrag en achtte hem niet langer in staat om het bedrijf, met een omzet van 134 miljoen euro, te leiden.

Informeel bestuur

Betap is lange tijd als een echt familiebedrijf geleid. Tot voor kort was vader Albert nog zo’n 60 uur per week op de zaak te vinden. Pas toen zoon Johan hem de toegang tot het bedrijf ontzegde, deed Albert een stapje terug.

Eigenlijk boterde het al langer niet tussen de broers. Tijdens de rechtszaak kwam naar voren dat, toen in 2013 getracht werd de zaken te formaliseren, de eerste scheurtjes ontstonden. Zoon Arend kon niet verkroppen dat hij ‘slechts’ commercieel directeur werd terwijl z’n broer CEO mocht worden.

Na de rel van de aandeelhoudersvergadering in 2021, stonden de broers onlangs weer voor de rechtbank. Die heeft nu besloten beiden op non-actief te zetten en John Jaakke aan te stellen. Behalve dat die de onderneming met zo’n 230 medewerkers moet gaan leiden moet hij ook trachten de broers tot samenwerking of een overeenkomst te laten komen.

Geef een reactie