Pensioen Jan Heuvelmans brengt einde aan een tijdperk
5 maanden ago AdvertorialHij heeft het lang uitgesteld, maar nu hij zeker weet dat ‘zijn’ Refoam-platen bij de Joosten Groep in goede handen zijn, is Jan Heuvelmans definitief met pensioen. Daarmee verliest de kunstgrasindustrie een markant persoon en een aan wie we, zo zegt Joosten Groep directeur Raymond Brouwer, “allemaal een voorbeeld zouden moeten nemen.”
Want ondanks z’n 75 jaar was Heuvelmans tot op het laatste moment nog volop in de weer. “We hebben net de eerste volle containerladingen naar de VS verzonden en ik heb goede hoop dat ook een project dat momenteel in Duitsland loopt, de voorbode zal worden van nog veel meer moois,” zo zegt hij trots en tevreden. Trots omdat hij tot tweemaal toe in zijn carrière shockpads en valdempende platen van gerecycled foam heeft gelanceerd en letterlijk vorm heeft gegeven. Tevreden omdat nu definitief vast staat dat zowel sportvelden als trapveldjes en speeltuinen, niet zonder deze producten kunnen. “De kunstgraswereld staat momenteel op een tweesprong voor wat betreft de toekomst. Gaat het daadwerkelijk non-filled kunstgrasvelden en dry-turf worden of wordt het toch wat anders? En welke kant gaat het met kunstgrasvezels van gerecycled kunstgras op? Wat het ook mag zijn, alle soorten velden zullen een shockpad nodig hebben.” En nu duurzaamheid een nog belangrijker thema dan ooit is, wordt de toekomst van ‘zijn’ Refoam-productengroep nog rooskleuriger. “Het is Italiaans ontwerp voor valbescherming en drainage, maar wel een waarbij is nagedacht over het betaalbaar houden van de oplossing. Het gaat tenminste 25 jaar mee.” En dat komt zeker goed uit, nu de gemeenten de komende jaren extra moeten gaan bezuinigen omdat de Nederlandse overheid zich langzaam terugtrekt uit een aantal verantwoordelijkheden.
Grappig, gedreven, gepassioneerd
Toch zijn het niet de commerciële successen waarom Raymond Brouwer, de directeur van de Joosten Groep, het jammer vindt dat Heuvelmans’ pensioen is aangebroken. “Jan is een bijzonder mens. Hij is zeer gedreven en wil alles doen maar hij staat ook altijd voor je klaar. Dat alles doet hij met een grap en een grol waardoor het toch luchtig blijft. Dat is uniek. Zeker in een wereld waar de jeugd anders aan kijkt tegen autoriteit en de noodzaak om te knokken als je ergens wilt komen.” Brouwer maakt de toepasselijke vergelijking met topsport. “Ondernemen en verkopen is topsport. Je moet keihard werken om samen ergens te komen.” Daarbij is alleen het hebben van kennis onvoldoende. “Enerzijds was Jan joviaal, gedreven, open en altijd in voor een geintje. Anderzijds heb ik ook meegemaakt hoe hij vlijmscherp onderhandelde met nota bene onze leverancier.” Dat de Roermonder in hart en nieren regelmatig met echte Limburgse vlaaien ergens arriveerde, heeft er zeker ook aan bijgedragen waarom hij gemist gaat worden. Vanuit alle vestigingen van de Joosten Groep was begin april wel iemand naar het hoofdkantoor in Bemmel gekomen om Heuvelmans officieel uit te zwaaien. Maar de pensionado merkt op dat het tweerichtingsverkeer is. “Ik deed al een aantal jaren zaken met de Joosten Groep voordat we in 2022 overeenkwamen dat ze mij zouden overnemen. De hele periode dat we elkaar kennen heeft altijd heel goed en warm gevoeld. Het voelde net als een familie.”
Familie
De vergelijking met ‘familie’ maakt Heuvelmans bijna terloops, maar eigenlijk is dat de rode draad die door zijn carrière heeft gelopen. Hij begon ooit bij Schmitz Foam, een familiebedrijf uit Roermond en was zo deel van de introductie van shockpads voor sport. “Ik kende de familie Schmitz al toen ik mijn eigen onderneming verkocht. Zij nodigde mij uit om bij hen te komen werken.”
Toen het dienstverband in 2011 eindigde, begon hij een eigen BV en bouwde hij een goede band op met de Italiaanse firma Apetek. Ook dit is een familiebedrijf dat shockpads en valdemping maakt van foamrestanten uit productieprocessen in andere industrieën.
“Jan is een bijzonder mens. Hij is zeer gedreven en wil alles doen maar hij staat ook altijd voor je klaar. Dat alles doet hij met een grap en een grol waardoor het toch luchtig blijft. Dat is uniek. Zeker in een wereld waar de jeugd anders aan kijkt tegen autoriteit en de noodzaak om te knokken als je ergens wilt komen.”
Raymond Brouwer
Nadat in 2013 een brand vrijwel de gehele fabriek had verwoest en Apetek een faillissement in joeg, hielp Heuvelmans met het vinden van een nieuwe locatie en met de opstart van een nieuwe productie. En passant bedacht hij een nieuwe merknaam voor de producten en gaf hij vorm aan de huisstijl. Refoam was geboren.
