Re-match staakt Deense activiteiten

Kunstgrasrecycling pionier Re-Match heeft aangekondigd dat het zijn activiteiten in de fabriek in Herning in Denemarken zal staken. De Deense dochteronderneming heeft een herstructurering aangevraagd bij de relevante autoriteiten.

Volgens een verklaring zijn “het industrie- en aanbestedingssysteem van gemeenten en leveranciers van kunstgras nog steeds niet volledig of voldoende om de waarde van circulariteit te erkennen en de meest effectieve circulaire oplossing te gebruiken om hun gebruikte kunstgras te verwerken.”

De beslissing om de activiteiten in de fabriek in Herning te staken volgt op een evaluatie van de financiële positie van het bedrijf, operationele uitdagingen en de bredere economische en industriële omgeving.

“Ik betreur de sluiting van onze uitzonderlijke Deense activiteiten en de moeilijke scheiding van veel van de zeer capabele, missiegedreven collega’s op onze locatie in Herning ten zeerste. We werkten allemaal aan een gemeenschappelijk doel. We zullen er alles aan blijven doen om dit doel te bereiken en de duurzaamheidstransitie van deze industrie te versnellen,” stelt Coen Rooijmans, CEO van Re-Match.

Gepatenteerd proces

Re-Match heeft door de jaren heen aanzienlijk geïnvesteerd in zijn menselijk kapitaal, technologieën en zijn gepatenteerde operationele capaciteiten waardoor de capaciteit om kunstgras te verwerken op een circulaire en duurzame manier is vergroot.

Het bedrijf gebruikt een gepatenteerd droog proces dat de verschillende componenten van een kunstgrassysteem met behulp van luchtstromen scheidt. Teruggewonnen zand, garen en backing worden hergebruikt in de kunstgrasindustrie of in andere industrieën, waardoor de afhankelijkheid van nieuwe petrochemische materialen wordt verminderd en de levenscyclusemissies en ecologische voetafdruk van de industrie worden verkleind.

Allereerste

De fabriek in Denemarken is in 2016 in gebruik genomen en had een capaciteit van ongeveer 150 kunstgrasvoetbalvelden per jaar. Destijds werd voorzien dat kunstgrasmatten uit Denemarken en andere Scandinavische landen zouden komen.

Hoewel recycling van kunstgras sinds 2017 een internationaal aandachtspunt is, ontving de Deense fabriek nooit voldoende materiaal om op volle capaciteit te draaien.

Waar gemeenten en clubs in de meeste landen openlijk stellen dat het dumpen of verbranden van afgedankt gras onacceptabel en slecht voor het milieu is, schrikken ze er nog steeds voor terug om te eisen dat het verwijderde kunstgras op een gepaste manier wordt verwerkt.

Velen vinden de kosten te hoog.

Beperkt tot de Deense activiteiten

Het herstructureringsproces is beperkt tot de dochteronderneming die de Herning-locatie in Denemarken beheert. Deze dochteronderneming heeft 33 werknemers. De rest van de Re-Match-groep zet haar activiteiten voort.

Volgens de verklaring “zullen de raad van bestuur en het management van Re-Match de nodige maatregelen blijven nemen om de financiële en operationele fundamenten van de groep te versterken, zodat deze kan profiteren van een toekomst waarin de positieve economische en ecologische impact die Re-Match kan hebben op de kunstgrasindustrie steeds meer wordt gewaardeerd.”

Volgens Erik Osmundsen, partner van groeifonds Verdane en lid van de raad van bestuur van Re-Match, blijft zijn organisatie geloven in de missie van Re-Match.

“Verdane blijft in voortdurende dialoog met de raad van bestuur, het management en de werknemers van Re-Match, evenals met relevante juridische adviseurs, gedurende deze periode van herstructurering en processen met betrekking tot de Deense dochteronderneming van het bedrijf. We betreuren de situatie, maar hebben nog steeds een sterk geloof in de missie van het bedrijf en zullen het bedrijf gedurende het hele proces blijven ondersteunen.”

Geef een reactie