Bekende opvolger
En nu wordt Heuvelmans opgevolgd door André Piels. “Wij waren collega’s toen we allebei in de shockpadindustrie begonnen.” Ook Piels heeft sindsdien zijn eigen weg bewandeld in de industrie en zat, tot voor kort, de shockpad werkgroep van de ESTC voor. De EMEA Synthetic Turf Council is de branchevereniging voor de kunstgrasindustrie in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Dankzij haar shockpad-werkgroep bestaat er tegenwoordig een Europese norm waardoor shockpads van verschillende fabrikanten, beter met elkaar vergeleken kunnen worden. “Dat is een belangrijke ontwikkeling voor zowel de industrie als de markt want er zijn teveel wetten en regels,” vindt Heuvelmans. “Door de eisen voor heel Europa te harmoniseren kunnen de fabrikanten nu hun producten eerlijker en beter op de verschillende markten aanbieden. Kopers hebben daarmee de keuze uit een veel groter aanbod. Tegelijkertijd kunnen ze de technische gegevens van de verschillende producten, beter vergelijken.” Ergens vindt hij het wel jammer om met pensioen te gaan nu de markt voor shockpads en valdemping helemaal loskomt. “Men is het er eindelijk over eens dat shockpads, naast comfort en veiligheid, ook helpen de levensduur van de kunstgrasmat te verlengen. Bovendien minimaliseren ze milieuvervuiling door microplastics.” Dankzij de shockpad kan volstaan worden met slechts een dun laagje performance infill. “Dat laagje is nu echt nog maar een paar millimeter dik en zal, door de dempende werking van de shockpad, nog minder snel migreren.” Vanwege die positieve bijdrages, is de vraag naar shockpads enorm toegenomen. Stiekem had Heuvelmans nog graag een paar jaar willen verkopen. “Gelukkig recycled onze leverancier de foamrestanten uit verschillende industrieën waardoor ze altijd voldoende voorraad hebben ondanks dat bedrijven tegenwoordig veel economischer produceren en daarom minder snijrestanten hebben.” De platen, die zowel in rechte vorm als in puzzelvorm komen, worden volledig gemaakt uit gerecycled foam.
De handen vol
Maar nu is er, voor wat betreft zijn tijd in de kunstgras- en shockpadwereld, dan toch echt een eind aan gekomen. Jan Heuvelmans heeft voortaan andere familieverplichtingen. “Mijn vrouw is wat jonger dan ik en werkt nog. Die heeft al gezegd dat ze het fijn vindt dat er voortaan voor háár gekookt wordt.” Ook de golfbaan roept. “Daarnaast ben ik begonnen met bridgen en wil ik weer eens wat vaker gaan biljarten.” Zijn (oud-)collega’s bij de Joosten Groep zien voor het laatst hun kans schoon. “Echte kroegsporten,” joelen ze op de achtergrond terwijl ze Heuvelmans nog eenmaal proberen te porren. Maar hoewel het hen wel gelukt is om de Limburger uit Limburg te halen, zal hij altijd een Bourgondiër blijven. En een echte Roermonder. Maar voor de functie van Prins Carnaval hoeft men niet meer bij hem aan te kloppen. “Dat ben ik al eens geweest. Ik ga nu vier uur per week aan de slag bij de plaatselijke VVV. Mensen vertellen hoe mooi en bijzonder Roermond is en hoe ze er de weg kunnen vinden.” Voor de vergoeding hoeft hij het niet te doen. Die is voortaan de standaard EUR 4,75 per uur voor vrijwilligers. “Net voldoende voor twee kopjes koffie met een stuk Limburgse vlaai ergens op een terras na afloop van de dienst,” joelt de achtergrond.
Mooi(er) afscheid
“We zullen Jan gaan missen,” zei Raymond Brouwer in zijn speech. “Maar Jan krijgt ook een eigen sleutel want hij zal altijd welkom blijven.” De algehele verwachting is dan ook dat Heuvelmans de deur niet helemaal dicht zal trekken. “Hij vindt het moeilijk om z’n ding los te laten en zal moeten gaan leren om af te schakelen,” zo merkt André Piels op. “Maar eigenlijk zijn dat ook weer hele mooie eigenschappen die Jan zo kenmerken.” In mei staat nog een etentje gepland in Limburg en dit najaar krijgt het voltallige personeel van de Joosten Groep de kans om van Jan Heuvelmans afscheid te nemen. Als dank voor bewezen diensten is hem een tour langs de Europese partners aangeboden. “Zodat je gezellig met je vrouw, die veel van onze partners ook kent, bij hen allemaal op gepaste wijze afscheid kunt nemen,” zo motiveerde Brouwer.
Het zal een mooie ‘walk down memory lane’ worden en eentje waarbij de laatste puzzelstukjes op hun plek vallen. “Als kind reed ik vroeger wel eens met de trein van Roermond mee Duitsland in zonder dat mijn ouders dat wisten. Dat kon toen omdat je moeder je toch niet kon bellen om te horen waar je uithing,” zo onthulde hij bij zijn afscheid tot hilariteit van de aanwezigen die beduidend van een jongere generatie zijn. Nu gaat hij nog eenmaal met zijn vrouw zien en ervaren wat een gezonde dosis nieuwsgierigheid, brutaliteit, jovialiteit en doorzettingsvermogen hem allemaal gebracht heeft. Niet als verkoper, maar als mens.